Menu
Tegenstander uitgelicht: Go Ahead Eagles

Tegenstander uitgelicht: Go Ahead Eagles

Er zijn weinig clubs met zo'n hoge gunfactor als Go Ahead Eagles. Wat dat betreft zal het veel voetballiefhebbers goed doen dat de Deventenaren weer terug zijn in de Eredivisie. Zondag is Go Ahead gastheer van de Ajacieden. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Go Ahead is na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. De club uit Deventer dwong via de nacompetitie een terugkeer op het hoogste niveau af. Go Ahead eindigde in de competitie 'slechts' als vijfde, wel voldoende om voor de eerste ronde van de play-offs vrijstelling te krijgen. Vervolgens werd eerst VVV-Venlo verslagen en daarna in de finale De Graafschap, dat daarmee veroordeeld werd tot de Jupiler League.

* De promotie was loon naar werken voor Hans de Koning. De coach was eerder tot viermaal toe dichtbij promotie naar de Eredivisie, maar greep met FC Volendam (2x), Helmond Sport en FC Oss steeds net mis. De Koning had maar een paar maanden nodig om Go Ahead weer op de kaart te zetten. Bij zijn aantreden in februari, als opvolger van de op non-actief gestelde Dennis Demmers, stond Go Ahead er slecht voor. De Koning loodste Go Ahead uiteindelijk naar de play-offs, waarin de kroon op het werk werd gezet.

* De rentree in de Eredivisie verloopt wat stroperig voor Go Ahead. De ploeg kwam met een punt uit drie duels resultaat-technisch moeizaam uit de startblokken. Gezien het speelprogramma was gehoopt op meer. In de seizoensouverture was ADO Den Haag met 3-0 te sterk. Vervolgens leverde het eerste thuisduel tegen NEC (2-2) een punt op, en werd afgelopen zondag met 1-0 verloren bij medepromovendus Sparta Rotterdam. Dat was geen schande, want de Rotterdammers pakten vorig seizoen in de Jupiler League liefst achttien punten meer. Go Ahead is de huidige nummer zestien en heeft alleen PEC Zwolle (op doelsaldo) en het nog puntloze FC Groningen onder zich.

* Go Ahead moet het zondag stellen zonder Xandro Schenk, één van de twee oud-Ajacieden in de selectie. De verdediger liep in het verloren uitduel bij Sparta Rotterdam een hamstringblessure op en moet voorlopig rust houden. Schenk is sinds januari 2013 actief voor Go Ahead. Na een halfjaar werd hij permanent vastgelegd. Hendriks speelt sinds afgelopen zomer voor de Eagles. De spits scoorde vorig seizoen veertien keer voor Jong Ajax en maakte tevens zijn debuut in de hoofdmacht. In het uitduel bij Vitesse leverde hij de assist op de 1-3 van Lasse Schöne.

* De laatste thuiszege van Go Ahead op Ajax dateert van bijna veertig jaar geleden. In februari 1978 werd het 1-0 voor de thuisploeg. Sinds bleef Go Ahead lange tijd verstoken van een overwinningen, of überhaupt een redelijk resultaat tegen Ajax. Van de laatste dertig onderlinge ontmoetingen wonnen de Amsterdammers er liefst 29. Die andere editie eindigde in een gelijkspel. De meest recente Go Ahead- Ajax was in februari 2015. Destijds zegevierden de Ajacieden in extremis met 1-2. De winnende goal kwam tot stand na een fout van Ajax-huurling Mickey van der Hart die over een terugspeelbal van Wesley Verhoek heen maaide.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/
Erik Pasman