Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

FC Twente heeft zich wel eens in rustiger vaarwater bevonden. De club staat er financieel niet goed voor, en ook de sportieve prestaties houden te wensen over. Coach Alfred Schreuder werd al na vier wedstrijden op straat gezet. Tegen Ajax hoopt Twente de negatieve spiraal een halt toe te roepen.

Dat Twente financieel lastige tijden beleeft, is misschien nog wel een understatement. De club uit Enschede stond afgelopen voorjaar aan de rand van de afgrond. Om een faillissement te voorkomen had Twente geen andere optie dan drastisch bezuinigen. Twente werd als gevolg van de slechte financiële huishouding door de KNVB overigens twee keer bestraft met drie punten in mindering. Uiteindelijk werd de competitie op een teleurstellende tiende plaats afgesloten.

Twente werd onder curatele van de KNVB geplaatst en moest een plan van aanpak indienen om de financiële situatie te verbeteren. Binnen de organisatie, ook in het personeelsbestand, werd flink gesneden. FC Twente was genoodzaakt de grootverdieners van de hand te doen. Zo vertrokken Andreas Bjelland (Brentford), Luc Castaignos (Eintracht Frankfurt), Cuco Martina (Southampton), Bilal Ould-Chikh (Benfica), Darryl Lachman (Sheffield Wednesday) en Jesus Corona (FC Porto).

Grote waarde
Twente wist Hakim Ziyech wél te behouden en dat was goed nieuws voor de fans. De linkspoot is van grote waarde voor de Tukkers, zo blijkt uit de statistieken. Ziyech was betrokken bij 21 van de laatste 22 doelpunten van FC Twente in de Eredivisie: negen goals, twaalf assists. Alleen Renato Tapia scoorde tussendoor zonder hulp van Ziyech.

Onder leiding van de nieuwe technisch directeur Ted van Leeuwen werd afgelopen zomer door Twente hard gewerkt om een representatieve selectie op de been te brengen. De stellige overtuiging in de Grolsch Veste was dat in die opzet aardig geslaagd was, en dus waren de verwachtingen voor het nieuwe seizoen hooggespannen. Vooral buiten de landsgrenzen werd er gekeken naar versterkingen. De Braziliaan Bruno Uvini, de Griek Giorgos Katsikas, de Ghanees Thomas Agyepong en de Nigeriaan Michael Olaitan werden vastgelegd.

Kruisband
Overigens heeft Twente van Katsikas nog weinig plezier kunnen beleven. De Griekse centrale verdediger raakte donderdag tijdens de training geblesseerd aan zijn rechterknie. Een scan wees uit dat hij de voorste kruisband heeft afgescheurd.

Alfred Schreuder kreeg als opdracht mee een goedlopend geheel van FC Twente te maken. De coach kreeg vorig seizoen – in zijn eerste jaar als eindverantwoordelijke bij Twente – veel kritiek te verwerken, maar mocht toch in het zadel blijven. Een dramatische seizoensstart koste Schreuder vroeg in het nieuwe seizoen alsnog de kop.

FC Twente begon nog redelijk met een remise bij FC Groningen, maar ging daarna driemaal onderuit. Vooral de thuisnederlaag tegen ADO Den Haag (1-4) was pijnlijk. Vervolgens werd ook verloren van PEC Zwolle en rivaal Heracles Almelo.

Ontslag
Kort na de nederlaag in Almelo volgde het nieuws dat Schreuder was ontslagen. De clubleiding zag geen perspectief meer in de samenwerking. De zoektocht naar een nieuwe trainer is in volle gang. Tot die tijd neemt assistent-coach René Hake de honneurs waar. De thuiswedstrijd tegen Ajax is de vuurdoop van de oud-prof.

Schreuder moest dus al na vier duels het veld ruimen. Enkel Alex Pastoor sneuvelde eerder in het bestaan van de Eredivisie. Hij kreeg na drie duels de zak. Schreuders opvolger Hake was 59 duels als hoofdtrainer actief bij FC Emmen. In zijn tweede seizoen eindigde hij met de Emmenaren als laatste in de Jupiler League.

FC Twente evenaart bij een verliespartij tegen Ajax de slechtste seizoensstart ooit. De ploeg behaalde in het seizoen 2002-2003 slechts een punt uit eerste vijf duels. Twente lijkt weinig (thuis)voordeel en steun van het spelen in de Grolsch Veste te ondervinden. Vijf van de laatste acht competitieduels voor eigen publiek werden verloren.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van der Vuurst