Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Feyenoord won afgelopen zaterdag met 1-0 van VVV-Venlo, maar de overwinning kwam moeizaam tot stand in de Kuip. Vooral in de tweede helft liepen de Rotterdammers meer achteruit dan vooruit. Tot verbazing van trainer Mario Been. ,,Het voetbal was benedenmaats’’, constateerde de coach.

,,In de tweede helft sloop er een soort angst in de ploeg. Hoe dat kan, is voor mij onverklaarbaar. De hele week hebben we getraind op de opbouw van achteruit. Via de backs de middenvelders inspelen en dan gaan voetballen. Maar daar zag ik niets van terug. Als je het op het trainingsveld doet, moet je het ook in de Kuip durven. Qua spelniveau is het op dit moment pappen en nathouden.’’ Het geeft aan dat Feyenoord nog niet zo ver is als Been had gehoopt. Aan de andere kant zegt de oefenmeester: ,,We moeten niet vergeten waar we vandaan komen. We missen een aantal belangrijke spelers, maar staan wel gewoon vierde.’’

Die belangrijke schakels zijn er zondag ook niet bij. Dani Fernández en Jonathan de Guzman waren in de eerste weken van het seizoen van grote waarde voor Feyenoord, maar zitten beiden in de lappenmand met een knieblessure. Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson zitten hun derde (en voor Cissé laatste) wedstrijd schorsing uit, nadat hun harde tackles tegen Sparta Rotterdam bestraft werden met een rode kaart. Het maakt de spoeling voor Been een stuk dunner. Fernández werd vervangen door Kelvin Leerdam en De Guzman door Georginio Wijnaldum, maar voorin heeft de trainer niet zoveel keuzes meer.

Afgelopen zaterdag maakte Roy Makaay daarom voor het eerst sinds 9 augustus weer deel uit van de basiself. Met hem in plaats van Tomasson verandert er wat aan de speelwijze van Feyenoord. Waar Tomasson graag druk zet en jaagt, is Makaay meer het afwachtende type spits. Dan ontstaat het gevaar dat je als ploeg achteruit gaat lopen, zo constateerde Been in de tweede helft tegen VVV. Op de flanken heeft hij spelers met een actie in de personen van Diego Biseswar en Andwélé Slory, die tegen VVV echter in de rust werd gewisseld, omdat hij niet open stond voor de positieve coaching van zijn medespelers.

Mocht het voorin niet lopen, dan kan Feyenoord altijd bogen op de solide defensie. De Rotterdammers kregen tot nu toe slechts acht goals tegen; alleen FC Utrecht incasseerde er minder. Rob van Dijk blijkt ook op zijn veertigste nog immer een betrouwbare doelman, die Feyenoord tegen VVV in de slotfase met een prachtige reflex zelfs overeind hield. Ron Vlaar en André Bahia vormen een hecht blok, dat moeilijk te verslaan is. Zo werd Blaise N’kufo eind augustus met gemak aan banden gelegd. Alleen PSV’er Danny Koevermans prikte er in september twee in tegen het duo (1-3 verlies), dat tegen Ajax en AZ kan bewijzen dat het ten opzichte van die wedstrijd gegroeid is.


Tekst: Upton Park
Foto: Pro Shots/Willem Vernes

Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop