Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Tegenstander uitgelicht: FC Utrecht

Ajax neemt het op Eerste Paasdag (12:30 uur) op tegen FC Utrecht. Deze uitwedstrijd is voor de Amsterdammers nooit een abc'tje. In de laatste vijf bezoeken aan de Galgenwaard werd bijvoorbeeld niet gewonnen.

FC Utrecht-trainer Robbie Alflen kondigde bij zijn aanstelling als hoofdtrainer spektakel aan en statistisch gezien heeft hij gelijk gekregen. De Galgenwaard is een vruchtbare voedingsbodem voor doelpunten gebleken. De Utrechtse fans kregen in veertien thuisduels liefst 56 doelpunten te zien, maar in (slechts) de helft van de gevallen mocht Utrecht zelf juichen. Opvallende statistiek: enkel in het Camp Nou van FC Barcelona werden - Europees gezien - dit seizoen meer competitietreffers gemaakt, namelijk 57. Spektakel genoeg dus dit seizoen in de Galgenwaard, maar lang niet altijd tot tevredenheid. De huidige twaalfde plaats voldoet niet aan de verwachtingen van Utrecht. Het is reden om na dit seizoen afscheid te nemen van Alflen en voormalig Ajax-trainer Co Adriaanse, die als technisch adviseur fungeerde.

Algemeen directeur Wilco van Schaik zag tot zijn genoegen dat Utrecht weer aanvallender is gaan spelen. Het spelbeeld en de behaalde resultaten zijn echter onevenwichtig in de ogen van Van Schaik. Wie de nieuwe trainer van Utrecht wordt, is nog niet bekend.

Een blik op de laatste twee thuiswedstrijden zegt eigenlijk genoeg. FC Utrecht speelde ruim een maand geleden AZ (6-2) van de mat, maar ging vervolgens pijnlijk onderuit tegen NAC (3-4). Eerder dit seizoen leed Utrecht ook al gevoelige thuisnederlagen tegen Heracles Almelo, SC Cambuur en Go Ahead Eagles. Als zondag ook van Ajax wordt verloren, evenaren de Utrechters het clubrecord van meeste thuisnederlagen: namelijk acht.

FC Utrecht gaf er echter ook al regelmatig blijk van aardig te kunnen voetballen. Tegen FC Dordrecht (6-1) werd net als tegen AZ een zesklapper genoteerd en in de Kuip werd verdienstelijk bij Feyenoord gewonnen. Aanvallend zit het wel snor bij de Utrechters, die in 28 duels 51 keer scoorden. Een prima gemiddelde. Enkel PSV (72), Ajax (61), Vitesse (52) en PEC Zwolle (52) vonden vaker het net. Alleen die 54 tegendoelpunten van Utrecht zijn teveel van het goede gebleken.

FC Utrecht is in eigen huis een lastig te bestrijden ploeg voor Ajax. FC Utrecht is in eigen huis een lastig te bestrijden ploeg voor Ajax.

Wie denkt dat Ajax op basis van de onevenwichtige Utrechtse defensie een makkelijke middag tegemoet gaat, rekent zich te vroeg rijk. De fans van Utrecht zien het bezoek van de Amsterdammers als de wedstrijd van het jaar. Een angstgegner is wellicht overdreven, maar feit is dat Ajax het de laatste jaren heel lastig heeft bij Utrecht. In de laatste vijf bezoeken aan de Galgenwaard werd niet gewonnen.

Bij het grote publiek zal ongetwijfeld die memorabele 6-4 uit november 2011 zijn bijgebleven. Kenneth Vermeer, nu uitkomend voor Feyenoord, beleefde toen niet de meest gelukkige dag uit zijn loopbaan. Voor Utrecht was op die bewuste novemberdag onder meer Edouard Duplan doeltreffend. Duplan lijkt het tegen Ajax altijd op zijn heupen te hebben. De Fransman scoorde zes van zijn 28 Eredivisietreffers tegen de huidige landskampioen. Duplan verkeert momenteel in goede vorm, want hij scoorde in de laatste drie duels van FC Utrecht.

Met negen goals is Ruud Boymans de clubtopscorer van Utrecht. Een andere man om in de gaten te houden is Sébastien Haller. De van Auxerre gehuurde aanvaller streek na de winterstop neer in Utrecht en maakte al zeven treffers.

Ajax’ laatste winstpartij in Utrecht dateert van maart 2009. Met de geboren Utrechter Marco van Basten aan het roer werd met 2-0 gewonnen. Mocht Ajax zich zondag opnieuw de sterkste tonen, dan wordt voor het eerst in zeven jaar beide duels met Utrecht gewonnen.

In de heenwedstrijd zegevierde Ajax relatief eenvoudig met 3-1. Na twintig minuten stond het al 2-0 en leek een grote overwinning in de maak. Nog voor de thee kwam Utrecht terug tot 2-1. Halverwege de tweede helft besliste invaller Anwar El Ghazi het duel definitief.

Ajax moet in Utrecht winnen om zicht te houden op titelprolongatie. De achterstand op koploper PSV bedraagt acht punten, met nog zes wedstrijden voor de boeg. Ajax is cijfermatig bezig aan het beste seizoen onder Frank de Boer.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots