Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

FC Utrecht is bezig aan een uitstekend seizoen. De Domstedelingen staan keurig vierde en spelen volgende week de bekerfinale tegen Feyenoord. Europees voetbal lonkt voor het eerst sinds 2013.

Heel geleidelijk won Utrecht de laatste maanden terrein in de Eredivisie. De ploeg van Erik ten Tag is inmiddels zes duels op rij ongeslagen en verkeert in prima vorm. Sinds februari verloor Utrecht alleen thuis van Feyenoord en PSV, allesbehalve een schande natuurlijk.

Utrecht mag met recht een fitte ploeg worden genoemd. Veruit de meeste goals, 35 procent, werden in het laatste kwartier gemaakt. Utrecht behoort tot de productiefste teams van de Eredivisie. Enkel de traditionele top drie en AZ wisten vaker te scoren.

Haller
Precies een derde van de productie werd door Sébastien Haller voor zijn rekening genomen. De Franse spits heeft zich na zijn komst naar de Galgenwaard spectaculair ontwikkeld en mag zich naar verluidt in de belangstelling van vele clubs verheugen. Haller was dit seizoen al goed voor zeventien goals, waarmee hij gedeeld vijfde op de topscorerslijst staat.

Utrecht heeft met Ruud Boymans en Nacer Barazite nog twee gevaarlijke aanvallers in huis. Boymans wist in relatief beperkte speeltijd al negen goals te produceren, terwijl Barazite zondag nog de grote man was tegen NEC. Barazite begon op de bank en mocht na 67 minuten – bij 1-1 – invallen. Zes minuten later had de spits met een goal en een assist de wedstrijd eigenhandig gedraaid en Utrecht op het goede spoor gezet.

Succes heeft vele vaders, maar de opmars van Utrecht kan niet los worden gezien van de komst van Ten Hag. Na enkele magere jaren tellen de Utrechters weer mee. Na het assistent-trainerschap van FC Twente en PSV, het naar de Eredivisie brengen van Go Ahead Eagles en een bijna promotie met FC Bayern München II, beschouwde Ten Hag FC Utrecht als een nieuwe uitdaging.

Ramselaar
Clubicoon Jean-Paul de Jong werd teruggehaald als rechterhand van de nieuwe hoofdtrainer. Daarmee heeft de club in meerdere opzichten weer een nadrukkelijker Utrechts gezicht gekregen. Op het veld drukken enkele talenten uit de eigen opleiding hun neus aan het venster, met als ijkpunt de doorbraak van Bart Ramselaar. De middenvelder is inmiddels niet meer weg te denken uit de basis. Weliswaar geen jeugdproduct, maar vermeldenswaardig is ook de ontwikkeling van Timo Letschert. De verdediger kreeg vorige maand zelfs een uitnodiging voor de selectie van het Nederlands elftal. Tot een debuut in Oranje kwam het echter nog niet.

Utrecht heeft nog meerdere troeven voor het halen van Europees voetbal in handen. De kortste weg is het winnen van de KNVB-Beker. Utrecht is voor het eerst sinds 2004 weer van de partij in de bekerfinale. Destijds kenden de Domstedelingen een glorieperiode waarin driemaal op rij de eindstrijd werd gehaald. Tweemaal werd gewonnen, in 2003 en 2004, en in 2002 verloren van Ajax. In dat duel dwong Ajacied Wamberto vlak voor tijd met een duidelijke buitenspelgoal een verlenging af, waarin de Ajacieden aan het langste eind trokken.

Mocht Utrecht de bekerfinale verliezen, dan resteren de play-offs. Gezien de huidige prima vorm hoeft het winnen daarvan ook niet als een onmogelijke missie worden beschouwd.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots