Menu
Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Tegenstander uitgelicht: Feyenoord

Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden heeft Feyenoord, zondag tegenstander van Ajax in de Amsterdam ArenA, langzaam de weg naar boven ingezet. Maar voor een hosannastemming in Rotterdam-Zuid is het nog te vroeg.

Door de 2-1-overwinning op ADO Den Haag, het 1-1-gelijkspel bij Willem II en de 1-0 winst in de derby met Excelsior bereikte Feyenoord een mijlpaal: de Rotterdammers zijn drie duels op rij ongeslagen. Niet eerder werd dit seizoen een serie van drie duels afgesloten zonder nederlaag. Het geeft trainer Mario Been een beetje houvast in moeilijke tijden, maar niet al te veel. Heel erg opgelucht was hij dan ook niet na het duel met Excelsior. ,,Natuurlijk ben ik blij, want in de situatie waarin wij zitten, draait het alleen om de punten," sprak de coach na afloop. ,,Maar iedereen die mij kent, weet dat ik ook graag goed wil voetballen. En dat zie ik te weinig. Deze jongens kunnen beter. De dingen die op de trainingen lukken, gaan in de wedstrijden níet goed. Dan wordt het onrustig en sluipt er angst en spanning in het team."

Een maand of vier geleden leek de vlag er nog heel anders bij te hangen in Rotterdam-Zuid. In het eerste duel van het seizoen werd FC Utrecht met 3-1 geklopt door een jeugdig elftal, dat bij vlagen fris voetbalde. Maar al snel kwam de klad erin bij Feyenoord. De ploeg werd door AA Gent uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League en Roda JC bleek na strafschoppen te sterk in het toernooi om de KNVB beker. In de competitie werden de prestaties steeds wisselvalliger. Tussen 29 augustus (4-0 tegen Vitesse) en 27 oktober (3-0 tegen VVV-Venlo) wist Feyenoord niet één wedstrijd te winnen, waarbij de 10-0 nederlaag tegen en bij PSV een akelig en historisch dieptepunt betekende.

Diego Biseswar weet het niet meer. Diego Biseswar weet het niet meer.

De laatste weken pakt Feyenoord wat meer punten, waardoor de roodwitten nu op een dertiende plaats staan, met twintig punten uit achttien duels. Lichtpuntje is de 18-jarige spits Luc Castaignos, die steeds gemakkelijker het doel vindt. Met zes treffers is het talent momenteel clubtopscorer in de Kuip. Samen met andere jongelingen zoals Jerson Cabral, Bruno Martins Indi en Ricky van Haaren staat Castaignos symbool voor het Feyenoord van de toekomst. Het viertal speelde vorig jaar nog in de A-junioren, maar krijgt dit seizoen (noodgedwongen) een spoedcursus volwassen worden in de voetbalwereld. Het is iets waarvan de jongelingen, van wie de meesten voor het eerst de Klassieker in de ArenA gaan meemaken vandaag, alleen maar kunnen profiteren.
In de tweede seizoenshelft hoopt Been meer stappen naar boven te maken. De achterstand op de nummers acht en negen FC Utrecht en ADO Den Haag bedraagt slechts zes punten, dus Feyenoord heeft een reëel doel. Het halen van het linkerrijtje (en misschien zelfs play-offs voor Europees voetbal) zou voor Feyenoord een enorme overwinning zijn na de matige eerste helft.


Tekst: Ajax.nl/Bas Abresch
Foto: Proshots/Willem Vernes