Menu
Tegenstander uitgelicht: Excelsior

Tegenstander uitgelicht: Excelsior

Dat iedereen het redelijk vanzelfsprekend achtte dat Excelsior zich vorig seizoen handhaafde in de Eredivisie was misschien wel het grootste compliment voor de Rotterdamse club. Met bescheiden middelen sloeg Excelsior bepaald geen modderfiguur bij zijn terugkeer op het hoogste niveau van Nederland. De komende voetbaljaargang moet het seizoen van de bevestiging worden voor Excelsior.

Velen zagen Excelsior als een lelijk eendje, dat in het kielzog van Feyenoord en het in allerlei opzichten ook veel grotere Sparta meedobberde in de vijver van het betaalde voetbal. Maar vorig jaar zomer keerde toch echt maar één Rotterdamse club terug in de Eredivisie, en dat was niet Sparta. Marinus Dijkhuizen leidde Excelsior via de nacompetitie naar promotie. Een sublieme prestatie voor een club die in het seizoen 2012-2013 nog onderaan de ranglijst van de Jupiler League bungelde. Vorig seizoen wist Excelsior zich betrekkelijk eenvoudig veilig te spelen.

Kleine clubs worden vaak slachtoffer van hun eigen succes. Coach Marinus Dijkhuizen en sterspeler Jordan Botaka waren gestreeld door Engelse interesse en vonden onderdak in de Championship, het tweede niveau van Engeland. Dijkhuizen streek neer bij Brentford en Botaka bij Leeds United. Een rol van betekenis spelen de twee met hun clubs nog niet. Beide nemen een positie in het rechterrijtje in.

Officieel afscheid
Van Dijkhuizen wordt overigens zondag voorafgaand aan Excelsior - Ajax officieel afscheid genomen. Opvolger Alfons Groenendijk zal het ongetwijfeld met een glimlach gadeslaan. De Leidenaar baarde opzien met zijn overstap naar Woudestein. In het verleden zei Groenendijk nooit te willen werken bij een club die zijn thuiswedstrijden op kunstgras speelt. Uiteindelijk kon hij de lokroep van Excelsior toch niet weerstaan.

Groenendijk draagt de zware last om de succesvolle Dijkhuizen te doen vergeten. Vorig seizoen maakte Excelsior indruk met voetbal dat fris van de lever was. In de tweede seizoenshelft werden de prestaties minder, maar de ploeg had voldoende marge ingebouwd om net boven de degradatiestreep te eindigen. Excelsior koesterde na de laatste speeldag een voorsprong van vier punten op nummer zestien NAC Breda, dat uiteindelijk via de nacompetitie degradeerde.

De voorgaanden twee verblijven van Excelsior in de Eredivisie bleven beperkt tot twee seizoenen. Dat noodscenario hoopt de club minimaal een seizoen uit te stellen. Een voorzichtige conclusie na vijf wedstrijden luidt dat Excelsior een lastig seizoen tegemoet gaat. De Rotterdammers wisten de selectie met de komst van onder meer Tom Overtoom en Brandley Kuwas (FC Volendam), Yoëll van Nieff (FC Groningen), Nigel Hasselbaink (Hamilton), Filip Kurto (FC Dordrecht) en Stanley Elbers (Helmond Sport) aardig te versterken. Toch is het spel vooralsnog stroperig. Groenendijk wenst met Excelsior verder vooruit te spelen en meer van eigen kracht uit te gaan, maar die speelwijze is nog niet echt succesvol.

Oud-Ajacied
Excelsior legde in de zomer ook Bas Kuipers vast. De verdediger heeft een verleden bij Ajax, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Excelsior huurde Kuipers vorig seizoen al en profiteerde vervolgens van zijn transfervrije status.

Kuipers is zodoende herenigd met Groenendijk onder wie hij bij Jong Ajax speelde. Ook Groenendijk kent Ajax op zijn duimpje. De Leidenaar was tussen 1991 en 1993 actief bij Ajax en deed er de nodige trainerservaring op. Hij trainde naast Jong Ajax ook de A1 en was onder Henk ten Cate assistent bij de hoofdmacht.

Na FC Den Bosch en Willem II is Excelsior de derde Nederlandse profclub die Groenendijk onder zijn hoede heeft. De start is nogal moeizaam. Excelsior verzamelde uit vijf duels vier punten en wist enkel De Graafschap (3-0) overtuigend te verslaan. Afgelopen weekend werd met dezelfde cijfers verloren van PEC Zwolle. Voormalig Excelsior-spits Lars Veldwijk deed met drie treffers zijn oude club de das om.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van der Vuurst