Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Ajax - Feyenoord en Feyenoord - Ajax: duels die altijd een bijzonder tintje hebben gehad en dat zal altijd zo blijven. Dit seizoen kent drie ontmoetingen tussen de aartsrivalen.

De formaties van Frank de Boer en Ronald Koeman kruisen dit seizoen drie maal de degens, want woensdag vormt Ajax - Feyenoord een van de vier kwartfinales van de KNVB Beker. Ajax wist zich ten koste van FC Volendam (1-1, 4-2 na verlenging), ASWH (4-1) en IJsselmeervogels (0-3) te kwalificeren voor de laatste acht van de Nederlandse beker. Feyenoord deed dat tegen FC Dordrecht (3-0), HSV Hoek (3-0) en Heracles Almelo (1-1, 5-6 na strafschoppen). Beide clubs hadden dus één keer meer dan negentig minuten speeltijd nodig.

Tijdens de winterstop genoot Feyenoord van een verblijf onder de Spaanse zon. De equipe van Koeman, die vóór De Boer de laatste trainer is geweest die met Ajax landskampioen werd, werkte daar zijn trainingen af op het fraaie Marbella Football Centre. ‘Het hotel waar we verblijven is fantastisch en het eten is goed,’ zei technisch directeur Martin van Geel (ex-Ajax) er. Geheel parallel aan het beleid van Ajax liet ook Feyenoord in de winter een aantal talenten aan het grote werk ruiken. Zo kregen Rodny Lopes Cabral en Rick Dekker de kans om zich te tonen in Marbella.
De Rotterdammers kenden ‘ups’ en ‘downs’ in de voorbije jaren. Ultiem dieptepunt uit de historie was de 10-0-nederlaag tegen PSV van zondag 24 oktober 2010. De financiële middelen maakten het destijds niet mogelijk om spelers te kopen en dus moest Feyenoord noodgedwongen een beroep doen op de jeugd om zich staande te houden in deze donkere tijden. Vervolgens werd aangetoond dat het terecht is dat de jeugdopleiding van de havenstedelingen hoog staat aangeschreven. Onder de regie van Koeman, die op maandag 25 juli 2011 de opgestapte Mario Been opvolgde, behaalde Feyenoord twee Eredivisie-eindklasseringen van formaat. John Guidetti loodste de Rotterdamse religie hoogstpersoonlijk naar de Champions League-voorrondes.

Na het vertrek van Guidetti werd gevreesd voor een daling op de ranglijst, maar plots toverde Koeman Graziano Pellè uit de hoge hoed. Vrouwen aanbidden hem, meisjes gillen naar hem alsof hij lid is van een Britse boyband, jongens vragen bij de kapper om een Pellè-kapsel en volwassen mannen willen hem zijn. De 28-jarige Italiaan vormt de kapstok waaraan het spel van Feyenoord is opgehangen. Mede door zijn doelpunten eindigde Feyenoord vorig seizoen als derde en bedraagt de huidige achterstand op Ajax slechts vier punten.

In het competitieduel met Feyenoord was Sigthórsson beslissend. In het competitieduel met Feyenoord was Sigthórsson beslissend.

Eerder dit seizoen won Ajax met 2-1 in de Amsterdam ArenA. Het betrof een van Feyenoords drie nederlagen in de eerste drie speelrondes van de Eredivisie. Nog niet eerder stonden de Rotterdammers na de eerste drie speelrondes met lege handen. Maar Feyenoord, dat reeds tien achtereenvolgende keren niet meer wist te winnen in de Amsterdam ArenA, revancheerde zich uitstekend door de daaropvolgende zeven speelrondes zonder nederlaag te blijven. De eerstvolgende confrontatie tussen Ajax en Feyenoord kent echter geen competitiebelang. Het draait nu louter om bekervoetbal. Wie verliest staat met lege handen. Wie wint is een van de vier halvefinalisten. Mogelijke tegenstanders in die voorlaatste ronde van het toernooi kunnen AZ, FC Utrecht, JVC Cuijk, NEC, PEC Zwolle en Roda JC zijn.

Feyenoord heeft elf KNVB Bekers in de prijzenkast staan. De laatste keer dat de Zuid-Rotterdammers zegevierden in de finale van het Nederlandse bekertoernooi was in 2008, toen Denny Landzaat en Jonathan de Guzmán Feyenoord tegen Roda JC (2-0) aan zijn laatste nationale prijs hielpen.

Ajax is recordhouder wat betreft het aantal KNVB Bekers. Maar liefst achttien keer maakten de hoofdstedelingen een huldiging mee na het winnen van ‘de dennenappel’. In 2009-2010 gebeurde dat voor het laatst. Eindstrijdtegenstander van dat seizoen: Feyenoord. De finale zou oorspronkelijk worden gespeeld op zondag 25 april in de Kuip. Als arbiter was Roelof Luinge aangesteld. Op donderdag 15 april onthulde de KNVB echter dat de finale over twee wedstrijden gespeeld zou worden. Dit in verband met dreigende supportersrellen. De eerste finale werd in Amsterdam gespeeld op de oorspronkelijke datum. De return in Rotterdam volgde op donderdag 6 mei.
Siem de Jong gooide de heenwedstrijd al snel op slot. Met twee doelpunten in een tijdsbestek van één minuut stond de eindstand al na zeven minuten op het scorebord. In de Kuip maakte het 24-jarige jeugdproduct wederom twee treffers, een prestatie die ook door Luis Suárez werd neergezet. Jon Dahl Tomasson deed tussentijds nog wel wat terug: 1-4. De finale in de Kuip werd verder gekenmerkt door het afscheid van leidsman Luinge, die zichzelf in de 89ste minuut liet vervangen door Kevin Blom.

Bij de Klassieker van woensdagavond zullen wederom geen Feyenoord-supporters aanwezig zijn. Dit is de uitkomst van een overleg tussen onder anderen de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, de gemeente Rotterdam en vertegenwoordigers van beide supportersverenigingen. De partijen bereikten geen akkoord over het toelaten van uitsupporters tijdens het bekeronderonsje en de Eredivisie-Klassieker van zondag 2 maart in Rotterdam-Zuid. In 2009 besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam om vijf jaar geen supporters meer toe te laten bij uitduels. Aanleiding waren aanhoudende ongeregeldheden tussen de aanhangers en stijgende politiekosten. Zodra de termijn is verstreken, wordt geambieerd om een dergelijk supportersverbod niet meer voor te laten komen.

Eén ding is zeker: Ajax zal een allerminst gemakkelijke avond tegemoetgaan. Opperste concentratie zal dan ook het sleutelwoord vormen. Voor Feyenoord is het treffen in Amsterdam de ideale mogelijkheid om het Nederlandse publiek te tonen dat de club niet mag worden onderschat in de tweede seizoenshelft. Daarentegen zal Ajax trachten om zijn favorietenrol als winterkampioen extra cachet te geven en tegelijkertijd kans te blijven houden op het winnen van de Nederlandse dubbel.


Tekst: Ajax.nl/Mitchel Pronk