Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Ajax - Feyenoord en Feyenoord - Ajax: duels die altijd een bijzonder tintje hebben (gehad) en steevast op het scherp van de snede worden gespeeld. Zeker nu de inzet het kampioenschap is.

* Feyenoord kan met een overwinning de titelstrijd definitief in zijn voordeel beslechten. De voorsprong op Ajax bedraagt zes punten. Bovendien beschikt Feyenoord over een beter doelsaldo: +51 om +39. Het verlangen naar een landstitel in Rotterdam-Zuid is groot. De Zuid-Hollanders stonden in 1999 voor het laatst met de schaal. Vervolgens werd nog wel de UEFA Cup gewonnen en tweemaal de KNVB beker.

* In de Amsterdam ArenA kan Feyenoord niet beschikken over Tonny Vilhena, die twee weken geleden nog matchwinner was in het uitduel bij Heerenveen. De middenvelder kreeg donderdagochtend een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, aan zijn broek. Aanleiding is een elleboogstoot die hij begin maart in het verloren uitduel bij Sparta zou hebben uitgedeeld in de richting van Matthias Pogba. De tuchtcommissie van de KNVB legde Vilhena daarna een schorsing van vier duels, waarvan één voorwaardelijk, op. De linkspoot en zijn club gingen daar niet mee akkoord, waarna de zaak midweeks bij de Comissie van Beroep diende.

* De grote man bij Feyenoord is Nicolai Jørgensen. De spits kwam afgelopen zomer over van FC Kopenhagen en groeide direct uit tot een belangrijke pion. Jørgensen is met negentien goals topscorer van de Eredivisie en toonde zich ook in een aangevende rol van waarde. Hij was al goed voor tien assists. Dat is er één minder dan Hakim Ziyech, dit seizoen de beste aangever. Jørgensen kan overigens de derde Deen ooit worden die de grens van twintig doelpunten in een Eredivisie-seizoen slecht, na John Eriksen en Mads Junker.

Nicolai Jørgensen is de grote man bij Feyenoord.
Nicolai Jørgensen is de grote man bij Feyenoord.

* Een van de doelmannen in de selectie van Feyenoord is oud-Ajacied Kenneth Vermeer. De goalie stapte in de zomer van 2014 over naar de rivaal en fungeerde vervolgens in de Kuip als eerste keeper. Begin juli sloeg met het afscheuren van zijn achillespees het noodlot echter toe voor Vermeer. Feyenoord haalde vervolgens Brad Jones als vervanger. Een noodverband dat dusdanig goed uitpakte dat de Australiër nu ook de voorkeur krijgt, hoewel Vermeer weer hersteld is. Een andere oud-Ajax-speler, Jan-Arie van der Heijden, is wel basisspeler.

* Dat het in het voetbal kan verkeren, ondervindt ook Giovanni van Bronckhorst. De trainer van Feyenoord stond vorig jaar nog onder grote druk toen zijn ploeg zeven keer op rij verloor en daarmee een goede uitgangspositie in de Eredivisie als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Dit seizoen draait het echter uitstekend bij Feyenoord. De Stadionclub leidt al vanaf het begin de dans in de Eredivisie en maakt weinig fouten. Opvallend is dat Feyenoord zijn enige twee nederlagen leed tegen laagvliegers, uit bij Go Ahead Eagles en Sparta. Het zal Van Bronckhorst als oud-verdediger tevreden stemmen dat zijn ploeg defensief solide is. Feyenoord hield net als Ajax al veertien keer de nul. Bovendien heeft de club de meeste doelpunten voor.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots