Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Anderhalve week geleden stond Ajax in de KNVB Beker tegenover FC Utrecht. Wat Ajax al lange tijd niet meer lukte tegen de Domstedelingen, gebeurde nu wel: winnen (0-3). Maar we hoeven alleen de twee nederlagen van vorig seizoen tegen FC Utrecht maar in herinnering te roepen om de Amsterdammers te waarschuwen voor het sterk verjongde team van trainer Jan Wouters.

De 6-4 in de Galgenwaard en de 0-2 in de ArenA waren spaarzame hoogtepunten in een verder troosteloos seizoen voor Utrecht. Met een elfde plaats greep de club naast de geformuleerde doelstelling: play-offs om Europees voetbal. Voor clubeigenaar Frans van Seumeren reden om een grondige analyse los te laten op het mislukte seizoen.

De zoektocht naar antwoorden bracht hem bij de zomer van vorig jaar. Omdat de directie er maar niet in slaagde de inkomsten de uitgaven te laten overstijgen, moest Utrecht noodgedwongen spelers verkopen. De toptalenten waarmee de aanval op de vaderlandse topclubs geopend had moeten worden, verdwenen daardoor een voor een van het trainingscomplex. Met het vertrek van Ricky van Wolfswinkel (Sporting Lissabon), Michel Vorm (Swansea City), Dries Mertens en Kevin Strootman (beiden PSV) verdween het hart uit de groep hemelbestormers.

Die noodgreep kostte voorzitter Jan Willem van Dop vorig jaar de kop. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor het negatieve financiële resultaat. Als zijn vervanger werd Wilco van Schaik geïnstalleerd in de functie van algemeen directeur. Destijds vormde de reclamegoeroe nog een directie met Foeke Booy. De oud-trainer en –speler van de club was verantwoordelijk voor alle technische zaken. Na afloop van het vorige seizoen werd ook hij gewogen en te licht bevonden door Van Seumeren.

Aan de hand van de ervaren Nana Asare moet Utrecht attractief voetbal op de mat leggen. Aan de hand van de ervaren Nana Asare moet Utrecht attractief voetbal op de mat leggen.

Van het ingekomen geld uit de gedane transfers mocht Booy negen miljoen euro herinvesteren. Hij stak dat voornamelijk in de Zweden Alexander Gerndt, Marcus Nilsson en Johan Martensson, die Utrecht dus niet aan de clubdoelstelling hielpen. Van Seumeren hoopte daarop een zwaargewicht aan de organisatie toevoegen in de persoon van Co Adriaanse. Maar de ex-trainer van Ajax wilde alleen instappen als er versterkingen gehaald konden worden. Omdat het geld daarvoor ontbrak, haakte Adriaanse af.

En dus werd plan B uit de kast getrokken: vol inzetten op de eigen jeugdopleiding. De zittende trainer Wouters kreeg daarop een contractverlenging aangeboden en vanuit de eigen organisatie werd oud-speler Edwin de Kruyff naar voren geschoven als nieuwe eindverantwoordelijke voor spelerszaken en scouting. Waar Van Schaik sindsdien orde op zaken stelt op kantoor, deden Wouters en De Kruyff dat op technisch gebied. Het salarishuis werd fors verlaagd en jeugdspelers als Mike van der Hoorn, Kai Heerings, Dave Bulthuis, Yassin Ayoub en Anouar Kali werden voor de leeuwen gegooid.

Aan de hand van de ervaren krachten Jan Wuytens, Nana Asare, Jacob Mulenga en oud-Ajacied Cedric van der Gun moeten zij technisch en aanvallend voetbal met lef op de mat leggen, zoals de nieuwe doelstelling van de club luidt. Anderhalve week geleden kon Ajax die ambities nog dwarsbomen. Aan de Amsterdammers vandaag de taak dat nogmaals te doen.

Tekst: Martijn Mooiweer
Foto's: FC Utrecht (boven) en Pro Shots/Toin Damen