Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Ajax staat zondagmiddag om 16:45 uur tegenover FC Twente in Enschede. De Tukkers vind je momenteel terug op de zesde plaats in de Eredivisie. Toch won de club in de laatste acht wedstrijden slechts één keer. In vijf alinea's lees je alles over de tegenstander van zondag.

Na een valse start in de competitie (FC Twente verloor de eerste twee wedstrijden) staat de Enschedese formatie met nog twee wedstrijden te gaan tot de winterstop op een zesde plaats in de Eredivisie. In de eerste 15 wedstrijden werden 21 punten behaald door de Tukkers. In de laatste weken lukt het de Tukkers echter minder om de overwinning over de streep te trekken. Van de laatste acht wedstrijden werd er één gewonnen, één verloren en de overige zes duels eindigden in een gelijkspel.

Manchester City-huurlingen
Bij FC Twente staan er voornamelijk drie Manchester City-huurlingen in de spotlights. Yaw Yeboah, Bersant Celina en Enes Ünal vormen regelmatig de volledige voorhoede aan Twentse-zijde. Vooral Ünal maakt een sterke indruk. Hij staat momenteel tweede op de topscorerlijst met negen doelpunten. Vorig seizoen werd Ünal door de grootmacht uit Manchester verhuurd aan NAC, in de Jupiler League kwam hij tot acht doelpunten in elf wedstrijden voor de Bredanaars.

Rene Hake is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen als trainer bij FC Twente. Vorig seizoen eindigde hij met de Enschedese club als 13e in de Eredivisie. Dat betekent dat Twente geen Europees voetbal speelt. Bovendien verloren de Tukkers in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi al van FC Utrecht waardoor het zich momenteel vol kan richten op de competitie.

Weerzien voor Ziyech
Voor Hakim Ziyech is het zondagmiddag een weerzien met zijn vorige werkgever. Hij speelde van augustus 2014 tot afgelopen zomer voor de Twentenaren. Ajax nam hem op 30 augustus voor 11 miljoen euro over. Ziyech speelde als Ajacied nog niet in de Grolsch Veste. De Marokkaans international weet wat het is om te scoren in het stadion, hij scoorde 34 keer in 76 wedstrijden voor FC Twente.

Ajax ging in competitieverband vijftig keer eerder op bezoek bij FC Twente. De Amsterdammers wonnen er 22 keer, het werd 13 keer gelijk en 15 keer werd er verloren in de Grolsch Veste. De laatste editie van FC Twente – Ajax eindigde vorig seizoen in een 2-2 gelijkspel na een 2-0 voorsprong van de Tukkers. Hakim Ziyech was destijds belangrijk voor Twente met een doelpunt en assist.

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst