Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Een verrassende koploper. Dat is FC Groningen ook voor het overgrote deel voor de eigen aanhang. Zij had de ondermaatse tweede helft van het vorige seizoen nog vers in de herinnering liggen.

Ajax - FC Groningen eindigde vorig seizoen in 2-2. Ajax - FC Groningen eindigde vorig seizoen in 2-2.

Al tijdens de zwakke tweede seizoenshelft besloot de clubleiding de selectie in de zomer flink te versterken. Gebleken was dat het tussentijdse vertrek van dragende krachten als Erik Nevland (Fulham) en Rasmus Lindgren met het aantrekken van Berry Powel (De Graafschap) en het terughalen van de onervaren Danny Holla (verhuurd aan FC Zwolle) onvoldoende was gecompenseerd. Tegenover het vertrek van de transfervrije Arnold Kruiswijk naar Anderlecht stond dan ook de komst van drie nieuwelingen: de Zweedse verdediger Andreas Granqvist, de Nigeriaanse middenvelder Oluwafemi Ajilore en de Uruguayaanse aanvaller Gonzalo García García. Toen het talent Stef Nijland pal voor de competitie voor vier miljoen euro werd verkocht aan PSV, sloeg FC Groningen nog eenmaal toe. Voor een kleine negen ton werd de Zweed Petter Andersson van Hammarby IF overgenomen.

In de reeks oefenwedstrijden maakte de formatie van hoofdcoach Ron Jans nog weinig indruk. Zo werd er verloren van eerstedivisionist BV Veendam en van KFC Dender, één van de zwakkere broeders uit de Belgische Eerste Klasse. Zo matig de voorbereidingscampagne verliep, zo goed was de start van de competitie. Voor het eerst met de olympiagangers Sepp De Roover en Ajilore in de ploeg, werden vier van de eerste vijf wedstrijden in winst omgezet. Alleen uit bij Heracles werden twee punten gemorst. Het 1-1-gelijkspel werd achteraf echter als een victorie ervaren, omdat de Groningse gelijkmaker vlak voor tijd viel en de ploeg vanaf de tweede minuut met tien man verder moest vanwege een rode kaart voor Ajilore.

Koen van der Laak. FOTO: PROSHOTS/JAN KANNING. Koen van der Laak. FOTO: PROSHOTS/JAN KANNING.

FC Groningen is dit seizoen internationaler dan ooit. Tien buitenlanders van zeven verschillende nationaliteiten en slechts één Nederlander vormen de laatste weken de basiself. Die ene is Koen van de Laak. De 26-jarige middenvelder werd drie jaar geleden overgenomen van FC Den Bosch.

Koen, je bent geboren en getogen in het Brabantse Vught. PSV was vroeger zeker jouw favoriete topclub?
,,Nee, ik was een zware Ajax-supporter. Samen met een vriend was ik helemaal weg van die club. Spelers als Jari Litmanen en Stefan Pettersson spraken mij het meest aan.’’

Je bent je profcarrière begonnen bij FC Den Bosch. Heb je met die club wel eens van Ajax gewonnen?
,,Nee, Ajax was altijd oppermachtig. Aan Feyenoord en PSV konden we meestal wel aardig tegenstand bieden, maar aan Ajax niet. We verloren vaak met grote cijfers.’’

Met FC Groningen won je al wel van Ajax.
,,Twee maal zelfs. Beide keren in de Euroborg. In de ArenA lukte het nog niet.’’


Tekst: Wim Masker