Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Bij FC Groningen marcheren de zaken al een tijdje niet meer naar wens. In het begin van het seizoen was het nog allemaal hosanna. De Groningers waren zelfs vier weken lang koploper van de Eredivisie.


De uitwedstrijd bij Willem II luidde een bijzonder slechte fase in voor FC Groningen. Op een besneeuwd veld ging de ploeg met 3-0 keihard onderuit. Daarna volgden nog vier nederlagen. In de Euroborg waren AZ (0-2), FC Twente (1-4) en sc Heerenveen (2-3) te sterk. Op bezoek bij PSV gingen de Groningers met een 2-0-voorsprong de rust in, maar verloren ze uiteindelijk nog met 4-2. Tussen de vele verliespartijen in werd alleen in Kerkrade met 5-2 van Roda JC gewonnen. Marcus Berg speelde daarbij een hoofdrol: de Zweedse topscorer schoot en kopte viermaal raak.
Opvallend aan de resultaten van FC Groningen tot dusver is dat er telkens van clubs uit de topzes wordt verloren. Dat duidt op een gebrek aan kwaliteit. Feit is wel dat FC Groningen tot op heden juist in de duels met de betere Eredivisieploegen diverse basisspelers moest missen. Het ontbreekt in Groningen dan ook vooral aan een goede bankbezetting. Bijkomend probleem is dat enkele reserves lang niet zo goed zijn als ze zelf denken. Jans heeft daardoor de afgelopen maanden met diverse wisselspelers in de clinch gelegen. Berry Powel (inmiddels vertrokken naar ADO Den Haag), Matias Cahais, Martijn Meerdink en Gonzalo García-García gooiden op verschillende manieren hun kont tegen de krib. De een wilde niet invallen, de ander niet in het tweede spelen en nummer drie toonde geen trainingsijver.
Wanneer Jans over pakweg zijn beste veertien spelers kan beschikken, is FC Groningen voor elke Eredivisieclub een lastige tegenstander. Dus ook voor Ajax. Van de kern zijn Sepp De Roover, Nicklas Pedersen, Petter Andersson, Fredrik Stenman en Evgeniy Levchenko echter niet of nauwelijks fit, of ze missen nog wedstrijdritme. FC Groningen heeft bovendien de zware en verloren bekerwedstrijd met verlenging en strafschoppen tegen NAC Breda in de benen. Kortom, Ajax treft de noorderlingen op een voor de Amsterdammers niet ongunstig moment.
FC Groningen is na een slechte serie voor de winterstop afgezakt naar de zevende plaats van de Eredivisie. Vorige week bleek van een positieve ommekeer nog geen sprake. Op het Kasteel werden twee punten gemorst tegen een vrij zwak Sparta: 1-1.
Trainer Ron Jans blikt vooruit naar het belangrijke duel met Ajax.
Zondag wacht het steeds beter presterende Ajax. Hoe kijkt u eigenlijk aan tegen het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar?
,,Met Huntelaar wist je als tegenstander precies waar je aan toe was. Dario Cvitanich is een heel ander type. Veel beweeglijker en grilliger. Kleiner ook, maar net als Huntelaar goed met het hoofd. Ajax is minder voorspelbaar geworden. Met zijn spel en goals heeft Cvitanich zelf afgedwongen dat Ajax niet op zoek gaat naar een andere spits. Wie hem tegen ons vervangt vanwege die schorsing? Misschien kiest Marco van Basten wel voor Darko Bodul, speler van Jong Ajax. Of voor Leonardo, die is nog grilliger dan Cvitanich. Maar het kan ook dat ze tegen ons met twee spitsen gaan spelen.”
FC Groningen - Ajax is vanwege de transfers van Luis Suarez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren en de stadionbrand van vorig jaar een beladen wedstrijd. Spelen die zaken nog een rol?
,,Ik was indertijd ook heel teleurgesteld over de manier waarop Suárez en Silva hun transfer hebben afgedwongen (middels een arbitragezaak, red.), maar op een gegeven moment moet je daar overheen kunnen stappen. Ik heb weer een normaal contact met ze. Het publiek in Euroborg moet zelf weten hoe ze zich ten opzichte van beide spelers gedragen, maar ik zou graag zien dat ze Suarez en Silva niet uitfluiten. Ik heb veel liever dat ze achter onze eigen ploeg gaan staan.’’
Tekst: Wim Masker