Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Aangekondigde vertrekken van trainers kunnen twee kanten op. Of het loopt compleet in de soep en in veel gevallen wordt er dan vervroegd afscheid genomen. Of er ontstaat cohesie binnen een selectie om goed af te sluiten, zodat een coach alsnog via de voordeur kan vertrekken. Het is wellicht wat vroeg voor verregaande conclusies, maar bij Groningen lijkt een laatste scenario in de maak. Nadat Erwin van de Looi bekendmaakte na het seizoen te gaan vertrekken in het Euroborg, werden twee competitiewedstrijden op rij gewonnen.

Hoe het ook mag aflopen, Van de Looi gaat hoe dan ook de boeken in als één van de succesvolste trainers van FC Groningen aller tijden. Hij leidde de Trots van het Noorden vorig seizoen naar de eerste prijs uit de clubhistorie. In de finale van de KNVB-Beker werd PEC Zwolle met 2-1 verslagen. Daardoor dwong Van de Looi voor de tweede keer als eindverantwoordelijke in Groningen Europees voetbal af.

Nieuwe uitdaging
Toch maakte Van de Looi eind januari bekend na het seizoen af te zwaaien als coach van Groningen. Hij is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. De mindere prestaties dit seizoen speelden volgens Van de Looi geen rol. De oud-prof was zelf als speler ook actief voor FC Groningen en werd in 2010 assistent-coach. Drie jaar later nam Van de Looi het stokje over.

Even terug naar 3 mei, die voorjaarsdag waar iedereen in Groningen heel prettige herinneringen aan bewaart. PEC Zwolle was de tegenstander in de finale en de ploeg van Ron Jans wilde niets liever dan bekerprolongatie. Maar Groningen stak er een stokje voor. Albert Rusnak was met twee goals de grote man en velde daarmee het vonnis over PEC: 2-0. Rusnak schoot zichzelf en Groningen de geschiedenisboeken in. De eerste prijs uit de clubhistorie was een feit.

Groningen stroomde door de bekerwinst direct in de groepsfase van de Europa League in. Een loting met Olympique Marseille, Sporting Braga en Slovan Liberec was pittig, maar leek niet onoverkomelijk. De praktijk bleek weerbarstiger. Groningen werd gewogen en te licht bevonden. In zes Europese duels werd niet één keer gewonnen: wel twee keer gelijkgespeeld en dus vier keer verloren. Te vaak gaf Groningen op de beslissende momenten niet thuis, waarvoor vaak alleraardigst voetbal niets opleverde.

Dip
Ook in de competitie liep het niet op rolletjes. Groningen presteerde de eerste seizoenshelft vooral wisselvallig en kende vanaf december een flinke dip. Tussen 6 december en 26 januari bleven de Groningers zes duels op rij zonder zege. Daags na de puntendeling tegen Willem ll (1-1) maakte Van de Looi zijn afscheidsboodschap kenbaar. Vervolgens werden PEC Zwolle (1-3) en SC Cambuur (2-0) verslagen, waardoor Groningen is opgerukt naar de zevende plaats op de ranglijst. En er is uitzicht op meer. De achterstand op nummer drie Heracles bedraagt vier punten.

Wat opvalt is het hoge gehalte oud-Ajacieden in de selectie. De bekendste daarvan is zonder twijfel Hedwiges Maduro, die afgelopen zomer na ruim zeven jaar in het buitenland terugkeerde op de Nederlandse velden. Sergio Padt, Lorenzo Burnet, Danny Hoesen, Jarchinio Antonia en Rasmus Lindgren zijn de andere Groningers met een verleden in Amsterdam. Johan Kappelhof maakte recent een transfer naar Chicago Fire.

Topscorer van Groningen is Michael de Leeuw. Zijn seizoenstotaal van zes goals is niet heel indrukwekkend, maar de aanvaller blijft een lepe speler, met een neusje voor de goal. Vorig seizoen won Groningen mede door een goal van De Leeuw met 2-0 in eigen huis van Ajax. De Ajacieden zegevierden eind september in de ArenA met dezelfde cijfers.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Jan Kanning