Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Voor Feyenoord, zondag tegenstander in de Amsterdam ArenA, zag het er twee weken geleden bij het begin van het nieuwe seizoen allemaal zo goed uit. Zonder dat ook maar één van de kernspelers was vertrokken en na een uitstekende trainingsweek in Italië en een dito 3-1-winst in de laatste oefenwedstrijd tegen Getafe, leek Feyenoord klaar voor het nieuwe seizoen. En toen kwamen de wedstrijden tegen PEC Zwolle en FC Twente.

Als Ronald Koeman zondag in de bezoekersdug-out van de Amsterdam ArenA wat grijzer oogt dan gebruikelijk, dan ligt de oorzaak in die negentig minuten volstrekt ongeïnspireerd voetbal waarmee zijn ploeg in Zwolle aan het nieuwe seizoen is begonnen. En ook in de dramatisch verlopen thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-4).

Verslaggever Marcel van der Kraan omschreef het vertoonde spel in Zwolle uitermate beeldend in zijn verslag in De Telegraaf. Hij had het over een ‘totale offday’, gebruikte het begrip ‘horror start’ en omschreef de sfeer na afloop aldus: ‘De spanning was na afloop al voelbaar in de doodstille kleedkamer. Spelers lagen van woede en frustratie (Daryl Janmaat) uitgeteld op banken en massagetafels, niemand durfde een woord uit te brengen en buiten diezelfde kleedkamer zei Koeman als coach “van binnen te koken”.’

De frustratie in Zwolle was begrijpelijk, want ondanks alle waarschuwingen van het afgelopen jaar was Feyenoord in precies dezelfde val getrapt als het een seizoen eerder ook al deed. Toen ook wisselden de Rotterdammers perfecte (vooral thuis)wedstrijden af met onbegrijpelijk zwakke prestaties buitenshuis. En het is beslist niet overdreven om te beweren dat Feyenoord zonder uitschieters als wedstrijden bij PEC Zwolle (3-2; ook toen al dus) en ADO Den Haag (2-0) nog hoger had kunnen eindigen op de ranglijst dan de uiteindelijke derde positie.

Vorig seizoen kreeg Pellè in de ArenA geen voet aan de grond. Vorig seizoen kreeg Pellè in de ArenA geen voet aan de grond.

De nederlaag in Zwolle moet ook voor bondscoach Louis van Gaal een tegenvaller zijn geweest. De huidige Feyenoord-selectie is immers de ruggengraat van zijn nationale selectie. En juist voor de wedstrijd tegen PEC had Koeman zijn ploeg voor het eerst aangepast aan de visie van Van Gaal, die Bruno Martins Indi al een seizoen lang centraal in de verdediging van Oranje posteert. De opstelling van de wedstrijd in Zwolle bleef wat betreft Koeman blijkbaar een eenmalig experiment, want afgelopen zondag voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente stond Joris Mathijsen weer als vanouds centraal in de Feyenoord-verdediging en keerde Martins Indi terug op zijn in Rotterdam vertrouwde linksbackpositie.

Martins Indi en Mathijsen zijn twee van de Feyenoorders die Van Gaal negen dagen geleden in zijn selectie nomineerde voor de wedstrijd tegen Portugal van afgelopen woensdag. Stefan de Vrij, Ruben Schaken en Daryl Janmaat waren de anderen, al moest de 24-jarige Janmaat nog voor afgelopen weekend afhaken als gevolg van een klein spierscheurtje in zijn bovenbeen.

De rechtsback is ook niet inzetbaar tegen Ajax en mist volgende week de eerste confrontatie met het Russische Kuban Krasnodar in de vierde voorronde van de Europa League. Tegen FC Twente werd hij vervangen door Jordy van Deelen, die als gevolg van zijn in die wedstrijd opgelopen rode kaart vanmiddag in de ArenA niet van de partij is. Net zo min trouwens als De Vrij, die tegen Twente eveneens van het veld werd gestuurd.

Hoewel Feyenoord - met ook nog Jordy Clasie en Tonny Trindade de Vilhena in de voorlopige selectie van Oranje - zich hofleverancier mag noemen van het nationale elftal, is de meest vooraanstaande Feyenoord-speler geen Nederlander maar een Italiaan: spits Graziano Pellè. ‘Vrouwen aanbidden hem als ware hij een Griekse god, meisjes gillen naar hem alsof hij lid is van een Britse boyband, jongens vragen bij de kapper om een Pellè-kapsel en mannen willen hem zijn,’ zo is de populariteit van de man die afgelopen seizoen 27 goals maakte in 29 duels, al eens omschreven. Afgelopen seizoen had Ajax gemengde ervaringen met hem. In het duel in de Kuip was het Pellè die met een fantastische omhaal Ajax twee punten afsnoepte (2-2).

Maar in de ArenA zorgde een soort dubbele dekking ervoor dat de Italiaanse spits de bal nauwelijks kon aanraken. Hoe gevaarlijk hij overigens nog steeds is, bewees hij afgelopen zondag toen de Twente-verdediging hem bij een corner even kwijt was en de bal prompt in het doel verdween.
Het is nog nauwelijks drie weken geleden dat technisch directeur Martin van Geel optimistisch naar de start van het seizoen keek: ,,Vorig seizoen haalden we in de wedstrijden tegen PEC, Twente en Ajax slechts één puntje, dat moet dit jaar beter kunnen." Hij kon op dat moment nog niet vermoeden dat hij aan het einde van deze middag waarschijnlijk blij zal zijn met dat ene puntje. Voor het eerst in vijftig jaar immers - in 1963-1964 waren het nederlagen tegen GVAV (3-0) en DWS (0-1) - verloor Feyenoord de eerste twee duels van een Eredivisieseizoen. Een derde nederlaag, vandaag in de ArenA, zou het Rotterdamse drama compleet maken. Voor Feyenoord gaat het nu al om álles.

Tekst: Ajax.nl/Jan Herman de Bruijn
Middelste foto: Ajax.nl/Gerard van Hees