Menu
Tegenstander uitgelicht: Fiorentina

Tegenstander uitgelicht: Fiorentina

Ajax begint de derde ronde van het UEFA Cuptoernooi donderdag met een uitwedstrijd tegen Fiorentina. Hoewel de Amsterdammers in Europa regelmatig op een Italiaanse opponent stuiten, is de ploeg uit Florence een onbekende.

Alberto Gilardino viert weer een treffer. Foto: Pro Shots/Grazia Neri Alberto Gilardino viert weer een treffer. Foto: Pro Shots/Grazia Neri

Veel had het niet gescheeld of Associazione Calcio Firenze Fiorentina - in de volksmond kortweg Fiorentina - was enkele jaren geleden uit de voetbalwereld verdwenen. Waar de stad Florence bulkt van indrukwekkende bouwwerken en kunst uit de renaissance hanteerde de boekhouder van de club een penseel van een grovere soort. Cijfers waren in de boekhouding nauwelijks nog van lijnen te onderscheiden. Kunstzinnig, maar het kwam de club in 2002 duur te staan: zij ging failliet. Er restte niets anders dan een herstart in de Serie C2 onder de naam Florentina Viola omdat zelfs de naam Fiorentina werd verkocht. Ook de bekers van de twee landskampioenschappen 1955-1956 en 1968-1969 en zelfs de ooit gewonnen Europa Cup II werden verkocht aan de hoogstbiedende.
Ondanks het vertrek van zo ongeveer de voltallige selectie - alleen international Angelo Di Livio bleef - werd de 'nieuwe' club van Florence direct kampioen. Het geluk was de Italianen aan de zijde toen de nationale voetbalbond hetzelfde jaar besloot de Serie B uit te breiden van twintig naar 24 clubs. Florentina Viola profiteerde en was één seizoen na het faillissement alweer terug op het tweede profniveau van Italië. Als nieuwkomer in de Serie B verrast de club van Florence en via een promotie- degradatieduel met Perugia wordt zelfs de Serie A gehaald. Slechts twee seizoenen heeft Fiorentina - de naam is dan weer teruggekocht - nodig gehad om van de asgrauwe kelder van het Italiaanse voetbal terug te keren naar de top.
Rasmus Lindgren vecht met Adrian Mutu om de bal tijdens het duel in de eerste ronde van UEFA Cup tussen FC Groningen en Fiorentina van het vorige seizoen. Bruno Silva kijkt toe. Foto: Pro Shots/Jan Kanning Rasmus Lindgren vecht met Adrian Mutu om de bal tijdens het duel in de eerste ronde van UEFA Cup tussen FC Groningen en Fiorentina van het vorige seizoen. Bruno Silva kijkt toe. Foto: Pro Shots/Jan Kanning

Anno 2009 heeft La Viola - de 'paarsen' - definitief de aanval geopend op de gerenommeerde topclubs Internazionale, Juventus, AC Milan en AS Roma. Vorig seizoen behaalde het elftal onder coach Cesare Prandelli zelfs de vierde plaats in de Serie A en daarmee een stek in de derde voorronde van de Champions League. De campagne in het kampioenenbal van dit seizoen verliep minder voortvarend voor Fiorentina. Waar Slavia Praag in de voorrondes eenvoudig aan de kant werd geschoven (2-0 en 0-0) werden er in een poule met Olympique Lyon, Bayern München en Steaua Boekarest slechts zes schamele puntjes bijeengesprokkeld. De derde plaats gaf recht op een vervolg in de UEFA Cup waar de tweestrijd met Ajax wacht.
In de Serie A verloopt alles wel naar wens. De achterstand op koploper Internazionale is met veertien punten weliswaar niet meer te goed te maken, maar nummer twee Juventus staat slechts vijf punten voor op La Gigliati ofwel de 'lelies'. Opvallend is dat Fiorentina van de topwedstrijden tegen Juventus (1-1 en 1-0 verlies), AS Roma (1-0 verlies), Internazionale (0-0) en AC Milan (1-0 verlies) geen enkele keer wist te winnen. Het steekt in Florence dat de ploeg van Prandelli dus vooral sterk is tegen de 'kleinere' ploegen in de Serie A.
Het huidige succes is mede te danken aan het spitsenduo Adrian Mutu en Alberto Gilardino; met afstand de grote namen in de selectie. Mutu is alweer bezig aan zijn derde seizoen in het paars van Fiorentina. Na enkele mindere jaren bij Chelsea en Juventus is de Roemeens international geheel terug op zijn oude niveau. Dit seizoen staat de teller van Mutu alweer op elf treffers waarvoor hij slechts veertien optredens nodig had. Afgelopen zondag zorgde Mutu met een loepzuivere hattrick hoogstpersoonlijk voor 3-3 tegen Genoa. Diens secondant Gilardino was misschien wel de grote transferverrassing afgelopen zomer. De spits verkoos Fiorentina boven zijn club AC Milan en blijkt in de relatieve luwte van Florence een garantie voor doelpunten. De 26-jarige Gilardino scoorde deze jaargang al twaalf keer in de Italiaanse competitie en is daarmee de nummer drie op de topscorerslijst van de Serie A.
Hoewel Ajax en Fiorentina nooit eerder tegenover elkaar stonden, is de club uit Florence niet onbekend met ploegen uit Nederland. In het vorige UEFA Cupseizoen had Fiorentina grote moeite met FC Groningen in de eerste ronde van het toernooi. Pas na het nemen van strafschoppen wist het team van Prandelli de tweestrijd te winnen. Opvallend is dat Bruno Silva en Rasmus Lindgren destijds nog in het groenwit van FC Groningen uitkwamen. In de kwartfinales stuitten de Italianen wederom op een Nederlandse opponent. Deze keer schakelde het PSV uit door na de 1-1 in het eigen Stadio Artemio Franchi in Eindhoven hard uit te halen: 0-2.