Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

FC Utrecht kent dit seizoen te veel ups en downs. Na een moeizame start is het zo felbegeerde Europees voetbal voorlopig uit zicht. En dat terwijl het aan kwaliteit zeker niet ontbreekt in de selectie van hoofdtrainer Willem van Hanegem.

Eyong Enoh maakte dit seizoen tijdens de KNVB Bekerwedstrijd tegen FC Utrecht zijn debuut voor het thuispubliek. Eyong Enoh maakte dit seizoen tijdens de KNVB Bekerwedstrijd tegen FC Utrecht zijn debuut voor het thuispubliek.

Het onderwerp van gesprek in Utrecht was afgelopen zomer zonder twijfel de nieuwe spits. Na het vertrek van Robin Nelisse, die vorig jaar zestien competitiegoals maakte, moest een waardige vervanger worden aangetrokken. Begin augustus werd Morten Skoubo gepresenteerd. Hij moest het aanspeelpunt in de frontlinie worden en voor doelpunten gaan zorgen. Maar veel plezier heeft Utrecht nog niet aan de Deen beleefd. Hij was vooral geblesseerd en het aantal duels dat de lange spits speelde is op één hand te tellen.

Een andere aderlating was het plotselinge vertrek van Lucian Sânmartean. De Roemeense balgoochelaar kampte met een slepende buikwandblessure en besloot eind augustus tot ieders verrassing zijn contract in te leveren. Zijn plek werd ingenomen door Simon Cziommer, die op het laatste moment werd gehuurd van AZ. Een belangrijke taak leek ook weggelegd voor nieuwkomer Michael Silberbauer. De Deense controleur is een zekerheidje op het middenveld van de Utrechters, maar kon de lijn van de voorbereiding niet doortrekken in de Eredivisie.

Linksback Mihai Nesu had het in zijn eerste maanden niet altijd even gemakkelijk, maar de Roemeen is wel degelijk een versterking. Aan de andere kant zal routinier Tim Cornelisse nooit verzaken. De zwakke schakel zit hem tussen deze twee pionnen. De achilleshiel van FC Utrecht is het centrale duo. Normaal gesproken zijn dat Sander Keller en Francis Dickoh, maar door blessureleed en vormverlies heeft ook Alje Schut zijn wedstrijden gepakt. Tegen snelle, wendbare spitsen zijn deze sterke, maar logge verdedigers niet op hun best.

FC Utrecht-speler Cedric van der Gun doorliep de jeugdopleiding van Ajax. FC Utrecht-speler Cedric van der Gun doorliep de jeugdopleiding van Ajax.

Als junior doorliep Cedric van der Gun de jeugdopleiding van Ajax. De aanvallende middenvelder speelde daarna nog 35 duels in het eerste. Drie seizoenen geleden streek de 29-jarige Hagenaar neer bij FC Utrecht.

Hoe kijk jij terug op je periode in Amsterdam?
,,Goed! Het waren mooie jaren. Maar het gevoel met Ajax wordt steeds minder. Dat komt omdat er geen oud-ploeggenoten van mij meer in het eerste spelen. Wel ken ik nog veel mensen bij de club. Het is altijd leuk om die rondom wedstrijden tegen Ajax weer even te zien."

Je speelde begin november pas je eerste duel in deze jaargang. En je scoorde direct!
,,Door een hielblessure heb ik de seizoenstart gemist. Balen natuurlijk. Het was voor mij persoonlijk overigens niet heel bijzonder dat ik tegen Heracles scoorde. Ik vind het belangrijker dat ik van waarde kan zijn voor het team. Ik heb een verleden vol blessureleed en elke keer ben ik goed teruggekomen. Ik was telkens snel weer in vorm."

FC Utrecht speelt behoorlijk wisselvallig. Hoe komt dat?
,,We kenden inderdaad een mindere periode aan het begin van het seizoen. Maar de laatste wedstrijden laten we zien dat we het wel degelijk in huis hebben. Tegen Feyenoord (5-2 verlies, red.) speelden we goed, maar kregen we in de slotfase nog twee goals tegen. Alleen tegen Heerenveen was het niet best. Waar dat aan ligt, weet ik niet. Hopelijk pakt het tegen Ajax weer goed uit. Hoe we kunnen winnen? Meer doelpunten maken dan zij!"

Tekst: Jeroen de Laat