Menu
Tegenstander uitgelicht: Excelsior

Tegenstander uitgelicht: Excelsior

Ajax heeft voor eigen publiek prima statistieken tegen Excelsior en hoopt die zaterdagavond voort te zetten. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Excelsior begon voortvarend aan het seizoen met overwinningen op FC Twente (1-2) en FC Groningen (2-0). Ook de oogst na zes duels (tien punten) was niet onaardig. De laatste weken is de klad er echter ingekomen. De Rotterdammers wonnen voor het laatst op 10 september en verloren zelfs de laatste vijf officiële duels op rij, waaronder midweeks voor de beker tegen stadgenoot Feyenoord (4-0). Ondanks de mindere resultaten staat Excelsior nog altijd keurig tiende. Toch is achterover leunen er voor de Kralingers niet bij. Het gat met hekkensluiter Roda JC bedraagt maar drie punten.

* Sinds dit seizoen is Mitchell van der Gaag de trainer van Excelsior. Hij is op Woudestein de opvolger van Alfons Groenendijk, die Excelsior in zijn eerste seizoen naar lijfsbehoud loodste en vervolgens zijn vertrek kenbaar maakte. Van der Gaag heeft een lang verleden bij Maritimo Funchal, de club waar hij tussen 2001 en 2006 als speler actief was en vervolgens ook zijn trainerscarrière startte. Via Belenenses en Ermis Aradippou (Cyprus) kwam hij vorig seizoen naar FC Eindhoven.

De laatste tijd valt er voor Excelsior weinig te juichen
De laatste tijd valt er voor Excelsior weinig te juichen

* Excelsior heeft drie spelers met een Ajax-verleden in de selectie. Nigel Hasselbaink heeft daarvan de meest bescheiden antecedenten. De aanvaller speelde slechts kortstondig in de opleiding van Ajax. Bas Kuipers schopte het tot Jong Ajax, waarvoor hij 26 duels speelde en geregeld de aanvoerdersband droeg. De linkspoot is bezig aan zijn derde seizoen bij Excelsior. Leeroy Owusu mag nog hopen op een doorbraak bij Ajax. De rechtsback is – net als Kuipers in zijn eerste seizoen – verhuurd aan Excelsior. Owusu heeft nog een contract tot medio 2019 bij Ajax. .

* Op basis van de statistieken ligt een stunt van Excelsior niet direct voor de hand. In negentien eerdere bezoeken aan Ajax wisten de Rotterdammers nog nooit te winnen. Enkel in september 2007 stapte Excelsior in de hoofdstad niet als verliezer van het veld. Het werd toen 2-2. Het was uiteindelijk een succesvol kalenderjaar, wan tien maanden later wist Excelsior op Woudestein zijn enige zege ooit op Ajax te boeken. Veel schoten de Zuid-Hollanders er niet mee op, want Excelsior eindigde uiteindelijk als laatste en degradeerde uit de Eredivisie.

* FC Volendam werd lange tijd als de 'heen en weer van het betaalde voetbal' bestempeld, doelend op het continu balanceren tussen de Eredivisie en Eerste Divisie. Voor het koosnaampje komt ook Excelsior in aanmerking, zeker het laatste decennium. De Rotterdammers promoveerden drie keer naar de Eredivisie en twee keer volgde een neergang. Nu hoopt Excelsior een blijvertje op het hoogste niveau te worden. De afgelopen twee seizoenen eindigde de club als vijftiende, net genoeg om de nacompetitie te ontlopen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots