Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Het is alweer ruim drie maanden geleden dat Ajax en FC Utrecht elkaar in Amsterdam troffen. Het werd toen 1-1 door goals van Miralem Sulejmani en Sander Keller. Inmiddels is er bij de nummer zeven van de Eredivisie veel veranderd.

Eyong Enoh in duel met FC Utrecht-speler Michael Silberbauer. Eyong Enoh in duel met FC Utrecht-speler Michael Silberbauer.

Eind november 2008 zat Willem van Hanegem nog als FC Utrecht-coach op de bank in de ArenA. Niet veel later maakte hij plaats voor zijn assistent Ton du Chatinier. Die heeft zijn kunde inmiddels bewezen. Want sinds hij het voor het zeggen heeft, leed Utrecht pas één nederlaag: afgelopen zondag tegen NEC. In Stadion Galgenwaard had de thuisploeg weliswaar het betere van het spel, maar gingen de Nijmeegse gasten door twee late goals met de punten aan de haal: 0-2. Het betekende een klein deukje in het in de afgelopen maanden sterk opgevijzelde zelfvertrouwen van FC Utrecht.
Het is de vraag hoe hard de tik is aangekomen en hoe het team van aanvoerder Gregoor van Dijk daar mee omgaat. Maar alle signalen zijn positief. De club speelt onder Du Chatinier zoals ze ook bekend staat: vol passie en trots. Niet vreemd ook, want als oud-speler van de club weet de hoofdtrainer wat er van hem en zijn voetballers gevraagd wordt. Dankzij zijn rechtlijnige en duidelijke aanpak haalt hij het beste in zijn groep naar boven, waardoor een speler als Cedric van der Gun kan excelleren. De oud-Ajacied maakte in zijn laatste zes optredens liefst vijf goals en was daarmee de drijvende kracht achter de opmars naar de zevende plaats in de Eredivisie. Wat verder opvalt aan de cijfers van FC Utrecht, zijn de vele punten die de club op eigen veld pakt: 24 thuis tegenover 13 uit. In de huidige jaargang verloor de ploeg alleen van PSV (1-5) en NEC.
Sander Keller (midden) viert zijn doelpunt tegen Ajax. Foto: Pro Shots/Frank Zilver Sander Keller (midden) viert zijn doelpunt tegen Ajax. Foto: Pro Shots/Frank Zilver

Sander Keller (29) speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Ajax. Inmiddels is de Amsterdammer niet meer weg te denken uit de defensie van FC Utrecht.
Zijn deze duels speciaal voor jou?
,,Het is altijd leuk om tegen topploegen en topspitsen te spelen. Maar het is niet extra speciaal, omdat ik oud-speler van de club ben. Daarvoor ben ik al te lang weg. Ik ken er bijna niemand meer. Alleen de echte clubmensen. Ik heb met niemand van de huidige spelersgroep samengespeeld in de jeugd.”
Stadion Galgenwaard is uitverkocht. Dat moet een steun in de rug zijn.
,,De supporters van FC Utrecht zijn al heel lang bezig met deze wedstrijd, het leeft hier enorm. Dat geeft een extra stimulans. Zelf kijk ik niet in het speelschema wanneer we tegen Ajax moeten. Daar word ik wel door mijn omgeving op geattendeerd, haha.”
Eind november scoorde je in de ArenA tegen Ajax (1-1). Een mooi moment?
,,Natuurlijk, scoren is altijd leuk. Het geeft een kick. Bovendien kwamen we er ook nog eens door op voorsprong en leverde het ons een belangrijk punt op. Het gaat dit seizoen sowieso wel lekker met scoren. Ik sta nu op vier. Dat komt omdat we goede afspraken maken bij dode spelmomenten. Het is dan een kwestie van goed lopen en hopen dat de bal goed valt.”
Kijk je uit naar de duels met Luis Suarez?
,,Hij is een heel goede spits, heel beweeglijk. Ik kan hem geen moment uit het oog verliezen, want hij probeert altijd zijn actie te maken. Voor mij is het leuk om tegen zulke jongens te spelen. Maar nog leuker als ik achteraf kan zeggen, dat hij niet heeft gescoord!”
Wat verwacht je van zondag?
,,Ik hoop bovenal op een leuke voetbalmiddag voor het publiek. En ik wil natuurlijk winnen. Dat zal moeilijk worden, want Ajax zal gebrand zijn op een overwinning. We mogen ze niet onderschatten. Het wordt een zware wedstrijd.”
Tekst: Jeroen de Laat