Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

Tegenstander uitgelicht: FC Groningen

De ploeg die voor de winterstop richting Europees voetbal wervelde, heeft in 2012 de wind flink tegen. Een niet aflatende blessurereeks heeft FC Groningen zo ver teruggeworpen, dat in de Euroborg een storm de kop opstak.

Voor het seizoen fantaseerde algemeen directeur Hans Nijland nog openlijk over aansluiting bij de vaderlandse top, nadat hij de samenwerking met Essent bekend had gemaakt. De overeenkomst met de energieleverancier moest de noorderlingen de groenste en duurzaamste club van het land maken. Een rolmodelschap dat FC Groningen financieel en dus sportief een boost zou geven. Zijn club had de laatste jaren immers naam gemaakt met de opsporing van buitenlands talent. Erik Nevland, Fredrik Stenman, Luis Suarez, Marcus Berg, Tim Matavz, Andreas Granqvist en nu weer Dusan Tadic. Het binnenhalen van nog meer pareltjes zou met de nieuwe geldstroom alleen maar gemakkelijker worden.

Waar Ajax de Groningers in het verleden nog met miljoenen injecteerde door spelers als Suarez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren uit de Euroborg weg te kopen, daar waren de rollen afgelopen zomer omgedraaid. De bedragen waren weliswaar van een compleet andere orde, maar technisch manager Henk Veldmate plukte Johan Kappelhof, Lorenzo Burnet en Hyun-Jun Suk weg uit de Beloften van de Amsterdammers. Naast de Ajacieden kwamen uit Uruguay David Texeira en Matias Jones en uit Zweden Emil Johansson over. Landen waar eerder ook zo succesvol gescout werd. Kees Kwakman moest voor de routine gaan zorgen in het elftal waar Matavz, Granqvist en Stenman weliswaar uit waren verdwenen, maar Tadic wel voor behouden bleef.

Oud-Ajacied Lorenzo Burnet rende in de uitwedstrijd achter Sulejmani aan. Oud-Ajacied Lorenzo Burnet rende in de uitwedstrijd achter Sulejmani aan.

In het tweede jaar van hoofdtrainer Pieter Huistra - als ex-trainer van de Ajax-beloften heeft ook hij een verleden in de ArenA - kende de club uit de Martinistad een prima eerste seizoenshelft en leek een plek in de play-offs voor Europees voetbal een vanzelfsprekendheid. Na de winterstop raakten de Groningers echter in een enorme dip, met als dieptepunt vier nederlagen op rij. De teleurstellende prestaties in 2012 deden FC Groningen zelfs afzakken tot diep in het rechterrijtje, ver verwijderd van de doelstelling om Europees voetbal te halen. Een situatie die geenszins strookte met de door Nijland voor het seizoen hoopvol uitgesproken verwachting.

Zondag 18 maart was dan ook niet de leukste dag in de loopbaan van achtvoudig international Pieter Huistra. Nadat zijn dit kalenderjaar door blessures geteisterde ploeg bij FC Utrecht de zoveelste nederlaag had geleden, moest hij bij terugkeer in de Euroborg teleurgestelde Groningen-fans tekst en uitleg geven. Voor Veldmate en Nijland reden om vierkant achter hun trainer te gaan staan, met wie zij in november nog een contractverlenging van een jaar overeen waren gekomen.

Ondanks de povere resultaten geven de noorderlingen de strijd om kwalificatie voor de play-offs voor Europees voetbal nog altijd niet op. Met NEC, Roda JC, RKC Waalwijk en Heracles Almelo is Groningen in een hevig gevecht verwikkeld om de plaatsen acht en negen, die inmiddels al wel zes punten bedraagt. Nieuw puntenverlies kan de subtopper zich vanmiddag dan ook niet veroorloven in de Amsterdam ArenA. Om zijn ploeg vertrouwen te schenken zal Huistra in de wedstrijdbespreking daarom ongetwijfeld de thuisduels met Feyenoord (6-0) en PSV (3-0) aangehaald hebben. Met een brutaal strijdplan werden beide topclubs in eigen huis totaal onder de voet gelopen. Voor de Groningers wordt het hoog tijd dat ook buitenshuis eens tegen een topclub te laten zien.

Tekst: Ajax.nl/Martijn Mooiweer
Foto's: FC Groningen (bovenste) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst