Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Tegenstander uitgelicht: FC Twente

Ajax speelt zaterdagavond de topper tegen FC Twente. De Tukkers, die de landstitel veroverden in het seizoen 2009-2010, voeren na zes duels trots de ranglijst aan.

FC Twente heeft zich de laatste jaren zeer nadrukkelijk gemeld in de top van de Eredivisie. Desondanks heeft de trots van Enschede in Amsterdam zelden gewonnen. In het nieuwe millennium pakte FC Twente in competitieverband slechts één maal de volle winst in de ArenA. Op 6 februari 2005 opende Julien Escudé weliswaar na een paar minuten al de score voor de Amsterdammers, maar treffers van Blaise Nkufo en Sharbel Touma bezorgden de Tukkers een zeldzame winst in de hoofdstad. Pas in de tiende poging, op 8 september 1973, wist FC Twente het allereerste punt uit Amsterdam - de Watergraafsmeer in die dagen - weg te snoepen (1-1). Het betrof toen de eerste thuiswedstrijd die Ajax speelde zónder de naar FC Barcelona vertrokken sterspeler Johan Cruijff. FC Twente, voortgekomen uit een fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys, eindigde in het bewuste seizoen 1973-1974 zelfs voor de eerste keer in de clubhistorie bóven Ajax op de ranglijst. De Amsterdammers beleefden met de laagste klassering sinds 1965 een rampzalig seizoen. Trainer George Knobel werd naar aanleiding van zijn uitspraak dat Ajax stuk ging aan drank en vrouwen op straat gezet en (tijdelijk) vervangen door Bobby Haarms.

Steve McClaren is de enige trainer in de Eredivisie zonder puntenverlies. Steve McClaren is de enige trainer in de Eredivisie zonder puntenverlies.

De laatste jaren heeft het aanlokkelijke affiche een paar spectaculaire wedstrijden opgeleverd. Wie herinnert zich niet, twee seizoenen geleden, die prachtige zondag in mei waarop Ajax tegen FC Twente, mede dankzij twee loepzuivere treffers van de huidige captain Siem de Jong, de zo vurig gewenste derde ster veroverde? En wat te denken van de 3-0-overwinning op FC Twente in het seizoen 2009-2010? Met die zege zette Ajax onder de toenmalige trainer Martin Jol de achtervolging in op FC Twente. De krachtige eindsprint kwam nét te laat om de Tukkers te achterhalen. De meest recente ontmoeting tussen de twee titelkandidaten in Amsterdam vond bijna exact een jaar geleden plaats. De bewogen topper tussen Ajax en FC Twente eindigde op 24 september 2011 in een gelijkspel (1-1), maar dat dankten de bezoekers voor een groot deel aan grensrechter Patrick Langkamp. Nadat Miralem Sulejmani na een machtige sprint van Derk Boerrigter de openingstreffer had gemaakt, leek Jan Vertonghen de voorsprong uit een corner van Theo Jansen (en het doorkoppen van Siem de Jong) na een kwartier te verdubbelen. Leek, want op advies van zijn assistent keurde scheidsrechter Pieter Vink het doelpunt af. Het was een blunder van jewelste, aangezien Vertonghen bij lange na niet buitenspel stond. Sterker nog, Dwight Tiendalli, de verdediger die het buitenspel ophief, begaf zich vlak voor de neus van de schutterende grensrechter. FC Twente bleef door de dwaling in de race, mede doordat Ajax wel zeer slordig omsprong met de kansen. Uiteindelijk kopte Luuk de Jong in de slotfase op knappe wijze de gelijkmaker tegen de touwen.

Het broertje van Siem heeft de Eredivisie inmiddels verruild voor de Bundesliga, maar op het vertrek van vleugelspeler Ola John naar Benfica na, heeft coach Steve McClaren zijn selectie aardig intact weten te houden. Wat heet: de Britse oefenmeester verwelkomde deze zomer een elftal aan nieuwe spelers, van wie Dusan Tadic, Andreas Bjelland, Felipe Gutiérriez, Luc Castaignos en de oud-Ajacieden Robbert Schilder en Dmitri Bulykin het meest in het oog springen. FC Twente beleefde een uitstekende competitiestart en mag zich terecht een meer dan serieuze uitdager van titelverdediger Ajax noemen. Jan van Halst, oud-speler van Ajax en FC Twente, over het huidige elftal uit Enschede: ‘Twente beschikt over voldoende werklust, karakter en creativiteit. De ploeg gaat dit seizoen heel ver komen.’


Tekst: Ajax.nl/Steven Kooijman
Foto's: FC Twente (boven) en Proshots/Jan Kanning