Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Feyenoord presteert dit seizoen slecht, maar het herstel lijkt zich enigszins te hebben aangediend. De Rotterdammers doen er alles aan bij de eerste acht te eindigen, zodat ze aan het einde van het seizoen toch nog om een UEFA Cup-ticket kunnen spelen.

Klaas Jan Huntelaar had vorig seizoen een grote bijdrage in de 3-0-overwinning van Ajax op Feyenoord. De spits scoorde twee keer. Klaas Jan Huntelaar had vorig seizoen een grote bijdrage in de 3-0-overwinning van Ajax op Feyenoord. De spits scoorde twee keer.

Op 5 juli 2008 leek het allemaal zo mooi. Gertjan Verbeek dirigeerde zijn mannen het veld op voor de eerste training van het seizoen. Verbeek was de man die Feyenoord eindelijk weer eens zou mee laten doen om de landstitel. De man van geen woorden, maar daden; het motto van Feyenoord. Maar ruim zes maanden later verliet de nuchtere Fries De Kuip alweer. Gebrouilleerd met de spelersgroep, die zelfs de raad van commissarissen inschakelde om de samenwerking met de trainer te beëindigen.
Tot heel goede resultaten leidde dat niet direct. Onder het bewind van interim-trainer Leon Vlemmings, die het seizoen mag afmaken, pakten de Rotterdammers tot nu toe vijf punten uit vijf duels. Het duel met Heerenveen (3-1 verlies) werd gevolgd door een gelijkspel tegen Willem II (1-1) en een 1-0 nederlaag bij het NEC van de nieuwe trainer Mario Been. Die verliespartij betekende de zeventiende nederlaag in een officiële wedstrijd dit seizoen. Daarmee verbrak Feyenoord het negatieve record uit het seizoen 1957-1958, toen de club zestien duels verloor.
Feyenoord moet het deze editie doen zonder de geschorste Kevin Hofland en Norichio Nieveld, terwijl de geblesseerde aanvoerder Giovanni van Bronckhorst eveneens niet van de partij is. Jon Dahl Tomasson is weer wel helemaal fit. De Deen wordt gezien als de ideale aanvalspartner van Roy Makaay. Vele ogen zullen ook gericht zijn op Diego Biseswar. De 20-jarige aanvaller die dit seizoen al zeven treffers maakte; de één dan nog mooier dan de andere.
André Bahia heeft zijn handen vol aan Luis Suarez. André Bahia heeft zijn handen vol aan Luis Suarez.

André Bahia is van de huidige Feyenoord-selectie het langst in dienst. Ook dit seizoen is de 25-jarige Braziliaan weer een vaste waarde in het elftal van de kwakkelende Stadionclub. ,,We zullen er alles aan doen om de achtste plaats te halen.’’
Het duel tussen Ajax en Feyenoord is er één van de kwakkelende topclubs. De Amsterdammers zijn de laatste weken de weg kwijt, terwijl de Rotterdammers juist voor de winterstop doolden door de Eredivisie. Zegt dat iets?
,,Nee. Dit is een wedstrijd die losstaat van alle gebeurtenissen en de stand in de competitie. De duels tussen Ajax en Feyenoord staan altijd bol van strijd en emotie. Het is een ontmoeting tussen ultieme rivalen. Ajax heeft uit de laatste vier wedstrijden één punt gehaald, maar ook met ons gaat het helemaal niet goed. We hebben dan wel van Sparta gewonnen en tegen FC Groningen een goede wedstrijd gespeeld met tien man, maar daardoor kun je niet verwachten dat het vandaag makkelijk gaat worden."
Dit is je vijfde seizoen bij Feyenoord en je vijfde Klassieker in competitieverband. Vandaag moet je het doen zonder je vaste verdedigingsmaatje Kevin Hofland.
,,Een gevoelig verlies. Kevin heeft veel voetballende kwaliteiten en het vermogen om de verdediging neer te zetten. Ik ben benieuwd wie er naast me komt te spelen, want ook Norichio Nieveld is geschorst. Ik zal de verdediging wellicht moeten organiseren, maar ik voel geen extra verantwoordelijkheid. Ik probeer medespelers altijd wel te coachen.’’
Heb je fiducie in Leon Vlemmings, die het seizoen als interim-trainer afmaakt?
,,Jazeker. Hij heeft een ontspannen manier van communiceren en zijn trainingen zijn goed afgestemd op wedstrijdsituaties. We werken de hele week gericht naar de wedstrijd van zondag toe. Wat Feyenoord nog kan bereiken dit seizoen? We moeten er alles aan doen om de achtste plaats te halen, die recht geeft op deelname aan de play-offs om een plaats in de UEFA Cup. Ik denk dat die positie het maximaal haalbare is voor ons.’’