Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Volendam

Tegenstander uitgelicht: FC Volendam

Toen de kenners voor dit seizoen gevraagd werd welke club zou degraderen, noteerde bijna iedereen FC Volendam op de 18de plaats. Na 13 duels staat de club daar inderdaad. Aan Volendam zondag de zware taak een goed resultaat te boeken tegen Ajax.

Ook Luis Suarez slaagde er in de bekerwedstrijd tegen FC Volendam niet in om de Volendamse defensie te slechten. Ajax verloor het op 12 november gespeelde bekertreffen met 1-0. Ook Luis Suarez slaagde er in de bekerwedstrijd tegen FC Volendam niet in om de Volendamse defensie te slechten. Ajax verloor het op 12 november gespeelde bekertreffen met 1-0.

Dat zoiets niet onmogelijk is, bewees FC Volendam vorige maand in de derde ronde van het toernooi om de KNVB Beker. Nadat er in de reguliere speeltijd niet was gescoord, volgde een verlenging. Vlak voordat penalty’s uitkomst moesten bieden, lukte het spits Jack Tuyp om de winnende treffer te maken. Het Kras Stadion explodeerde van vreugde.
Zoveel hebben de fans van Volendam dit seizoen immers niet te juichen. In de competitie heeft de club van trainer Frans Adelaar de grootste moeite om punten bij elkaar te sprokkelen. Tien nederlagen, één gelijkspel en twee overwinningen leverden slechts zeven punten op. Ook het doelsaldo van veertien goals voor en 39 tegen, stemt niet vrolijk. Wel is het zo dat Volendam aan de eigen Dijk beter presteert dan op vreemde bodem. Afgelopen week ging de ploeg bijvoorbeeld met 6-1 ten onder in Nijmegen. NEC had geen kind aan Volendam en stond binnen een kwartier riant met 3-0 voor. Bij rust prijkte er een 5-0-stand op het scorebord.
De tweede helft hield de club de schade beperkt, mede doordat NEC het wel welletjes vond. Het handjevol meegereisde Volendam-fans kon ook nog iets vieren, toen aanvaller Gerson Sheotahul de eindstand met een fraai afstandsschot op 6-1 bepaalde. Die eretreffer betekende eveneens het eerste doelpunt op vreemde bodem van Volendam dit seizoen. Daar werd in het bezoekersvak flink voor geklapt. Als Volendam zondag voor de tweede keer in korte tijd weet te winnen van Ajax, volgt in het uitverkochte stadion in het vissersdorp ongetwijfeld een staande ovatie.
Mathieu Boots. FOTO: PROSHOTS/Stanley Gontha Mathieu Boots. FOTO: PROSHOTS/Stanley Gontha

Volendammer Mathieu Boots beseft maar al te goed dat het voor zijn club een loodzwaar seizoen wordt en is. De verdediger leverde zelfs zijn aanvoerdersband in, omdat hij al zijn concentratie nodig heeft bij het verdedigen. Want achterin is genoeg te doen.
Hoe belangrijk was de bekeroverwinning op Ajax?
,,Op die overwinning hadden we niet gerekend. We speelden tegen een topclub, dus de zege kwam onverwacht. Ik denk dat Ajax ons onderschatte. Bovendien was Klaas Jan Huntelaar net geblesseerd en zochten ze nog naar de juiste samenstelling. Dat kwam ons goed uit. We zaten er bovenop. De winst gaf ons een positieve impuls, maar die was helaas maar van korte duur. Drie dagen later verloren we in Rotterdam kansloos met 4-0 van Sparta. Toen was de euforie meteen weer weg.’’
Hoe komt het toch dat Volendam in uitduels vaak hard onderuit gaat, maar de laatste drie duels thuiswedstrijden wel won?
,,Daar zijn we als groep ook mee bezig, want het kan geen toeval zijn. Misschien komt het door de onervarenheid. De meesten van ons hebben nog nooit in de Eredivisie gespeeld. Die zien al die mooie, grote stadions voor het eerst. Dat maakt wellicht te veel indruk op ze. Ons eigen onderkomen is kleiner en knusser, daar voelt iedereen zich op zijn gemak. Bovendien speelt het mee dat we in eigen huis gewend zijn op kunstgras te spelen en veel tegenstanders niet.’’
Wat verwacht je van komend weekend?
,,Ajax zal geleerd hebben van de vorige keer. Ik denk dat ze tegen Volendam niet tweemaal averij willen oplopen. Voor ons is het duel niet extra speciaal, want in principe kijken we tegen elke tegenstander op. Toch is er een aantal clubs, zoals ADO Den Haag, De Graafschap en Roda JC, waar wij niet voor onder hoeven te doen. We moeten zorgen dat we die ploegen bijbenen en dat het verschil op de ranglijst niet te groot wordt. Als we kunnen blijven aanhaken, kan het nog spannend worden. Het zou mooi zijn om van die achttiende plek af te komen. Omdat haast iedereen deze zomer Volendam als de gedoodverfde degradant bestempelde, is dat voor mij een drijfveer om het tegendeel te bewijzen.’’
Tekst: Yvonne Dombrakis