Menu
Tegenstander uitgelicht: Fiorentina

Tegenstander uitgelicht: Fiorentina

Na de uitstekende 0-1 in Florence beschikt Ajax over de beste papieren om de achtste finales van het UEFA Cuptoernooi te bereiken. Zekerheid is er nog niet. Fiorentina zal zich in de ArenA allesbehalve gewonnen geven.

Gregory van der Wiel tijdens het heenduel. Gregory van der Wiel tijdens het heenduel.

Dat Fiorentina eerder dit seizoen actief was in de Champions League - de club eindigde in groep F als derde achter Olympique Lyon en Bayern München - en momenteel meedraait in de top van de Serie A, mag op z’n minst opvallend genoemd worden. Het had namelijk niet veel gescheeld of het doek voor La Viola was in 2002 definitief gevallen. Het historische voetbalbolwerk uit Florence ging toen failliet, ondanks een financiële injectie van de toenmalige eigenaar Vittorio Cecchi Gori, een bekende Italiaanse filmproducent. In de zomer van 2006 kregen ze opnieuw een grote tegenslag te verwerken. Aan het grootschalige Italiaanse omkoopschandaal, waarbij scheidsrechters zouden zijn beïnvloed door diverse clubs, ontkwam ook Fiorentina niet. De ploeg werd teruggezet naar de Serie B, maar een hoger beroep voorkwam dit. Wél moest Fiorentina in het seizoen 2006/2007 met twaalf punten minder beginnen. Er werd alsnog een knappe zesde plaats behaald.
Onder leiding van trainer Cesare Prandelli, die het stokje in juni 2005 overnam van de opgestapte Dino Zoff, kwam Fiorentina in 2007 weer in rustig vaarwater terecht. De oud-speler van Juventus heeft van zijn selectie een degelijk collectief weten te smeden, dat de laatste paar jaar steevast een bedreiging is voor de gevestigde orde in Italië. Fiorentina eindigde vorig seizoen als vierde, een puike prestatie. Ook in Europa laat het Italiaanse ensemble steeds meer van zich spreken, al is het échte succes vooralsnog uitgebleven. Iets waar Prandelli dit seizoen op hoopt. Mocht Fiorentina aan het einde van de rit met eremetaal in de handen staan, dan zal dat voor de voetbalkenners geen verrassing zijn.
De spelers in het team gaat voor elkaar door het vuur. Met ervaren mannen als Per Billeskov Kroldrup, Dario Dainelli en Alessandro Gamberini staat de achterhoede als een huis. Deze verdedigers doen geen gekke dingen, maar puur waarvoor ze aangenomen zijn: de laatste linie vrijhouden van spelers met een ander shirtje dan zij, al dan niet met grof fysiek geschut. Voorin beschikt Fiorentina over een koningskoppel. Adrian Mutu en de afgelopen zomer van AC Milan overgekomen Alberto Gilardino zijn samen goed voor nu al meer dan dertig goals in alle competities. Effectiviteit kenmerkt hun spel, al was daar in de heenwedstrijd vorige week nog niets van te merken.
Bogdan Lobont verruilde Ajax voor Fiorentina. Bogdan Lobont verruilde Ajax voor Fiorentina.

Ajax kan ten koste van Fiorentina de achtste finales van de UEFA Cup halen. Bogdan Lobont (31) speelde in het verleden voor beide ploegen. Aanleiding om de Roemeense doelman vooruit te laten blikken op de cruciale return.
Als 22-jarige jongeling in Amsterdam, afkomstig van Rapid Boekarest, had je het in het begin zeker niet gemakkelijk.
,,Het was moeilijk om op sociaal gebied mijn weg te vinden in de nieuwe omgeving. Ik zat zonder mijn familie en had niet veel vrienden. Maar als je slim genoeg bent, kun je je daarin ontwikkelen. Dat heb ik gedaan. Ik heb dan ook veel geleerd over het leven in mijn Ajax-tijd.”
Wat is je het meest bijgebleven?
,,De Champions League-kwartfinale in 2003 tegen AC Milan. Vlak voor tijd verloren we alsnog (3-2, red.). Dat zal ik nooit vergeten. Heel erg jammer, we hadden ver kunnen komen. Het is geen goede herinnering, maar om nou te zeggen dat ik er nog nachtmerries van heb, is overdreven.”
Wat verwacht je van de cruciale return in Amsterdam. Maakt Ajax, na de 0-1 van vorige week, een goede kans op een plek bij de laatste zestien?
,,In mijn tijd had je jongens als Richard Witschge, Jari Litmanen en Michael Laudrup in de selectie. Die ervaring mist het huidige Ajax nu. Ze hebben veel jonge spelers en zijn zichtbaar in de opbouwende fase. In het duel met Feyenoord gingen er veel kansen verloren. Tegen Fiorentina moet je effectief zijn. Je krijgt niet veel mogelijkheden. Hun verdedigers doen geen stomme dingen, spelen simpel. Met Alberto Gilardino en Adrian Mutu voorin, hebben ze naast een hecht team ook de individuele klasse om een wedstrijd te beslissen.”
Voor Ajax - Fiorentina zijn nog kaarten verkrijgbaar. Kijk hier voor meer informatie over de kaartverkoop >>
Tekst: Mike Boeschoten