Menu
Tegenstander uitgelicht: GA Eagles

Tegenstander uitgelicht: GA Eagles

Ajax brengt zondag een bezoek aan Go Ahead Eagles, de nummer vijftien van de Eredivisie. Dat lijkt op papier een ideale tegenstander om het broze zelfvertrouwen een impuls te geven. Go Ahead won slechts één van zijn laatste acht wedstrijden.

Go Ahead is sinds ruim anderhalf jaar terug in de Eredivisie. Op het hoogste niveau presenteert de Deventerse club zich zeker niet onverdienstelijk. Vorig seizoen werd na een spectaculair begin afgesloten op een dertiende plaats. Deze voetbaljaargang gaat het iets stroperiger. Na 21 speelronden staat Go Ahead op een vijftiende plaats, net boven de streep. Het gat naar beneden is klein, dus rustig achterover leunen kunnen de roodgelen zeker niet.

Een bezoek aan de Adelaarshorst, het authentieke onderkomen van de Eagles, is altijd een beleving. Het stadion wordt al sinds 1920 bespeeld door Go Ahead en ademt voetbal. Bijna nergens wordt in het betaalde voetbal een voetbalpot zo sfeervol beleeft als in Deventer.
Het grote probleem van Go Ahead is vooralsnog scoren. Het elftal van trainer Foeke Booy wist in 21 competitieduels slechts 23 keer het net te vinden. De moeizame productie laat zich overigens wel verklaren. Go Ahead raakte afgelopen zomer clubtopscorers Jarchinio Antonia en Erik Falkenburg (beide negen goals) kwijt.

Als vervangers werden onder meer de Ajacieden Lesley de Sa en Nick de Bondt gehaald, maar zij wisten Go Ahead nog niet naar grote hoogte te stuwen. Met Xandro Schenk, Sven Nieuwpoort en Mickey van der Hart heeft de Gelderse ploeg nog drie spelers met een Ajax-achtergrond in de selectie.

Go Ahead scoorde in de laatste zeven wedstrijden maar twee keer. Aanleiding voor de club om zich te roeren op de transfermarkt. Aanvallers Wesley Verhoek (Feyenoord) en Glynor Plet (Zulte Waregem) werden vorige maand aangetrokken. Verhoek debuteerde een kleine twee weken geleden in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, de club waar hij zijn opleiding genoot. Zijn oude liefde werd op een 1-0 nederlaag getrakteerd. Go Ahead boekte toen de eerste overwinning sinds 22 november.

Die overwinning kreeg de laatste twee duels geen vervolg. Een 2-0 nederlaag in het Euroborg bij FC Groningen was voor Go Ahead geen schande. De doelpuntloze remise voor eigen publiek tegen Excelsior hoefde ook niet in die categorie geschaard te worden, maar het Deventerse publiek had er ongetwijfeld meer van verwacht. Go Ahead had bij winst voorzichtig aansluiting kunnen krijgen bij de middenmoot.

Voor directeur voetbalzaken van Ajax, Marc Overmars, is een confrontatie met Go Ahead altijd bijzonder. Het betreft hier namelijk een tweestrijd tussen zijn twee grote liefdes. Overmars begon en eindigde in Deventer zijn profloopbaan en was na het beëindigen van zijn carrière ook nog zeven jaar werkzaam voor Go Ahead.

Go Ahead ontvangt Ajax voor de dertigste keer in de historie. Zeven maal trok de thuisploeg aan
het langste eind. Veruit het vaakst, negentien keer, vertrokken de Ajacieden met de volle buit. Slechts drie ontmoetingen eindigden in een remise. De laatste keer dat Go Ahead Ajax in Deventer klopte is lang geleden, meer dan drie decennia. In februari 1978 tekende Jo Körver voor de enige treffer.

Ajax is inmiddels 29 wedstrijden ongeslagen tegen Go Ahead. Dat is de langst lopende reeks tegen een Eredivisie-tegenstander. Overigens kan Ajax zondag ook een bedenkelijk record opeisen. Bij een nederlaag verliest de ploeg voor het eerst onder Frank de Boer drie keer op rij. Ajax heeft voor het eerst sinds november 2010 - toen Martin Jol de scepter zwaaide - drie competitiewedstrijden op rij niet gescoord.

Voor Ajax is het bittere noodzaak om te winnen, na drie duels zonder overwinning en doelpunt(en). Wat dat betreft zou een kopie van de uitslag van vorig seizoen prima zijn. Ruim een jaar geleden, eind januari, won Ajax met 1-0 door een treffer van Lasse Schöne.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst