Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

FC Groningen kende onder Ernest Faber met drie verliespartijen de slechtste competitiestart sinds 2002/2003. Een verrassend gelijkspel tegen PSV bracht de ommekeer en inmiddels is de tocht naar het linker rijtje ingezet door de Trots van het Noorden. Ajax.nl praat je in vier alinea's bij over de opponent.

* Met de aanstelling van hoofdcoach Ernest Faber staat er sinds dit seizoen een nieuw gezicht voor de Groningen-selectie. De geboren Brabander nam de taken over van voorganger Erwin van de Looi, die ervoor koos om zijn contract in de Euroborg niet te verlengen. De 45-jarige Faber droeg als speler in 1993/1994 al eens kort de clubkleuren van Groningen. Onvergetelijk was dat seizoen allerminst want de groen-witten eindigden als 14e in de Eredivisie. De landstitel ging naar het Ajax van topscorer Jari Litmanen.

* Dit seizoen mag FC Groningen zichzelf met een tiende plek in de Eredivisie koploper van het rechter rijtje noemen. De start van de Noorderlingen was echter degradatie-waardig. In de eerste speelronde van het seizoen werd terecht met 0-5 verloren van Feyenoord. Ook aan de daaropvolgende ontmoetingen met Excelsior en Twente hielden de Groningers nul punten over. Het thuisduel met PSV eindigde met kunst en vliegwerk in een verrassend 0-0-gelijkspel. Een lichtpuntje in de duisternis. Met knappe zeges op FC Utrecht (1-5), AZ (2-0) en PEC Zwolle (0-4) herstelde de Trots van het Noorden zich van de desastreuse seizoensstart.

Danny Hoesen (tweede van links) en Sergio Padt (midden) gelukkig na de 1-4-voorsprong tegen FC Utrecht.
Danny Hoesen (tweede van links) en Sergio Padt (midden) gelukkig na de 1-4-voorsprong tegen FC Utrecht.

* In de wedstrijdselectie van de Noorderlingen is in bijna iedere linie een voormalig Ajacied terug te vinden. De doelverdediger van de Euroborg is de 26-jarige Sergio Padt. Mede door een zware concurrentiestrijd met Jasper Cillessen, Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg maakte deze sluitpost - van 2007 tot 2011 actief bij Ajax - niet zijn debuut in de hoofdmacht. Dat geldt zeker niet voor Groningen-middenvelder Hedwiges Maduro, die in zijn Ajax-tijd concurreerde met onder anderen Tomas Galasek. Aanvaller Danny Hoesen maakt het trio van voormalig Ajacieden compleet.

* Afgelopen zomer maakte Gronings’ topscorer Michael de Leeuw zijn toptransfer naar Chicago Fire. Een Amerikaanse droom werd werkelijkheid, maar tegelijkertijd stond Groningen-directeur Hans Nijland voor de opdracht om in ieder geval een negental doelpunten terug te kopen. Een echte goaltjesdief heeft FC Groningen echter (nog) niet in de gelederen. Van de 24 gemaakte doelpunten zijn er 18 verdeeld over een viertal aanvallers: Tom van Weert (6), Danny Hoesen (5), Mimoun Mahi (4) en Oussama Idrissi (3) zagen zichzelf dit seizoen het meest terug op het scorebord.

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Proshots