Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

FC Twente wil dit jaar Europees voetbal halen. Een bescheiden doelstelling, want de positie die recht geeft op de voorronde van de Champions League ligt opnieuw binnen handbereik voor de Tukkers.

FC Twente liep in het begin van dit seizoen voor de tweede maal op rij deelname aan het miljoenenbal mis. Een eigen doelpunt van Peter Wisgerhof in de vierde minuut van de blessuretijd tegen Sporting Lissabon deed de Grolsch Veste sidderen. Een jaar daarvoor was de ploeg van trainer Steve McClaren nog zo trots na twee verliespartijen tegen Arsenal (4-0 en 0-2), nu betekende het onterechte mislopen van de poulefase van de Champions League een grote domper voor iedereen. Het zegt veel over Twente: in een jaar tijd hebben ze in Enschede de stap gemaakt naar de vaderlandse top.

Die ontwikkeling is vooral te danken aan Joop Munsterman. De directeur van de Wegener-kranten is sinds 2004 voorzitter van FC Twente. De club was toen bijna failliet, maar Munsterman had grootse plannen en zette een proces in gang, dat tot het huidige succes heeft geleid. Het begon met FC Twente in de steigers, een opbouwplan dat de club uit de financiële en sportieve problemen moest halen. Toen dat gerealiseerd was, kwam Munsterman met FC Twente, meer dan een passend (t)huis, waardoor onder andere de uitbreiding van De Grolsch Veste werd gerealiseerd. In januari maakte de club bekend dat het stadion gefaseerd nog verder wordt uitgebouwd. De huidige capaciteit van 24.000 plaatsen gaat eerst naar 32.000 en later naar 40.000 bezoekers. Mits Nederland het WK van 2018 weet binnen te halen en Enschede een van de speelsteden wordt.

Met het verrassende aantrekken van McClaren, een grote naam in Europa, zorgde de mediamagnaat ook voor sportieve vooruitgang. De Engelse trainer realiseerde het laatste zetje op het veld. Via zijn internationale netwerk wist FC Twente afgelopen zomer enkele spelers over de streep te trekken. Miroslav Stoch en Bryan Ruiz doen het inmiddels zo goed, dat de vorig seizoen niet vervangbaar lijkende Eljero Elia en Marko Arnautovic bijna vergeten zijn. Bovendien heeft de trainer van Wout Brama, Douglas en Ronnie Stam eredivisietoppers gemaakt, die zelfs al in verband worden of zijn gebracht met het Nederlands elftal. McClaren heeft van Twente een topclub gekneed, die bovenin de Eredivisie meedoet.

Eerder dit seizoen ging het voor Ajax mis in de Grolsch Veste. FC Twente verstevigde toen zijn koppositie doordat Ruiz net na rust de enige treffer van de wedstrijd maakte. Historisch gezien is er echter voldoende hoop: van de laatste tien duels met de Tukkers in de ArenA werden er zes gewonnen. Ook vorig jaar was dat het geval, toen een vrije trap van Urby Emanuelson de wedstrijd besliste: 1-0. Daarbij moet worden aangetekend dat FC Twente toen, door de schandalige 4-0-nederlaag van Ajax bij Sparta, al zeker was van de felbegeerde tweede plaats, die recht gaf op deelname aan de voorronde van de Champions League. Oppassen moet de ploeg van Martin Jol voor oud-Ajacied Kenneth Perez. De Deen scoorde in zijn carrière al negen doelpunten tegen Ajax. Ook keeper Sander Boschker stond - in 2003-20004 - onder contract in Amsterdam, maar nooit in een officieel duel tussen de palen.

Foto: Pro Shots/Stanley Gontha
Tekst: Upton Park