Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Met nog meer dan tien amateurploegen in de koker, was het natuurlijk uiterst saillant dat Feyenoord en Ajax aan elkaar gekoppeld werden. Maar of de rivalen elkaar zoals nu treffen in de derde ronde van de KNVB-Beker of in een beslissend duel om het kampioenschap, de onderlinge ontmoetingen blijven altijd beladen.

In de voetballerij kan het snel gaan. Waren de Feyenoord-fans in mei nog in diepe mineur over het mislopen van Europees voetbal, inmiddels is het geloof weer helemaal terug in Rotterdam-Zuid. De club kent een prima seizoensstart en gaat samen met Ajax na tien duels aan de leiding in de Eredivisie. Onder de fans  zal gedroomd worden van een eerste landstitel sinds 1999. Toen, onder leiding van Leo Beenhakker, kroonde Feyenoord zich voor het laatst tot de beste van Nederland.  Vervolgens was de oogst mager. Enkel de UEFA Cup (2002) en de KNVB-Beker (2008) werden nog aan de prijzenkast toegevoegd. 

Van Bronckhorst en Kuyt
Succes heeft vele vaders, maar de Rotterdamse opleving kan niet los worden gezien van de inbreng van Giovianni van Bronckhorst en Dirk Kuyt. Van Bronckhorst was eind vorig seizoen na het vertrek van Fred Rutten al even interim-trainer en kreeg vervolgens een definitieve aanstelling. De voormalig international was al enkele jaren assistent-coach. In een paar maanden tijd is Van Bronckhorst er als hoofdcoach in geslaagd rust in de tent te creëren.

Ongetwijfeld zal Van Bronckhorst veel steun ondervinden van Kuyt. De Katwijkse aanvaller keerde afgelopen zomer na negen jaar afwezigheid terug op het oude nest. Kuyt speelde buiten de landsgrenzen voor Liverpool en Fenerbahçe, maar rust op 35-jarige leeftijd nog geenszins op zijn lauweren. Hij was de laatste weken bijzonder op dreef - scoorde onder meer twee hattricks op rij - en voert met tien goals de topscorerslijst van de Eredivisie aan. Dat zijn er twee meer dan Ajacied Anwar El Ghazi. 

Transfermarkt
Feyenoord raakte afgelopen zomer weliswaar steunpilaar en aanvoerder Jordy Clasie kwijt aan Southampton, maar deed verder goede zaken op de transfermarkt. Naast Kuyt kwamen ook Marko Vejinovic en Jan-Arie van der Heijden (Vitesse), Eric Botteghin (FC Groningen), Michiel Kramer (ADO Den Haag), Eljero Elia (Werder Bremen) en Simon Gustafson (BK Häcken). 

Van der Heijden is één van de drie oud-Ajacieden in de selectie van Feyenoord. Hij redde het niet bij Ajax, maar kwam na vier seizoenen bij Vitesse toch bij een Nederlandse topclub terecht. De andere twee staan onder de lat: Warner Hahn en Kenneth Vermeer. Hahn vertrok in 2012 van Ajax naar FC Dordrecht en stapte twee seizoenen later over naar Feyenoord. 

De Rotterdamse club haalde die transferperiode nog een keeper met een verleden bij de rivaal. Kenneth Vermeer kwam over van Ajax. Een pikante overstap, die Vermeer zeker niet door iedereen in dank werd afgenomen. Mede door Vermeers komst werd Hahn direct uitgeleend aan PEC Zwolle. Na het vertrek van Erwin Mulder strijden Hahn en Vermeer dit seizoen om een plaats onder de lat. Laatstgenoemde is de eerste keus van Van Bronckhorst. 

Volle toeren
Feyenoord en Vermeer hadden de nodige opstartproblemen, maar draaien nu op volle toeren. Eind augustus werd bij PSV voor het laatst verloren. De laatste zeven officiele duels leverden zes overwinningen op. Feyenoord is dus in vorm, maar lijkt op basis van de statistieken een moeilijke avond tegemoet te gaan. Van de 23 laatste Klassiekers wist Feyenoord er slechts één te winnen. Vorig seizoen hadden de Rotterdammers in eigen stadion een uitgelezen kans, maar ondanks een zwaar overwicht werd er niet gewonnen. Ricardo van Rhijn schonk Ajax met een rake vrije trap de zege: 0-1. 

In elf dagen tijd staan Feyenoord en Ajax twee keer tegenover elkaar in Rotterdam. Ajax hoopt op een herhaling van het resultaat van vorig seizoen. Alleen willen de Ajacieden dat wel gepaard laten gaan met dwingend spel, zoals de huisstijl voorschrijft. 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst