Menu
Tegenstander uitgelicht: Excelsior

Tegenstander uitgelicht: Excelsior

Volgend seizoen hoopt de stad Rotterdam weer drie clubs op het hoogste voetbalniveau van Nederland te hebben. Met de promotie van Sparta lijkt het wel goed te komen, getuige de ruime voorsprong in de Jupiler League. Aan Excelsior de klus om het vege lijf in de Eredivisie te redden. Dat zal nog lastig zat worden. Excelsior staat nu zestiende, een plek die aan het einde van het seizoen het spelen van nacompetitievoetbal verplicht.

In Rotterdam zijn de verhoudingen duidelijk. In orde van grootte komt eerst Feyenoord, vervolgens Sparta en dan pas Excelsior. Clubicoon Simon Kelder omschreef al eens mooi dat Excelsior met Feyenoord en Sparta om zich heen het kruideniertje tussen de Albert Heijn en Jumbo is. Toch is het bijzonder knap dat de club zich iedere keer weer op het hoogste niveau weet te melden. Helaas voor Excelsior blijkt het steeds van tijdelijke aard, waardoor de club op basis van het laatste decennium misschien nog wel meer dan FC Volendam voor de bijnaam Heen en Weer in aanmerking komt.  

Groenendijk
Excelsior wordt dit seizoen getraind door een bekende oud-Ajacied: Alfons Groenendijk. De Leidenaar was tussen 1991 en 1993 actief bij Ajax en deed er de nodige trainerservaring op. Hij leidde naast Jong Ajax ook de A1 en was onder Henk ten Cate assistent bij de hoofdmacht. Groenendijk nam afgelopen zomer het stokje over van Marinus Dijkhuizen, die een Engels avontuur aanging. Inmiddels is Dijkhuizen alweer terug op de Nederlandse velden, bij NAC. Opvallend was de keuze van Groenendijk voor Excelsior wel. De coach had enkele maanden eerder aangegeven nooit bij een club te willen trainen die zijn thuiswedstrijden op kunstgras speelt.

Groenendijk is op Woudestein herenigd met Bas Kuipers, met wie hij bij Jong Ajax al samenwerkte. De linksback werd vorig seizoen gehuurd en afgelopen zomer definitief vastgelegd door Excelsior. Kuipers begon dit seizoen zeventien van de 23 competitieduels in de basis, maar kwam de tweede seizoenshelft door een liesblessure nog niet in actie.

Dat Excelsior weer in het drijfzand van de Eredivisie terecht is gekomen en tot zijn knieën is weggezakt, heeft de club te danken aan een matige serie. Gelukkig voor de Kralingers is de redding nog nabij, al dient er dan wel spoedig gewonnen te gaan worden. Dat lukte voor het laatst op 7 november, uit bij Willem ll. Sindsdien bleef Excelsior elf competitiewedstrijden op rij verstoken van een overwinning.

Gevoelig verlies
Excelsior hoopte in 2016 (ongeveer halverwege die serie) het tij te keren, maar kwam bijzonder slecht uit de startblokken. De duels tegen directe concurrenten Roda JC en De Graafschap gingen verloren, evenals het thuisduel tegen PSV. Al is een nederlaag tegen de landskampioen natuurlijk geen schande.

Vervolgens speelde Excelsior twee keer doelpuntloos gelijk (tegen Vitesse en Willem ll) en leek de club in verdedigend opzicht aan de betere hand. Afgelopen weekend volgde een bittere pil in de vorm van een nederlaag voor eigen publiek tegen ADO Den Haag. Excelsior leidde met 2-1, maar zag debutant Dennis van der Heijden de wedstrijd kantelen. Mede door twee goals van de jeugdige spits won ADO met 2-4.

Excelsior is afgezakt naar de zestiende plaats. Voorlopig geruststellend is de voorsprong van zes punten op De Graafschap en SC Cambuur, de gedeelde hekkensluiters van de Eredivisie. Het gat met de veilige vijftiende plaats van Willem ll is met drie punten nog te overzien. Toch lijkt Excelsior zich serieus zorgen te moeten maken. De komende maanden wordt de degens gekruist met bijna het gehele linkerrijtje. Excelsior kan zich dus weinig slechte dagen permitteren en moet eigenlijk vooral boven zichzelf uitstijgen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam