Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

De Klassieker, de naam alleen al wordt met eer uitgedragen. Onderlinge ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord zijn altijd speciaal en beladen. De stand op de ranglijst zegt niet altijd alles. Het zijn wedstrijden op zich. Juist om die reden komt Feyenoord ongetwijfeld gretig naar de ArenA: in de hoop de ommekeer te bewerkstelligen.

Halverwege december was de aanhang van de Rotterdammers nog in opperbeste stemming. Feyenoord deed prima mee aan kop van de Eredivisie en stiekem droomde het legioen al van de eerste landstitel sinds 1999. Feyenoord sloot het kalenderjaar echter in mineur af, met een nederlaag bij NEC.

Nog geen man overboord, want na de winterstop wachtte immers de topper tegen PSV. De regerend landskampioen ging de voorgaande jaren vaak kopje onder in Rotterdam-Zuid. Een nieuwe zege zou de Rotterdammers weer terug in de titelstrijd brengen. Maar het liep anders. Feyenoord verloor met 0-2 en het zelfvertrouwen kreeg een flinke knauw. Feyenoord incasseerde vervolgens ook klappen van AZ, Heerenveen en ADO Den Haag en leed voor het eerst in de clubhistorie vijf opeenvolgende nederlagen.

Op de proef gesteld
Giovanni van Bronckhorst wordt als beginnend hoofdcoach serieus op de proef gesteld. Hij moet laten zien uit het goede hout gesneden te zijn. De voormalig linksback van het Nederlands elftal werd begin maart gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. Omdat Fred Rutten in mei de eer aan zichzelf hield, werd Van Bronckhorst al vervroegd doorgeschoven. Onder zijn leiding verloor Feyenoord de eerste ronde van de play-offs van Heerenveen, waardoor Europees voetbal uit zicht verdween.

Met een flinke kwaliteitsinjectie van de selectie waren de verwachtingen voor deze voetbaljaargang hooggespannen. Het aantrekken van Eljero Elia en de terugkeer van Dirk Kuijt sprongen het meest in het oog. Laatstgenoemde was vooral in november ontzettend op dreef en stuwde Feyenoord daarmee naar de top van de ranglijst. Kuijt geraakte aan kop van het topscorersklassement, maar heeft inmiddels pas op de plaats moeten maken. Datzelfde geldt voor Feyenoord op de ranglijst.

Niet alleen in sportief opzicht heeft Feyenoord het zwaar. Ook kwam de club negatief in het nieuws naar aanleiding van de bedreigingen aan het adres van middenvelder Marko Vejinovic. Hij werd vorige week zaterdag, daags voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag, met de dood bedreigd. De directie van Feyenoord nam er in ernstige bewoordingen afstand van. ,,Verschrikkelijk en echt om ziedend over te worden”, zei algemeen directeur Eric Gudde.

Confrontatie
Een zorg minder, of beter gezegd een opluchting, voor Feyenoord was het vertrek van Colin Kazim-Richards. De Turk, die te boek staat als enfant terrible, had zich min of meer onmogelijk gemaakt. De Engelse Turk bedreigde vorige maand een journalist van het AD, die een kritisch artikel over hem had gemaakt. De aanvaller, die tijdens vorige Klassiekers nadrukkelijk de confrontatie zocht met Jasper Cillessen, is inmiddels neergestreken bij het Schotse Celtic. Hij is de tweede Feyenoord-speler die onderdak vond in Groot-Brittannië. Lex Immers tekende bij Cardiff City. Feyenoord roerde zich zelf niet op de transfermarkt.

Door de recente zwakke prestaties in de competitie is Feyenoord op (grote) achterstand gezet in de titelstrijd. De achterstand op koploper PSV bedraagt veertien punten. Feyenoord lijkt zich juist te moeten richten op het behoud van de derde plaats. Nummer negen FC Groningen heeft slechts vijf punten minder.

Feyenoord is nog wel in de race voor een prijs: de KNVB-Beker. De 0-1-zege na verlenging bij Roda JC woensdag was een grote opsteker. Eric Botteghin kroonde zich tot matchwinner. In de halve finale krijgt Feyenoord AZ op bezoek. Eerder in het toernooi waren de Rotterdammers verantwoordelijk voor de eliminatie van Ajax. Een eigen doelpunt van Joël Veltman in blessuretijd werd de Ajacieden eind oktober fataal. Vier dagen later eindigde het voor de competitie in 1-1. Opnieuw was de Kuip de speellocatie.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Peter van Ninhuys