Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Ajax speelt zondag zijn tweede uitwedstrijd op rij in de Eredivisie.De Amsterdammers gaan op bezoek bij FC Utrecht, traditiegetrouw een zware partij. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

*FC Utrecht kende een goede eerste seizoenshelft. De Domstedelingen verloren slechts vier van de eerste zeventien competitiewedstrijden. Ook aan de tweede seizoenshelft vorige week begon FC Utrecht succesvol. Tegen Sparta in Rotterdam won Utrecht met 0-1. Op het Kasteel groeide Kristoffer Peterson in extremis met zijn eerste goal voor Utrecht uit tot de gevierde man. Hierdoor staat de ploeg van trainer Erik ten Hag met 28 punten op een zesde plaats in de competitie.

*Vorig seizoen troffen FC Utrecht en Ajax elkaar op 13 december in speelronde zestien van de Eredivisie. Ajax verloor toen van een feller en gretiger FC Utrecht met 1-0. Het was uitgerekend middenvelder Yassin Ayoub, die in de 87e minuut zijn oude club pijn deed. De linkspoot speelde tot aan de C-junioren in de jeugdopleiding van Ajax.

*Richairo Zivkovic is door Ajax uitgeleend aan FC Utrecht. De aanvaller heeft tot nu toe zeven doelpunten gemaakt in negentien officiële wedstrijden voor de club uit de Domstad. Met name de 1-3 op bezoek bij FC Twente was indrukwekkend en na afloop veelbesproken. Zivkovic trok in de blessuretijd vanuit zijn eigen zestien een gigantische sprint, liep Twente-speler Mateusz Klich er volledig uit en schoof de bal vervolgens in het lege doel. Er werd uiteindelijk gemeten dat Zivkovic voorafgaand aan zijn goal honderd meter had afgelegd in 10.96 seconden.

*Wie FC Utrecht zegt, denkt aan aanvalsleider Sébastien Haller. De Franse spits kwam in de winterstop van het seizoen 2014-2015 op huurbasis over van het Franse AJ Auxerre, dat uitkomt in de Ligue 2. Na tien doelpunten in vijftien wedstrijden besloot FC Utrecht om de spits te contracteren tot medio 2019. Op dit moment speelt Haller nu exact twee jaar in het rood-wit. In 66 Eredivisieduels maakte hij 37 doelpunten. Dit seizoen staat de teller alweer op negen voor de centrumspits, die vaak samen met Zivkovic het aanvalsduo vormt.

*Dat FC Utrecht de laatste anderhalf jaar goed draait, komt mede door coach Erik ten Hag. De Haaksberger staat sinds de zomer van 2015 aan het roer bij de Domstedelingen en eindigde in zijn debuutjaar op de vijfde plaats. Voordat Ten Hag in Utrecht neerstreek, maakte hij als coach furore bij de beloften van FC Bayern München en promoveerde hij met Go Ahead Eagles naar de Eredivisie. Ten Hag staat bekend om zijn kenmerkende speelstijl met FC Utrecht. Zijn elftallen komen doorgaans altijd in 4-4-2 voor de dag.

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst