Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Naar het zich laat aanzien speelt FC Twente ook volgend seizoen in de Eredivisie. Dat is misschien wel de grootste overwinning van het seizoen. Door financiële problemen leek het voortbestaan in het geding, maar Twente is voorlopig gered. Wat de tukkers betreft gaat het vizier zo snel mogelijk op een (gunstige) toekomst.

Het was geen misselijke uitspraak die Bert van Oostveen begin maart deed. ,, Ik waag me niet aan voorspellingen met percentages, maar in alle eerlijkheid moet ik wel zeggen dat de kans dat FC Twente volgend jaar betaald voetbal speelt minder groot is dan dat ze er niet bij zijn”, stelde de bondsdirecteur. ,,Bestuurlijk is er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt.”

Vanwege de financiële problemen werd de proflicentie voorwaardelijk ingetrokken en volgens Van Oostveen waren harde en verregaande maatregelen nodig voor FC Twente. De harde woorden misten hun uitwerking niet, want maandag maakte de club bekend een crediteurenakkoord te hebben bereikt. Een groep van vijftien mensen, met daarbij onder meer oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan, zien af van een deel van een miljoenenclaim zodat FC Twente weer gezond kan worden. 

Licht aan de horizon
Het crediteurenakkoord moest voor 1 mei zijn getekend om aan de voorwaarden van de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede te voldoen. Het gold als de belangrijkste horde die Twente moest nemen op weg naar financieel eerherstel. Twente meldde op de clubwebsite er nog lang niet te zijn, maar er is in ieder geval licht aan het einde van de horizon.

Twente heeft letterlijk en figuurlijk de tol betaald voor zijn eigen succes. Het spreekwoord 'aan de top blijven is moeilijker dan er komen' hebben de tukkers aan den lijve ondervonden. Een half decennium geleden groeiden de bomen nog bijkans tot in de hemel. De landstitel in 2010 werd gevolgd door een tweede plaats in 2011. Ajax versloeg Twente in een rechtstreeks duel en legde beslag op de felbegeerde derde ster.

Zakaria El Azzouzi speelt sinds de winterstop op huurbasis voor FC Twente
Zakaria El Azzouzi speelt sinds de winterstop op huurbasis voor FC Twente

De daaropvolgende jaren moest Twente het doen met een plek in de subtop, al was er in het seizoen 2013-2014 nog een opleving met een derde plaats. Vorig seizoen volgde een vrije val op de ranglijst en moest genoegen genomen worden met de tiende plaats. Het bleek een serieus teken aan de wand, want dit seizoen gaat Twente in ieder geval niet hoger eindigen. De ploeg staat momenteel dertiende.

Twente moest als gevolg van de zorgelijke financiële huishouding afgelopen zomer al een aantal grootverdieners van de hand doen. Zo vertrokken Andreas Bjelland (Brentford), Luc Castaignos (Eintracht Frankfurt), Cuco Martina (Southampton), Bilal Ould-Chikh (Benfica), Darryl Lachman (Sheffield Wednesday) en Jesus Corona (FC Porto).

Twente wist Hakim Ziyech wél te behouden en dat was goed nieuws voor de fans. De Marokkaanse middenvelder is de absolute smaakmaker van de Grolsch Veste en wordt door sommige kenners de beste speler van de Eredivisie genoemd. Ziyech was bij 27 van de 47 goals betrokken. Hij scoorde zeventien treffers en was tien keer aangever bij een doelpunt van Twente. Ziyech heeft al aangekondigd Twente na het seizoen te gaan verlaten.

Ontslag
Trainer van Twente is René Hake, die na het vroegtijdige ontslag van Alfred Schreuder in beeld kwam. Schreuder moest na een moeizame start – één punt uit vier duels – het veld ruimen. Assistent Hake zat vervolgens tegen Ajax voor het eerst op de bank. Het begin was hoopgevend met een remise (2-2), maar over het algemeen kreeg Haké de Twente-kar moeizaam draaiende.

Na de winterstop begon het te lopen bij Twente, dat startte met een eclatante 4-0-overwinning op Heracles. Na twee acceptabele uitnederlagen, bij PSV en NEC, volgde een serie van vijf overwinningen op rij. Twente snoepte de nodige punten bijeen. Teleurstellend voor de selectie was daarom begin april de puntenaftrek van drie punten. Het was de derde keer dat Twente punten werd afgepakt in iets meer dan een jaar tijd.

Sinds de winterstop speelt Zakaria El Azzouzi in het shirt van Twente. De spits wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Ajax. El Azzouzi doet het met drie goals in elf duels niet onverdienstelijk en zijn prestaties blijven niet onopgemerkt. Frank de Boer roemde vrijdag op de persconferentie de ontwikkeling van de jonge spits, die komende zomer terugkeert in Amsterdam.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots