Menu
Tegenstander uitgelicht: FK Jablonec

Tegenstander uitgelicht: FK Jablonec

Om de groepsfase van de Europa League te bereiken, dient Ajax af te rekenen met FK Jablonec. De ploeg is al jarenlang een subtopper in Tsjechië en schoot vorig seizoen uit zijn slof met een derde plaats. Het was de beste eindnotering sinds het seizoen 2009-2010, toen Jablonec tweede werd.

Jablonec is voor de zevende keer actief in Europa, maar bijster succesvol zijn de Noord-Tsjechen in Europees verband niet. In het seizoen 1998/1999 werd voor het laatst een hoofdtoernooi bereikt. Jablonec verloor destijds in de eerste ronde van de Europa Cup II na strafschoppen van Apollon Limassol.

Ondanks de bescheiden antecenten blijft Jablonec een opponent om rekening mee te houden. In de vorige ronde werd FC Kopenhagen uitgeschakeld, een ploeg waar Ajax nare herinneringen aan bewaard. De Denen zijn weliswaar niet meer van het niveau van een aantal jaar geleden, maar een knappe prestatie was het wel. Na een 0-1-nederlaag in eigen huis won Jablonec in Denemarken met 2-3.

Aanwinst
Een van de treffers werd gemaakt door aanwinst Tomas Wagner, die vorig seizoen in dienst van Mlada Boleslav voor tien competitietreffers tekende. In de huidige voetbaljaargang was de spits doeltreffend in drie van de zes wedstrijden. Wagner kent zodoende een prima begin bij zijn nieuwe club.

Jablonec' meest ervaren man is Tomas Hübschman. De 33-jarige Tsjechisch international speelde liefst tien seizoenen voor Shakhtar Donetsk, tussen 2004 en 2014. Hübschman vierde er grote successen. Hoogtepunt was in 2009 het winnen van de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. Met de Braziliaan Daniel Rossi (34) heeft Jablonec nog een ervaren pion op het middenveld.

Derby
In het nieuwe seizoen zijn de prestaties van Jablonec in competitieverband wisselvallig. Met vijf punten uit vier duels neemt de ploeg een positie in de brede middenmoot in. Afgelopen weekend werd de derby tegen Slovan Liberec met 1-1 gelijkgespeeld. Voor de opponent scoorde voormalig AZ-spits Kevin Luckassen, de enige Nederlander in de Tsjechische Synot Liga.

Jablonec heeft een stadioncapaciteit van 6300 toeschouwers. AZ speelde als enige Nederlandse club ooit in het Střelnice Stadion. In 2011 werden Jablonec en de Alkmaarders aan elkaar gekoppeld in de derde kwalificatieronde van de Europa League, met AZ als uiteindelijke winnaar. Een 2-0-zege voor eigen publiek werd in Tsjechië succesvol verdedigd: 1-1. De huidige Ajacied Nick Viergever was toen nog speler van AZ.

Ajax speelde in Europees verband twaalf keer eerder tegen een ploeg uit Tsjechië (inclusief Tsjecho-Slowakije) en viermaal in knock-outverband. In een dubbele ontmoeting kwam Ajax slechts eenmaal als winnaar uit de bus, in 1969 tegen Spartak Trnava.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe