Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

FC Twente is voor Ajax de volgende tegenstander die op bezoek komt in de Amsterdam ArenA. De belangen zijn voor beide clubs groot. De thuisclub kan de punten goed gebruiken in de strijd om (minimaal) de tweede plaats; de bezoekers uit Enschede mikken op plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal.

FC Twente heeft zich deze winter met de terugkeer van Chris David al enigszins ingedekt tegen een toekomstige spelersexodus. De 21-jarige middenvelder is tot het einde van het seizoen gehuurd van Fulham, maar zowel FC Twente als David heeft de intentie uitgesproken om ook de komende seizoenen met elkaar door te gaan. Afspraken daarover kunnen pas medio 2015 contractueel worden vastgelegd, omdat FC Twente nog is ingedeeld in categorie I van de licentiecommissie van de KNVB. De met een miljoenenschuld kampende club is zwaar aan het bezuinigen zodat de strop die hij om de nek heeft hangen niet nog verder wordt aangetrokken. Dat kan ten koste gaan van de selectie van komend seizoen.

Spelers als Kyle Ebecilio, Kamohelo Mokotjo en Hakim Ziyech liggen goed in de markt en FC Twente heeft geld nodig. Dat laatste hoopt de club mede te verkrijgen door de hoge kosten aan spelerssalarissen verder terug te brengen. Een aantal contracten loopt af en dure krachten worden mogelijk verkocht, zoals de Zweedse verdediger Rasmus Bengtsson. Verwacht wordt dat FC Twente, dat tevens nog een flinke geldsom moet aflossen over de bouw van het nieuwe stadion, komende zomer zal promoveren naar categorie II. Dit gebeurde nog niet in januari, omdat de transfer van sterspeler Dusan Tadic, die afgelopen zomer voor bijna tien miljoen euro naar Southampton vertrok, pas in de begroting voor dit seizoen is verwerkt.

FC Twente verwacht volgend seizoen weer met een sluitende begroting te werken, zonder inkomsten uit transfers en Europees voetbal. Joop Munsterman is er dan niet meer bij. Reeds vorig jaar had de 63-jarige voorzitter besloten afstand te doen van het directeurschap van het managementteam van FC Twente. Munsterman bekleedde die functie én was de preses van de rvc van FC Twente. Zodoende beoordeelde hij in zekere zin zijn eigen functioneren. Komende zomer stopt Munsterman helemaal. De club is al overgegaan van een tweelaags-structuur naar een éénlaags-structuur, een zogeheten one tier board, waarbij directie en toezichthouders in één college zitten.

Hakim Ziyech was dit seizoen vier keer trefzeker voor FC Twente in de Eredivisie. Hakim Ziyech was dit seizoen vier keer trefzeker voor FC Twente in de Eredivisie.

Net als Ajax is ook FC Twente bezig aan een mindere periode. Het ontbreken van de juiste instelling brak de roodhemden onlangs op tegen ADO Den Haag (2-0), waarna in Enschede een 1-3 nederlaag volgde tegen het eveneens lager genoteerde Excelsior. Tegen de counterende Rotterdammers maakte FC Twente een onzekere indruk. Het creëerde wel kansen, maar na de opgelopen achterstand kroop het in haar schulp op de povere grasmat van de Grolsch Veste.
Zodoende is het de komende weken erop of eronder voor de Tukkers, die nog wel zo goed uit de winterstop waren gekomen met een 3-0 bekerzege op AZ. De overstap van 5-3-2 naar 4-3-3 leverde toen attractief en dominant voetbal op.

Het energieke optreden tegen AZ was echter een uitzondering, want zowel de voorgaande als daaropvolgende duels werden gekenmerkt door een saai patroon. De supporters zijn kritisch en de toeschouwersaantallen nemen af. Tegen Excelsior namen slechts 27.500 mensen de moeite om naar het stadion te komen, het laagste aantal van het seizoen. De ploeg straalt nauwelijks spelvreugde uit en staat op het veld omdat het moet, menen de fans. Wel de bal, vaak de controle, maar zelden iets verrassends. Het gevolg is dat het elftal weinig warme gevoelens opwekt bij de achterban van FC Twente.

Toch staat FC Twente gewoon in de halve finale van de strijd om de KNVB Beker, tegen regerend bekerhouder PEC Zwolle, en maakt het nog altijd een goede kans op kwalificatie voor Europees voetbal. Met 34 punten bezet het na 22 speelrondes de zevende plaats. Ondanks de financiële besparingen houdt FC Twente vast aan de sportieve doelstelling. De kampioen van 2010 gaat voor een plek in de top 5 van de Eredivisie. Nog altijd een haalbaar streven, want de verschillen in de subtop zijn niet al te groot.

Op het spelersmateriaal van trainer Alfred Schreuder zal menig Eredivisietrainer jaloers zijn. Oké, de resultaten zijn wisselvallig, maar dat hoort bij een jeugdige ploeg. Gedurende de eerste seizoenshelft moest Nick Marsman onder de lat plaatsmaken voor Sonny Stevens, die in de linie voor zich aankijkt tegen spelers als Cuco Martina, Darryl Lachman, aanvoerder Andreas Bjelland en ex-Ajacied Robbert Schilder. Het defensieve pareltje van FC Twente is de 17-jarige Hidde ter Avest, die tegen Excelsior zijn basisdebuut maakte en een verdienstelijke indruk achterliet. Toch staat de verdediging niet als een huis. FC Twente kreeg in zeven van de laatste negen competitieduels twee of meer goals tegen.

Gecombineerd met de ervaring van Orlando Engelaar delen eerdergenoemde spelers als Ebecilio, Mokotjo en Ziyech op het middenveld de lakens uit. De goalgetters zijn Jesús Corona, Youness Mokhtar en Luc Castaignos, die zich met negen doelpunten de clubtopscorer mag noemen. Onder de talenten met potentie binnen de Enschedese equipe bevinden zich Bilal Ould-Chikh en Renato Tapia. Al met al een behoorlijke selectie, die gezien de kwaliteit die aanwezig is ondermaats presteert. Ajax is gewaarschuwd. Immers heeft FC Twente tegen AZ laten zien dat het wel degelijk kan schitteren.

Ajax.nl/Mitchel Pronk
Foto's: Pro Shots

Je kan met je Club Card vier kaarten kopen voor Ajax - Twente