Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Een blik op de ranglijst leert dat het duel tussen FC Twente en Ajax erg spannend gaat worden. Het verschil op de ranglijst bedraagt immers maar één punt. De club uit Enschede is prima aan het seizoen begonnen.

In acht duels werden zeventien punten behaald. Alleen bij winst gaat Ajax de Tukkers voorbij in de stand.

Bij Twente staat sinds de zomer een ander gezicht voor de groep. Aanwijzingen worden niet meer gegeven in het Nederlands, maar in het Engels. Fred Rutten kon een lokroep van PSV nog weerstaan, maar zwichtte toen Schalke 04 bij hem aanklopte. Voorzitter Joop Munsterman zat niet bij de pakken neer en toonde ambitie door met Steve McClaren - onder meer oud-bondscoach van Engeland - op de proppen te komen. In de vernieuwde Grolsch Veste heeft hij het voor het zeggen. De grootste aderlating voor FC Twente was het vertrek van Karim El Ahmadi en Orlando Engelaar. Zij beproeven tegenwoordig hun geluk bij respectievelijk Feyenoord en Schalke 04. De club uit Enschede anticipeerde op de transfers en trok onder meer Theo Janssen, Kenneth Perez en Cheick Tioté aan.

In het gerenoveerde eigen huis komt FC Twente dit seizoen sterk voor de dag. Tegen NEC werden de enige punten verspeeld: 1-1. Vervolgens werd De Graafschap met 3-0 opzij gezet en de burenruzie tegen Heracles Almelo in het voordeel van Twente beslecht. Marko Arnautovic - eerder begeerd door Feyenoord - en Eljero Elia sloegen in de slotfase toe. De ploeg van McClaren is net als Ajax ook nog actief in de UEFA Cup. In de voorronde van de Champions League was het sterrenensemble van Arsenal een maatje te groot, maar een treetje lager komt Twente prima mee. De club klopte al Stade Rennes en Racing Santander in het eigen onderkomen. Tegen Ajax zal het zeer goed voetballende FC Twente de huid ongetwijfeld ook zo duur mogelijk verkopen.

Bij FC Twente volgen de duels zich deze periode in rap tempo op. De Tukkers zijn nog actief in de UEFA Cup, het nationale bekertoernooi en natuurlijk is er ook nog de competitie. Linksback Edson Braafheid is een belangrijke schakel in het geheel. Hij kijkt uit naar het treffen met Ajax.

Op de ranglijst ontlopen FC Twente en Ajax elkaar niet veel. Zijn jullie ook op het veld aan elkaar gewaagd?
,,Dat denk ik wel. Zeker in eigen huis moeten we van onze eigen kracht uitgaan. De Nederlandse competitie wordt steeds spannender. Clubs als Groningen, NAC Breda, sc Heerenveen en ook FC Twente presteren steeds constanter. We kruipen langzaam meer naar de echte topclubs toe. De relatief kleinere clubs zijn niet bang meer voor PSV en Ajax. Dat Twente ongeveer evenveel punten heeft behaald als Ajax, zegt desondanks niks. In het begin gaf de ranglijst een wat vertekend beeld. Het wordt nu een kwestie van aanhaken of afhaken.’’

Hoe is Ajax het beste te bestrijden?

,,Hun grootste kracht ligt voorin, dus het is zaak om niet te veel ruimte weg te geven. In de aanval beschikt Ajax stuk voor stuk over klassespelers. Met Klaas Jan Huntelaar moet je altijd rekening houden. Dat is tegen Heracles Almelo weer duidelijk geworden. Het is altijd oppassen met Klaas, je moet hem echt geen halve kans geven. Dat straft hij vaak genadeloos af.’’

Een overeenkomst tussen FC Twente en Ajax is dat beide clubs met een nieuwe coach aan het seizoen zijn begonnen. Merk jij veel van de trainerswissel?

,,Het gaat er in grote lijnen nog hetzelfde aan toe. Steve McClaren denkt op veel vlakken hetzelfde als Fred Rutten. Zo hamerde Rutten er altijd op dat grote duels beslist worden op details. Dat kaart McClaren ook regelmatig aan. Hij brengt verder ervaring met zich mee. Hij voelt goed aan hoe de trainingsintensiteit moet zijn. Door het drukke programma spelen we vaak twee keer in de week. Het is dan ook belangrijk om wat rust in te bouwen.’’


Tekst: Yvonne Dombrakis