Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

FC Groningen is na een uitstekende eerste seizoenshelft teruggekeerd in de voor de club vertrouwde de subtop. Al voor het zesde jaar op rij bivakkeert de noordelijkste profclub van Nederland tussen de plaatsen vijf en acht.

Na negentien speelronden ging FC Groningen de winterstop in met een verrassende derde plaats. De hoge klassering was vooral te danken aan de uitstekende resultaten in thuiswedstrijden. In de eerste competitiehelft was Ajax de enige club die een punt uit de Euroborg wist mee te nemen. Het duel eindigde in 2-2. Daarna volgden negen Groningse overwinningen op rij. Buiten Groningen presteerde de club aanzienlijk minder goed. Slechts twee maal - na bezoekjes aan Willem II en VVV - stapten de Groningers met drie punten in de spelersbus.

De goede competitiestart kwam ook voor de eigen aanhang als een verrassing en wel om twee redenen. In de eerste plaats was daar het vertrek van trainer Ron Jans. De dit seizoen bij sc Heerenveen werkende coach was in acht jaar tijd uitgegroeid tot boegbeeld van de noorderlingen. Menigeen in Groningen en omgeving vreesde dat het gebrek aan ervaring bij zijn opvolger Pieter Huistra de ploeg zou opbreken.

Ook het vertrek van een groot aantal ervaren krachten gaf weinig reden tot optimisme. FC Groningen bezuinigde na vorig seizoen stevig op de salariskosten. Gibril Sankoh, Goran Lovre, Sepp De Roover, Ondrej Svejdik, Theo Lucius en de huurlingen Daley Blind, Mike Zonneveld en Morten Nordstrand verdwenen van de loonlijst. Daartegenover stonden slechts drie aankopen: Dusan Tadic, Jonas Ivens en Maikel Kieftenbeld. De selectie werd verder getalsmatig op peil gebracht door het terughalen van de huurlingen Gonzalo Garçia, Jeroen Veldmate en Shkodran Metaj, en twee spelers uit de Beloften, Jorrit Kunst en de twee jaar eerder van Ajax A2 overgenomen Darryl Lachman.

Aanvoerder Andreas Granqvist is een productieve verdediger. Pro Shots/Jasper Ruhe. Aanvoerder Andreas Granqvist is een productieve verdediger. Pro Shots/Jasper Ruhe.

Huistra en zijn assistent Erwin van de Looi introduceerden een vaste speelstijl die vergelijkbaar is met die van Oranje: 4-2-3-1, met onder anderen drie aanvallende middenvelders en een spits. Onder Ron Jans speelde FC Groningen vaak 4-4-2 in een ruit. Doordat alle transfers al voor de eerste training waren afgerond, kon meteen met het inslijpen van het nieuwe systeem worden begonnen. Van begin af aan stond er een echt team in Groningen. Binnen het hechte collectief onderscheidt zich een aantal spelers.

De voor zondag geschorste doelman Luciano raakte na de winter in een vormdip, maar pakte daarvoor met snelle reflexen een handvol punten. Aanvoerder Andreas Granqvist scoorde als centrale verdediger al tien maal, waarvan zes keer uit strafschoppen. Op de linkerflank klikt het uitstekend tussen linksback Fredrik Stenman en linksbuiten Tadic. De laatste heeft zich ontwikkeld tot een van de beste aangevers van de Eredivisie. En last but not least is daar topscorer Tim Matavz. De 22-jarige lag bijna één op één, tot hij half februari last kreeg van een slepende liesblessure. Sinds de Groningers niet meer over hun afmaker kunnen beschikken, zijn de prestaties minder geworden. Het zijn de kenmerkende beperkingen van een subtopper: voor de betere spelers in het elftal zijn geen gelijkwaardige en vaak zelfs geen volwaardige alternatieven voorhanden.

Ajax speelt zondag een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De wedstrijd in de Amsterdam ArenA begint om 14:30 uur. Voor dit duel in de 30e speelronde van de Eredivisie zijn nog kaarten verkrijgbaar. Er geldt geen ClubCard-verplichting, iedereen kan dus kaarten kopen!

Tekst: Wim Masker/Ajax.nl
Openingsfoto: Pro Shots/Jane Wessels