Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Als Ajax zondagmiddag FC Utrecht op bezoek krijgt, mag het zich gewaarschuwd weten. De ploeg van oud-Ajacied Jan Wouters kende weliswaar geen geweldige seizoenstart, Utreg geldt de laatste jaren in competitieverband wel als dé angstgegner van de ploeg van Frank de Boer.

Het valt simpelweg niet te ontkennen dat Ajax de laatste seizoenen de ene na de andere zeperd heeft opgelopen tegen de Domstedelingen. Van de laatste zes duels die de twee traditieclubs tegen elkaar speelden, won Ajax er niet één. Sterker nog: vier van de zes ontmoetingen gingen verloren. De laatste zege dateert uit het seizoen 2009-2010, toen Ajax op 28 februari in de eigen Amsterdam ArenA gehakt maakte van FC Utrecht: 4-0. Publiekslieveling Luis Suarez zette die zondagmiddag zijn handtekening onder drie treffers.

Het afgelopen seizoen boekte Ajax in de Galgenwaard overigens een prima 3-0-zege in de tweede ronde van de KNVB Beker. Tobias Sana, Ryan Babel en Christian Eriksen verzorgden de Amsterdamse productie, nadat een Utrechtse dj de boel voor aanvang van de wedstrijd op niet mis te verstane wijze had opgezweept. De cocktail van luide housemuziek, laserstralen en vuurwerk bleek echter een verlammende uitwerking op de spelers van de thuisclub te hebben.

De twee competitieduels van het afgelopen seizoen leverden echter geen winnaar op. In Utrecht kwamen de twee kemphanen niet tot scoren, thuis verspeelde Ajax twee dure punten doordat Fabian Sporkslede de bal in het verkeerde doel kopte. Ryan Babel had de thuisclub nog wel op een snelle voorsprong gezet.

Van het elftal waarmee FC Utrecht de laatste jaren tegen Ajax zo succesvol en trefzeker was, is niet veel meer over. In navolging van de Benelux-internationals Dries Mertens, Kevin Strootman, Ricky van Wolfswinkel en Michel Vorm keerden de sterkhouders Jan Wuytens (AZ), Mike van der Hoorn (Ajax), Nana Asare (AA Gent) en Anouar Kali (Roda JC Kerkrade) de FC de rug toe. Wuytens en Van der Hoorn vormden het afgelopen seizoen, waarin FC Utrecht met een keurige vijfde plaats Europees voetbal afdwong, een ijzersterk duo in het centrum van de verdediging. Asare, de stoere Afrikaanse krijger, en de speelse vormgever Kali waren twee belangrijke schakels op het sterke middenveld van FC Utrecht.

Het vertrek van het kwartet sleutelspelers woog zwaar voor de sympathieke Jan Wouters en de zijnen. Onthutsend was de uitschakeling in de tweede voorronde van de UEFA Europa League, waarin het nietige Luxemburgse Differdange 03 de tegenstander was.

Siem de Jong werd vorig seizoen bijna uitgekleed door FC Utrecht. Siem de Jong werd vorig seizoen bijna uitgekleed door FC Utrecht.

De seizoensopening was vervolgens ook niet om over naar huis te schrijven. Pas in de vierde speelronde wist FC Utrecht zijn eerste driepunter te behalen, een 2-0 zege op AZ. Een week eerder had de ploeg in Enschede een pak slaag gekregen van FC Twente: 6-0.

Excuses tellen niet in het topvoetbal, daar weet Jan Wouters alles van. Maar het zat de man die als Ajacied in 1987 de Europa Cup 2 veroverde, ook niet mee. FC Utrecht verloor tijdens de transferwindow niet alleen het bovengenoemde kwartet, de ziekenboeg zat met Adam Sarota, Cedric van der Gun, Edouard Duplan, Kenny Teijsse en Robin Ruiter tjokvol. Gelukkig was er na de zeperd in Enschede ook goed nieuws te melden. Willem Janssen werd eind augustus overgenomen van hetzelfde FC Twente. Na de komst van de diepgaande middenvelder leek FC Utrecht het lek eindelijk boven te hebben. AZ en RKC werden aan de zegekar gebonden, terwijl de punten werden gedeeld met Go Ahead Eagles en Roda JC Kerkrade. Alleen in de Kuip werd (onterecht) met 1-0 verloren van Feyenoord. De middenmoot is inmiddels weer in zicht. Maar net nu de weg omhoog met Janssen is ingeslagen, lijkt de middenvelder de rest van het seizoen toe te moeten kijken met een ernstige knieblessure.

Toch kunnen Wouters en assistent Robbie Alflen zich eraan vasthouden dat het spel van FC Utrecht er steeds beter uit begint te zien. Een belangrijke rol is weggelegd voor Yassin Ayoub. De negentienjarige jeugdinternational kwam het afgelopen seizoen door een nare beenbreuk nauwelijks in actie, maar is inmiddels volledig hersteld. Sterker nog, de opvolger van de naar Limburg vertrokken Kali verkeert in een bloedvorm. De tiener loopt als een volleerde regisseur over het veld en speelt alsof hij al jarenlang op het hoogste niveau actief is.

Naast Ayoub zijn ook Jens Toornstra, Steve De Ridder en Robbin Ruiter belangrijke pionnen van de ploeg uit de Domstad. Toornstra, de neo-international die op 7 juni voor Oranje debuteerde tegen Indonesië, onderscheidde zich ook dit seizoen alweer met een paar rake vrije trappen. De Belg De Ridder, een andere nieuweling in het keurkorps van Wouters, zorgt in aanvallend opzicht voor aanzienlijk meer power.

In doelman Ruiter, weer hersteld van een liesblessure, heeft FC Utrecht een talentvolle en betrouwbare doelman. Ruiter, geboren in Amsterdam maar getogen in Volendam, speelde vanaf zijn vijfde jaar twintig seizoenen voor RKAV Volendam en FC Volendam, alvorens hij vorige zomer naar Utrecht verkaste. In Stadion Galgenwaard ontwikkelde het neefje van eenmalig international Jan Ruiter zich tot een van de betere keepers van Nederland. Afgelopen zondag bewees hij met een serie fantastische reddingen én een gestopte penalty zijn waarde voor FC Utrecht. De ploeg van Wouters kwam met een 3-3-gelijkspel goed weg in de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade.

Tekst: Ajax.nl/Steven Kooijman
Onderste foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst