Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

De huidige twaalfde plaats op de ranglijst is voor FC Utrecht-begrippen laag. De ploeg van trainer Ton du Chatinier heeft het deze jaargang tot nu toe vooral in uitduels lastig. Zondag wil zijn team in de Amsterdam ArenA afrekenen met dat gegeven.

FC Utrecht kende een loodzware seizoenstart. De club moest in een kort tijdsbestek uitkomen in de competitie, het bekertoernooi én de Europa League. Via het winnen van de play-offs vorig jaar bereikten de Domstedelingen Europees voetbal. In de strijd om een ticket van de groepsfase speelde FC Utrecht maar liefst zes duels. Met name de 4-0 thuiszege op Celtic maakte grote indruk. Drie dagen later werd echter met dezelfde cijfers verloren bij FC Twente. Het blijkt voor Utrecht een hele klus om na een zware Europese ontmoeting ook in de competitie constant te presteren. Vooral in uitwedstrijden hebben Du Chatinier en zijn manschappen het niet altijd even gemakkelijk. In de competitieopener werd met 3-1 verloren van Feyenoord, bij FC Groningen en AZ gingen ze met 1-0 onderuit en in de KNVB beker zakte De Graafschap pas na penalty’s op de knieën.

In Europa zette FC Utrecht wel een puike prestatie neer door op bezoek in Napels het sterker geachte Napoli op 0-0 te houden. In de Eredivisie maakten de roodwitten dit seizoen pas één doelpunt op vreemde bodem. Ricky van Wolfswinkel scoorde bij Feyenoord na twaalf minuten de 0-1. In de 348 minuten daarna slaagde FC Utrecht er niet in een goal te produceren. In de ArenA scoort FC Utrecht sowieso niet gemakkelijk: in de laatste vier ontmoetingen slechts één keer. Alleen verdediger Sander Keller weet hoe het is om te winnen in Amsterdam. Hij was erbij, toen de bezoekers op 29 januari 2006 met 1-4 wonnen bij Ajax.

Vorm werd dit seizoen relatief vaak gepasseerd, waardoor zijn ploeg op de twaalfde plaats staat. Vorm werd dit seizoen relatief vaak gepasseerd, waardoor zijn ploeg op de twaalfde plaats staat.

Het is opnieuw een zware week voor FC Utrecht. Donderdagavond speelt de equipe van Du Chatinier in De Galgenwaard tegen Liverpool. Zondag volgt het uitduel met Ajax. FC Utrecht wil op vreemd terrein weer eens punten pakken. De club hoopt daarom op een goede dag van zijn smaakmakers: Dries Mertens, de rappe Belgische buitenspeler, en topschutter Van Wolfswinkel. Mertens was een van de revelaties uit het afgelopen Eredivisieseizoen. Hij was na Luis Suarez de beste speler in de Eredivisie en ontving de Zilveren Schoen. Deze jaargang dribbelt de aanvaller weer onbevangen verder langs zijn tegenstanders.

Bij Utrecht loopt eveneens de topscorer van de Eredivisie rond: Van Wolfswinkel. Hij prikte al zeven keer raak, waarvan drie uit strafschoppen. In Europa scoorde de spits al zes keer. In de middelste linie ligt de ware kracht van FC Utrecht: aanvoerder Michael Silberbauer, Jacob Lensky en Nana Asare steken in een blakende vorm en zijn met hun sturende en passende kwaliteiten van groot belang voor het aanvalsspel en de omschakeling van de Utrechters. Achterin kent de club wel wat problemen. In de afgelopen jaargang incasseerde doelman Michel Vorm slechts 33 goals in 34 duels. Nu zijn dat er al twaalf in zeven wedstrijden.

Tekst: Upton Park
Foto’s: Pro Shots/Ed van de Pol