Menu
Tegenstander Uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander Uitgelicht: FC Utrecht

De laatste uitwedstrijd van het kalenderjaar betekent een reis naar Utrecht. Traditioneel een lastig duel. Dit seizoen is FC Utrecht in eigen huis nog ongeslagen en door de uitwinst van afgelopen zaterdag tegen De Graafschap uitgerust met veel zelfvertrouwen. De club ligt goed op koers om de stap naar de subtop te maken.

Die ambitie was ook opgenomen in de woorden van Erik ten Hag, die afgelopen zomer in een gecombineerde functie van hoofdtrainer en technisch manager in de Domstad aan de slag is gegaan. Na het assistent-trainerschap van FC Twente en PSV, het naar de Eredivisie brengen van Go Ahead Eagles en een bijna promotie met FC Bayern München II, beschouwt hij zijn taak bij FC Utrecht als een nieuwe uitdaging. Tijdens zijn presentatie meldde Ten Hag direct dat hij streeft naar een klimaat waarin iedereen het maximale eist van zichzelf en elkaar. ,,Dat moet gemotiveerd, gefaciliteerd en gestructureerd worden."

Strijd en emotie
Over de speelwijze van FC Utrecht was Ten Hag direct duidelijk. ,,De intentie moet zijn: Utrechts voetbal. Naar voren gericht, met veel strijd en emotie.” Clubicoon Jean-Paul de Jong, die de voorgaande twee seizoenen het trainersstokje bij FC Eindhoven in de hand had, werd teruggehaald als rechterhand van de nieuwe hoofdtrainer. Na vijftien wedstrijden kan voorzichtig de balans op worden gemaakt. FC Utrecht sluit met 22 punten het linkerrijtje af en kent slechts vier punten achterstand op Heracles Almelo, dat vierde staat.

Ook in het toernooi om de KNVB beker strijden de roodwitten voor een mooi doel. Na het uitschakelen van ONS Sneek (2-0) en FC Groningen (5-3 na verlenging) wacht woensdag in de achtste finale een bezoek aan Achilles’29. FC Utrecht sluit de eerste seizoenshelft drie dagen later af bij AZ. Door langdurige blessures van aanvoerder Willem Janssen, Jeff Hardeveld, Rubio Rubin en Ruud Boymans blijft de spelerskern smal. Al geeft Ten Hag ook de jonge talenten uit de selectie een kans. Bart Ramselaar heeft een basisplaats veroverd en ook Patrick Joosten, vorig seizoen nog actief in de A1 van NEC, verscheen de afgelopen weken aan de aftrap.

Sébastien Haller
De 25 doelpunten van FC Utrecht tot dusver werden door slechts zes verschillende spelers gescoord. Met Sébastien Haller, die afgelopen zomer definitief werd overgenomen van AJ Auxerre, als topschutter. De 21-jarige Fransman was al goed voor tien treffers. Nacer Barazite, de uitblinker van de laatste duels, volgt met vijf goals. Ramselaar heeft er al drie, centrale verdediger Timo Letschert twee en de Duitse aanwinst Rico Strieder bezorgde met zijn eerste doelpunt op de Nederlandse velden FC Utrecht bij De Graafschap direct drie punten. In dat duel kreeg aanvoerder Mark van der Maarel twee gele kaarten voorgeschoteld, waardoor hij ontbreekt tegen Ajax.

Ook zonder de captain zal FC Utrecht trachten de winst te grijpen. De laatste drie competitieduels in De Galgenwaard eindigden in een gelijkspel. Waar FC Utrecht op 6 november 2011 met 6-4 voor het laatst zegevierde, dateert de laatste Amsterdamse winst van 26 september 2012 toen in de KNVB beker een 0-3 zege werd geboekt. De laatste competitiezege werd op 1 maart 2009 behaald. Toen met 0-2. Zondag een nieuwe poging.

Tekst: Ajax.nl/Sander Berends
Foto: Proshots/Menno Ringnalda
Hoe verliep de laatste editie van FC Utrecht - Ajax? Lees het terug in het Officiële Ajax Jaarboek 2014-2015