Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Nordsjælland

Tegenstander uitgelicht: FC Nordsjælland

Deense voetballers hebben altijd een prominente plaats in de Ajax-historie gehad. Momenteel staan er zes Denen onder contract in Amsterdam. Een aantal van hen komt vrijdag mogelijk in actie tegen landgenoten. Ajax treft vrijdag in Hardenberg FC Nordsjælland, de nummer zes van Denemarken.

Deense voetballers gedijen over het algemeen goed in Nederland, en zeker ook in Amsterdam. In totaal acteerden 24 Denen in het eerste van Ajax. De huidige selectie telt vier Deense internationals: Lasse Schöne, Lucas Andersen, Nicolai Boilesen en Viktor Fischer. Kasper Dolberg en Markus Bay, twee veelbelovende talenten, hopen in hun voetsporen te treden en eveneens de hoofdmacht te halen.

Geen van de zes Ajax-Denen heeft een verleden bij FC Nordsjælland, de tweede tegenstander in de oefencampagne. Op het terrein van HHC Hardenberg, waarvan de bekende deejay Edwin Evers hartstochtelijk fan is, wordt om 16.30 uur afgetrapt. Drie uur later in Epe treedt een volledig gewijzigd elftal aan tegen Panathinaikos. Fischer is overigens nog niet van de partij. De aanvaller geniet nog van vakantie na zijn deelname aan het jeugd-EK.

Ajax speelde zaterdag zijn eerste oefenwedstrijd met 2-2 gelijk tegen Dinamo Moskou. FC Nordsjælland is al in een verder gevorderd stadium van de voorbereiding. De Denen beginnen volgende week vrijdag aan de competitie en beleven tegen Ajax hun generale repetitie. De club, die een volledig rood tricot heeft, speelde eerder onder meer gelijk tegen het Zweedse AIK (1-1) en competitiegenoot AGF Aarhus (2-2).

FC Nordsjælland is na stormachtige jaren aan de Deense top weer met beide benen op de grond beland. De afgelopen twee seizoenen werden met een zesde plaats redelijk anoniem afgesloten. De jaren daarvoor waren uiterst succesvol. FC Nordsjælland veroverde in 2010 en 2011 de beker en pakte in het seizoen 2011-2012 de tot dusver enige landstitel uit de clubhistorie. Het jaar erna eindigde de club uit de gemeente Farum verdienstelijk als tweede.

Door de goede prestaties verdiende FC Nordsjælland tussen 2010 en 2014 viermaal op rij een Europees ticket. Hoogtepunt was de deelname aan de Champions League in 2012. De prestaties hielden niet bepaald over - een punt uit zes duels - maar toch ging het debuut van de Denen in het kampioenenbal niet onopgemerkt voorbij. Over een wedstrijd in het bijzonder werd lang nagesproken. In het thuisduel tegen Shakhtar Donetsk baarde de spits van de tegenstander, Luiz Adriano, opzien door op zeer onsportieve wijze te scoren.

Een ploeggenoot van de Braziliaan trachtte na een scheidsrechtersbal een sportief gebaar te maken door de bal vanaf eigen helft richting de doelman van FC Nordsjælland te schieten. Adriano stak daar – tot grote woede van de Denen – een stokje voor. De spits onderschepte de bal, ging vervolgens de doelman voorbij en schoot de gelijkmaker binnen. Shakhtar won uiteindelijk met 2-5, maar vooral Adriano’s goal gaf stof tot napraten.

FC Nordsjælland had vorig seizoen twee Nederlanders onder contract: Joshua John en Hans Mulder. Laatstgenoemde is na een halfjaar alweer vertrokken. John maakt zich op voor zijn vierde seizoen bij FC Nordsjælland en scoorde in 78 duels reeds 23 competitietreffers.

Bij de wilde tijgers, zoals de bijnaam van FC Nordsjælland luidt, speelt nog een voor het Nederlands publiek bekende naam: Patrick Mtiliga. De linksachter was tussen 1999 en 2009 in Nederland actief voor achtereenvolgens Excelsior, Feyenoord en NAC. Na een uitstapje van twee seizoenen bij Malaga speelt Mtiliga inmiddels alweer vier seizoenen voor FC Nordsjælland. De IJslander Adam Örn Arnarson stond twee seizoenen onder contract bij NEC, maar speelminuten in de hoofdmacht waren voor hem niet weggelegd.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots