Menu
Tegenstander uitgelicht: FC Volendam

Tegenstander uitgelicht: FC Volendam

Het scheelde een haartje of FC Volendam had dit seizoen als Eredivisieclub een bezoek gebracht aan de Amsterdam ArenA. Zowel de competitie als de Jupiler-play-offs duurden net een wedstrijd te lang voor ‘het andere Oranje’. Dit seizoen zijn de Dijkbewoners voorlopig middenmoter. Al heeft de ploeg in Robert Mühren wel de topscorer van de Jupiler League in zijn gelederen.

De telg uit de bekende Volendamse familie loopt ruim één op één in de beginfase van het seizoen. De nu 24-jarige Mühren maakte alle drie de treffers in de uitwedstrijd tegen Almere City en was ook twee keer succesvol tegen Fortuna Sittard. Een mooie stimulans voor de speler, die vorig seizoen niet verzekerd was van een basisplaats en vaak ook nog als middenvelder binnen de lijnen kwam. Als hij zijn productie weet door te trekken, zou FC Volendam voor het derde jaar op rij de topscorer van de Jupiler League leveren. De afgelopen twee edities kroonde Jack Tuyp zich tot beste schutter. De routinier, bovendien aanvoerder, vertrok na afloop van het seizoen uit het vissersdorp en speelt inmiddels voor het Hongaarse Ferencvaros.

Het liefst had hij afscheid genomen met een promotie, maar de ploeg van trainer Hans de Koning liep de stap hogerop tot twee keer toe nipt mis. FC Volendam ging als koploper de laatste speeldag van het afgelopen seizoen in, maar leed tijdens de afsluitende ronde een 3-1-nederlaag bij Go Ahead Eagles. Omdat SC Cambuur wel zegevierde, ging de titel naar Friesland. Ook in de herkansing lachte het geluk de ploeg niet toe. Nadat Volendam eerst MVV had uitgeschakeld, dwarsboomde uitgerekend opnieuw Go Ahead Eagles in de eindstrijd de gewenste weg. De 3-0-nederlaag kon in het eigen Kras Stadion niet worden goedgemaakt. Ondanks een snel doelpunt van Jack Tuyp bleef het bij 1-0. Daardoor moest de club zich voor het vierde jaar op rij voorbereiden op een seizoen in de Jupiler League.

Robert Mühren van FC Volendam loopt ruim één op één. Robert Mühren van FC Volendam loopt ruim één op één.

Een promotie had overigens wel gepast in de historie van de club. Liefst negen keer werd er feest gevierd op de Dijk na een nieuwe promotie. Zes keer gebeurde dat via een kampioenschap. Geen enkele club in het betaalde voetbal maakte de stap hogerop vaker. Niet voor niets is de ‘Heen en weer’ een begrip in de voetbalwereld dat in één adem met FC Volendam wordt genoemd. Al ligt de kotter nu al sinds 2009 voor anker. Dat hij dit seizoen wel kan uitvaren, is een utopie volgens trainer Hans de Koning. Buiten Tuyp, goed voor 29 treffers, vertrok ook Michiel Kramer, de andere doeltreffende spits van de Dijkbewoners. De boomlange aanvaller, in de afgelopen jaargang 22 keer succesvol, bezorgde zijn nieuwe werkgever ADO Den Haag dit seizoen al de drie punten op bezoek bij NAC Breda. Als doelstelling heeft De Koning het (opnieuw) bereiken van de play-offs uitgesproken. ‘Dan ben ik tevreden.’

De oefenmeester opereert dit seizoen noodgedwongen met een nieuwe, jonge ploeg. Na routinier Gerry Koning (33 jaar) is de oudste speler van de huidige selectie 27 jaar. Jong betekent tegelijk wisselvallig. Een opvallende constatering dit seizoen is dat de Oranjehemden op vreemd terrein meer punten behalen dan in eigen huis. Waar aan de Dijk nog geen wedstrijd werd gewonnen, sleepte FC Volendam bij Almere City, Fortuna Sittard en FC Den Bosch driepunters uit het vuur. In dat laatste duel stond Theo Timmermans, die vorig jaar nog voor SC Veendam keepte, onder de lat. Hij wisselde in de hiërarchie stuivertje met Roy Pistoor, die in de eerste vijf duels de voorkeur had gekregen als sluitpost na het vertrek van eerste keus Sonny Stevens (FC Twente). Tom Overtoom, opgeleid bij Ajax, is een andere Volendam-speler die begin maart het faillissement van SC Veendam meemaakte. De derde nieuweling van buitenaf dit seizoen is Kevin Wattamaleo. De 24-jarige middenvelder maakte het afgelopen seizoen in de Eredivisie af bij NEC.

De huidige selectie verloochent ook anno 2013 haar afkomst niet. Deze jaargang zijn wederom de traditionele Volendamse namen als Tol, Veerman (beiden twee keer), Schilder en Plat in de spelersgroep terug te vinden. Al zal hoogstwaarschijnlijk slechts Henny Schilder - centraal achterin - in de basis starten. FC Volendam treedt maandag opnieuw in Amsterdam aan als de competitiewedstrijd tegen Jong Ajax op het programma staat. Maar eerst de strijd in de tweede ronde van de KNVB beker. FC Volendam bereikte in 1958 en 1995 de eindstrijd van het toernooi, maar wist de prijs nog nooit op zijn naam te schrijven. Vanavond start de ploeg aan een nieuwe poging.

Tekst: Sander Berends
Foto's: Pro Shots