Menu
Tegenstander uitgelicht: FK Jablonec

Tegenstander uitgelicht: FK Jablonec

De verwachting is dat Ajax donderdag in het knusse Střelnice Stadion van FK Jablonec een heet avondje voor de kiezen krijgt. De Amsterdammers verdedigen in Tsjechië een marge van één doelpunt – in de Amsterdam ArenA werd het 1-0. Jablonec hoopt voor het eerst sinds 1988 in Europees verband een hoofdtoernooi te bereiken.

Jablonec eindigde vorig seizoen als derde, de beste prestatie sinds 2009-2010, toen de club tweede werd. De Noord-Tsjechen zijn al jaren een vaste waarde in de subtop van de Tsjechische Synot Liga. Na vijf speelronden in het nieuwe seizoen neemt Jablonec ook weer een plek net onder de top in.

Ban gebroken
Jablonec won de openingswedstrijd van de competitie met 2-3 bij FK Příbram. Vervolgens bleef de ploeg drie duels zonder zege. Afgelopen weekend werd overtuigend de ban gebroken met een 0-3 zege bij FC Brno. Met acht uit vijf duels staat Jablonec vijfde, vijf punten achter koploper Sparta Praag. Zondag dient zich een ideale mogelijkheid aan om het gat te verkleinen als de lijstaanvoerder op bezoek komt.

Hoewel de resultaten in de competitie dus even tegenvielen, schakelde Jablonec tussendoor wel FC Kopenhagen uit in Europees verband. Een verdienstelijk resultaat. Na een 0-1-nederlaag in eigen huis won Jablonec in Denemarken met 2-3.

Dat Jablonec in Kopenhagen driemaal scoorde, is op basis van de heenwedstrijd tegen Ajax nauwelijks voor te stellen. In de ArenA kwamen de Tsjechen nauwelijks van eigen helft af, en trokken ze een muur rond de eigen zestien op. Ajax wist slechts eenmaal een bres te slaan via een benutte strafschop van Arek Milik.

Hoofdtoernooi
Jablonec is voor de zevende keer actief in Europa, maar bijster succesvol zijn de Noord-Tsjechen in Europees verband niet. In het seizoen 1998/1999 werd voor het laatst een hoofdtoernooi bereikt. Jablonec verloor destijds in de eerste ronde van de Europa Cup II na strafschoppen van Apollon Limassol.

Jablonec heeft een stadioncapaciteit van 6300 toeschouwers. Frank de Boer vergeleek het stadion al met dat van Heracles Almelo. AZ speelde als enige Nederlandse club ooit in het Střelnice Stadion. In 2011 werden Jablonec en de Alkmaarders aan elkaar gekoppeld in de derde kwalificatieronde van de Europa League, met AZ als uiteindelijke winnaar. Een 2-0-zege voor eigen publiek werd in Tsjechië succesvol verdedigd: 1-1. De huidige Ajacied Nick Viergever was toen nog speler van AZ. 

Ajax speelde in Europees verband twaalf keer eerder tegen een ploeg uit Tsjechië (inclusief Tsjecho-Slowakije) en viermaal in knock-outverband. In een dubbele ontmoeting kwam Ajax slechts eenmaal als winnaar uit de bus, in 1969 tegen Spartak Trnava. 

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe