Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Volendam

Tegenstander uitgelicht: FC Volendam

De gedoodverfde degradant FC Volendam bezet na 23 speelronden zoals door velen voorspeld de achttiende plaats. Maar de verschillen in de staart van de Eredivisie zijn klein en de club uit het vissersdorp draait de tweede seizoenshelft iets beter.

Eyong Enoh omspeelt zijn directe tegenstander tijdens de wedstrijd in Volendam eerder dit seizoen. Eyong Enoh omspeelt zijn directe tegenstander tijdens de wedstrijd in Volendam eerder dit seizoen.

Aan de laatste vier duels hield Volendam vier punten over. Dat is net zoveel als Ajax recentelijk tegen sc Heerenveen, Heracles Almelo, Vitesse en Feyenoord bij elkaar sprokkelde. Het geeft het kleine verschil in de recente vorm weer. Ajax en kleine buurman Volendam namen het dit seizoen al twee keer eerder tegen elkaar op. In de derde ronde van het toernooi om de KNVB Beker bewees de ploeg van Frans Adelaar dat een stunt niet onmogelijk is. In de verlenging maakte spits Jack Tuyp de enige treffer. Kort daarna revancheerden de Amsterdammers zich aan de Dijk, maar ook in het competitietreffen bood Volendam goed weerstand. Ajax was met slechts met 2-1 te sterk. Nadat Gerson Sheotahul zijn ploeg in de eerste helft op voorsprong zette, liet Tim Bakens even later de uitgelezen mogelijkheid op 2-0 liggen. Zijn omhaal strandde op de lat. Luis Suarez benutte een fractie later aan de overkant wel een mogelijkheid en Jan Vertonghen bepaalde de eindstand op 2-1. Een zwaarbevochten overwinning was het zeker.
FC Volendam kwam, in tegenstelling tot Ajax, goed uit de winterstop. Het team van Frans Adelaar wil niets liever dan het vege lijf redden en speelt daarom meer op de aanval, balancerend op de dunne lijn tussen risicovol en naïef. Deze alles-of-nietstactiek moet Volendam de benodigde punten opleveren die genoeg zijn voor deelname aan de nacompetitie. De verschillen met De Graafschap en Roda JC zijn klein, dus die wens kan zeker nog werkelijkheid worden. Tegen PSV en FC Twente dwong Volendam eveneens respect af voor de initiatiefrijke manier waarop de club voetbalde. Tegen PSV werd drie keer gescoord, maar kreeg doelman Jeroen Verhoeven ook vijf goals om zijn oren. In het duel met FC Twente kwam Volendam al vroeg in de eerste helft met tien man te staan na twee keer geel voor Gerry Koning. De rechtsback is vandaag dan ook geschorst. De 1-0 voorsprong veranderde zo in een minieme 2-1 nederlaag tegen de Tukkers.
Henny Schilder (r) probeert Luis Suarez van de bal te zetten. Henny Schilder (r) probeert Luis Suarez van de bal te zetten.

Jan Smit kan er een tranentrekker over schrijven. ‘Wel complimenten, geen punten’, zou het lied over FC Volendam kunnen heten. Want de ploeg van trainer Frans Adelaar oogst na de winterstop bewondering voor het vertoonde spel, maar koopt daar geen handhaving voor. Centrale verdediger Henny Schilder aan het woord.
De afgelopen wedstrijden heeft Volendam zich niet van haar slechtste kant laten zien. Toch leverde dat nog niet veel punten op. Hoe is daar verandering in te brengen?
,,Door nog meer met ons hart te voetballen. We moeten strijdvaardig blijven en passie tonen op het veld. Na de winterstop zijn we offensiever gaan spelen. Dat brengt ook meer risico met zich mee. Zo kan het gebeuren dat we tegen PSV drie keer scoren, maar ook vijf goals tegen krijgen. Heel jammer, maar we moeten iets proberen om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Achterin spelen we nu ook één op één, zonder vrije man. Gevaarlijk, maar noodzakelijk.’’
Volendam schakelde Ajax uit in de beker en verloor thuis maar nipt. Hoe kunnen jullie het Ajax ook lastig maken in de ArenA?
,,In die bekerwedstrijd had ik sterk het gevoel dat Ajax ons onderschatte. Ze gingen uit van een makkelijk avondje en dachten het op halve kracht wel te redden. Dat zal ze zijn tegengevallen. Ajax had beter kunnen weten, want Volendam speelt bijna altijd goed tegen Ajax. Hoe dat komt weet ik niet. Dat mysterie moeten we maar koesteren. Ik zie de wedstrijd niet als een derby, dus in die zin zijn wij niet extra gebrand om te winnen. Alleen tegen Edam zou het om een derby gaan. Amsterdam is te ver weg.’’
Tekst: Yvonne Dombrakis