Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Ajax treft zondagmiddag bij de hervatting van de competitie het supergemotiveerde Feyenoord. De Rotterdammers bevinden zich in een roes van onoverwinnelijkheid en tonen een haast on-Rotterdams aandoend zelfvertrouwen en lef.

Afgelopen zondag zette de selectie van Feyenoord weer voet op Nederlandse bodem na een verblijf in de Spaanse zon. Het wintertrainingskamp in Marbella duurde ongeveer een week. In die periode werkte Feyenoord zijn trainingen af op het fraaie Marbella Football Centre. Geoefend werd er tegen Club Brugge: 2-1-verlies. Die uitslag vormde het enige minpuntje aan het einde van wat werd omschreven als een ‘zeer geslaagd trainingskamp’. ‘Als trainer wil je graag dat spelers kritisch zijn op zichzelf,’ gaf hoofdtrainer Ronald Koeman daar aan. ‘Ze zijn ambitieus en geloven steeds meer in hun eigen prestaties en die van het elftal. In dat opzicht is de groep in anderhalf jaar tijd gegroeid. Het zelfvertrouwen is groot, we weten precies wat we willen en kunnen.’

Feyenoord bereidde zich in de schitterende omgeving van de Costa del Sol voor op de tweede helft van de competitie. De ploeg verbleef in een prachtig hotel en hoefde daar slechts 2,5 uur voor te vliegen. De spelers werden niet gehinderd door een jetlag. Wesley Verhoek bleef geblesseerd achter in Nederland, waar hij voor het eerst vader werd. Ruben Schaken reisde wel mee met Feyenoord. De snelle aanvaller onderging eind vorig jaar een dubbele liesoperatie. Hij werkte in de Spaanse zon aan zijn herstel. Begin deze week klonk er zelfs hoop uit de Rotterdamse harten dat de neo-international het duel met Ajax zou kunnen halen. Het zou een sensationeel herstel betekenen.

Ronald Koeman, die eerder zowel Ajax als PSV kampioen maakte, straalt zelfvertrouwen en rust uit. Ronald Koeman, die eerder zowel Ajax als PSV kampioen maakte, straalt zelfvertrouwen en rust uit.

De vleugelbezetting van Feyenoord is een veelbesproken item omdat die andere vleugelspits, Sekou Cissé, al veel langer kampt met blessurepech. Gelukkig voor de Rotterdammers is daar Jean-Paul Boëtius, het zoveelste product van de eigen jeugdopleiding. De linkerspits debuteerde dit seizoen tegen Ajax (2-2 in de Kuip) met een treffer in de Eredivisie. Op het trainingskamp maakte hij de enige goal tegen Club Brugge. Boëtius is bij lange na niet de enige telg van Varkenoord die vanmiddag bij de selectie zit. Denk maar aan spelers als Stefan de Vrij, Jordy Clasie, Bruno Martins Indi, Erwin Mulder en Tonny Vilhena. De jeugdopleiding is er meer dan eens om geroemd. Niet eens zo gek lang geleden zag de toekomst er bijzonder slecht uit voor Feyenoord. Zowel financieel als sportief ging het bergafwaarts. Noodgedwongen moest er een beroep gedaan worden op jeugdspelers. Mario Been begon ermee en Ronald Koeman heeft die trend doorgezet. Wat heet, bondscoach Louis van Gaal heeft de weg naar de Kuip ook gevonden. Daryl Janmaat, Martins Indi, De Vrij, Clasie en Schaken kregen in deze WK-kwalificatie al meer dan eens een basisplaats toebedeeld door de keuzeheer.

Ronald Koeman, die eerder zowel Ajax als PSV kampioen maakte, straalt zelfvertrouwen en rust uit. Achter de schermen is keihard gewerkt om de schuldenlast te verminderen. Sportief gaat het weer voor de wind. De club slaagde er zelfs in de inmiddels zwaar bewierookte spits Graziano Pellè voor vier jaar vast te leggen. De Italiaan wordt gezien als de ideale kapstok om het aanvalsspel van de Rotterdammers aan op te hangen.

Vorig seizoen werd afgesloten op een nooit verwachte tweede plek. De poulefases van de Champions League (Dinamo Kiev) en die van de Europa League (Sparta Praag) werden echter niet gehaald, omdat Feyenoord een te sterke tegenstander lootte en ook pech had in de afronding voor de goal.

Zonder bepalende spelers als John Guidetti en Ron Vlaar was het even afwachten hoe ver Feyenoord dit seizoen zou zijn. Inmiddels is dat duidelijk. De club zit in de kwartfinale van de beker en bezet in de competitie de met Ajax gedeelde derde plek. De achterstand op de koplopers PSV en FC Twente bedroeg voor dit weekeinde slechts drie punten. Volgende week ontmoet Feyenoord thuis FC Twente. Als de Rotterdammers de eerste twee competitieduels goed doorstaan, dan spelen ze zeker mee om de landstitel. Alleen al daarom zal er vanmiddag een gemotiveerd Feyenoord staan in de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Arnout Verzijl
Foto's: Feyenoord (boven) en Pro Shots/Toin Damen