Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

FC Twente is zondag voor Ajax de laatste tegenstander uit het linkerrijtje die op bezoek komt in de Amsterdam ArenA. De belangen zijn voor beide clubs dan ook torenhoog. De thuisclub jaagt op een historische vierde titel op rij; de Tukkers mikken op de financieel aantrekkelijke tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Waar drie clubs - Roda JC, NEC en RKC - met het klamme zweet in de handen vechten voor lijfsbehoud in de Eredivisie, daar voeren vier clubs (FC Twente, PSV, Feyenoord en Vitesse) een verbeten strijd om de tweede plaats. Hoewel dit laatste gevecht door de opleving van PSV ongemeen spannend is geworden, lijkt FC Twente de beste papieren in handen te hebben.
De ploeg van de trainers Alfred Schreuder en Michel Jansen heeft van dit kwartet de minste verliespunten. Bovendien heeft de landskampioen van 2010, samen met Feyenoord de meest trefzekere ploeg van de Eredivisie, met afstand het beste doelsaldo. En ook niet onbelangrijk: na de topper van zondag wacht de ploeg een relatief eenvoudig slotakkoord.

FC Twente ontvangt in eigen huis nog ADO, Roda JC en PEC Zwolle, terwijl buitenshuis moet worden aangetreden tegen NAC en NEC. Optimisten in Enschede en omstreken fluisteren zelfs dat FC Twente bij een zege in Amsterdam de titelstrijd nieuw leven kan inblazen. In Twente weten ze maar al te goed dat je bepaalde clubs nooit moet afschrijven.

Hoe het ook zij, FC Twente lijkt zich dit seizoen te revancheren voor de twee magere voorgaande seizoenen, waarin de club twee maal op een teleurstellende zesde plaats eindigde. Onder leiding van voorzitter Joop Munsterman wordt er inmiddels een nieuw en realistisch beleid gevoerd. Onder de teruggehaalde succescoach Steve McClaren was FC Twente vervreemd van de aanvallende huisstijl en de conditionele staat van dienst liet sterk te wensen over. Bovendien waren de voetbalmiljonairs Douglas, Nacer Chadli, Leroy Fer en Nikolay Mihaylov drukker bezig met het vinden van een nieuwe club dan met het winnen van wedstrijden.

Nadat afgelopen zomer schoon schip was gemaakt en afscheid was genomen van maar liefst veertien spelers, sloeg Twente een nieuwe koers in. Met jonge, talentvolle nieuwelingen (onder wie ex-Ajacieden Quincy Promes en Dico Koppers) en het Mexicaanse supertalent Jésus Corona, tegen salarissen die horen bij de huidige, sobere tijden.

Schreuder en Jansen kregen het jonge team sneller dan verwacht aan het voetballen. En dat niet alleen, het elftal speelt fris en fruitig, een verademing vergeleken bij het resultaatvoetbal van Cleansheet Steve. Wie herinnert zich niet de vorige editie van Ajax - Twente, waarin geen van de gasten het in zijn hoofd durfde te halen om de middenlijn over te steken en zij dus op een verdiende 1-0-nederlaag werden getrakteerd?

Nee, zo wenst Alfred Schreuder, de man die bijna beschikt over de vereiste trainerspapieren en vanaf 1 juli alleen aan het roer van de ploeg staat, zijn elftal nooit te laten spelen. Het FC Twente van 2014 is een swingende ploeg die wordt aangevoerd door de artiesten Dusan Tadic en Felipe Guterriez en waar opkomende backs en snelle vleugelspelers de flanken onveilig maken. Een machine die lastig te verdedigen is, aangezien de meeste aanvallend ingestelde spelers, op spits Luc Castaignos na, veelvuldig van positie wisselen.

Dat zowel rechtsback Roberto Rosales als linksback Dico Koppers geschorst is, is een domper voor FC Twente. Koppers zal worden vervangen door een andere oude bekende in Amsterdam, Robbert Schilder. Op rechts zal de technische staf ongetwijfeld kiezen voor Cuco Martina. De international van Curaçao is eigenlijk een centrumverdediger, maar mag nu dus als back aan de bak. In het centrum staan de Scandinaviërs Bengtsson en Bjelland, in het doel Nick Marsman. De achterhoede van FC Twente oogt in deze samenstelling een tikkie aan de statische kant.

Het middenveld van FC Twente daarentegen is het paradepaardje van het elftal. Dusan Tadic, een van de grootste sieraden van de Hollandse velden, speelt op 10. Tadic heeft in de Eredivisie met afstand de meeste assists achter zijn naam staan: twaalf. Zeven meer dan de Ajacied met de meeste assists, Lasse Schöne. De Chileense controleur Guterriez speelt zoals gebruikelijk vanaf links en de jonge Rotterdammer Kyle Ebecilio is de meer aanvallende rechtermiddenvelder.
In de voorste linie is de kersverse rechtsbuiten Quincy Promes een zekerheidje, net als centrumspits Castaignos, dit seizoen goed voor veertien treffers. Op links heeft Schreuder de keus uit de van PEC Zwolle overgekomen Youness Mokhtar of de exotische dribbelaar Corona. Er zijn vervelendere keuzes denkbaar.

Tekst: Ajax.nl/Steven Kooijman