Menu
Tegenstander uitgelicht: Go Ahead Eagles

Tegenstander uitgelicht: Go Ahead Eagles

Met een stadstoer in een open bus en een huldiging voor tienduizend mensen in de binnenstad vierde Go Ahead Eagles afgelopen voorjaar de promotie naar de Eredivisie. Na zeventien jaar wachten is de traditieclub uit de Koekstad eindelijk terug op het hoogste niveau. Het was de ultieme beloning voor een nog niet eens zo lang geleden gevoerde doodsstrijd.

De ogen vochtig, maar om de lippen een gelukzalige glimlach. In de gelaatsuitdrukking van Adrie Steenbergen vochten de emoties om voorrang toen de 65-jarige elftalleider van Go Ahead Eagles het huldigingspodium op de Brink beklom. Een grote deinende massa in geel en rood zong hem hartstochtelijk toe. De fans van Kowet kennen hun klassiekers en voor de clubicoon uit Twello waren zij extra blij. Elf jaar oud was Steenbergen toen hij in 1959 de ooit vermaarde jeugdopleiding van Go Ahead binnenstapte. Als speler maakte hij daarna de glorietijden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nadrukkelijk mee. Een tijd waarin de Deventer trots 24 jaar onafgebroken op het hoogste niveau acteerde en voor 24.000 uitzinnige supporters Ajax en Feyenoord in de eigen Adelaarshorst versloeg. Om erbij te kunnen zijn aan de Vetkampstraat klommen de mensen hoog in de lichtmasten en bovenop de tribunes.

Hoe anders was het de laatste zeventien jaar geweest. Financieel wanbeleid, zeventiende en achttiende plaatsen in de Jupiler League, het opdoeken van de historische jeugdopleiding. Steenbergen maakte het in de donkerste tijden van zijn 54-jarige tijd bij Go Ahead allemaal mee. Het absolute dieptepunt kwam in 2003. Supporters stonden rijen dik op de stoep van het gemeentehuis om de club te redden van de financiële ondergang. Slechts dankzij een substantieel bedrag van de clubverliefde voorzitter Hans de Vroome en zijn reddingsplan bleef de club in leven. Clubiconen als Bert van Marwijk, Paul Bosvelt en Henk ten Cate deden de rest. Uit pure emotie kochten zij dure aandelen, waarna er een vliegwieleffect onder de fans optrad.

Ook Marc Overmars toonde zich tien jaar geleden een gulle gever. Voor preses De Vroome aanleiding om de banden met de Epenaar stevig aan te trekken. Niet veel later vormden beiden de kartrekkers van de Eagles. De een op organisatorisch, de ander op technisch gebied. Stapje voor stapje sleurden zij de traditieclub uit de modder, met als hoogtepunt de renovatie van het historische stadionbolwerk de Adelaarshorst in 2006. Daarmee wasten ze de bagger definitief van Go Aheads wangen. Toen die in 2009 zelfs weer blosjes vertoonden, trok De Vroome zich terug om als grootaandeelhouder van de club verder te gaan. Overmars bleef Eagles nog tot 2012 trouw.
In die laatste jaren werkte de ex-international nauw samen met De Vroome’s opvolger Edwin Mulder. De beperkt beschikbaar gekomen financiële middelen grepen zij aan om het afgeroomde topsportklimaat aan de Vetkampstraat weer op te tuigen. Op accommodatieniveau boekte Mulder stapsgewijs succesjes. De Adelaarshorst werd nog verder gemoderniseerd met een nieuw parkeerterrein en een verbouwd krachthonk, bussinesslounge en spelershome. De door Overmars geleide sportieve opmars hield gelijke tred met die verbeteringsslagen. Met slimme koopmansgeest kon het elftal steeds een beetje sterker gemaakt worden en gestaag sloten de Eagles weer aan bij de top van de Jupiler League.

Steeds weer werd de laatste jaren de nacompetitie gehaald, maar even zo vaak vielen daarin de puzzelstukjes net niet op hun plaats. Tot vorig seizoen het laatste advies van Overmars voor zijn vertrek naar Ajax ter harte genomen werd: Erik ten Hag aanstellen als hoofdtrainer en technisch manager. De voormalige assistent-trainer van FC Twente en PSV voerde een volgende professionaliseringsslag door. Hij legde accenten in de voeding, ontwikkelde de doseringsmethodes van Raymond Verheijen naar eigen inzicht door en liet spelers individueel krachtprogramma’s afwerken. Volgens ingewijden had Go Ahead in tijden niet zo’n fit team gehad.

Tegelijkertijd onderscheidde Ten Hag zich door de wijze waarop hij zijn spelconcept in de ploeg sleep. In werkelijk elke trainingsvorm kwamen de gewenste patronen terug. Spelers die zijn visie niet begrepen, kwamen in een individueel traject terecht en brachten uren met zijn assistenten Dennis Demmers en Michel Boerebach achter de computer door om videoanalyses te bekijken. Door de totale cultuuromslag vielen nu de puzzelstukjes in de play-offs eindelijk in elkaar en barstte er op de Brink een volksfeest los.

De koude douche volgde al snel. FC Bayern München kreeg lucht van de innovatieve ideeën van de succestrainer en installeerde hem als oefenmeester van de Beloften in Beieren. Ook Mulder trok de deur van de Adelaarshorst achter zich dicht. Die ontwikkelingen maakten de Deventer ploeg op voorhand degradatiekandidaat één, maar die theorie logenstrafte de promovendus tot nu toe keihard. In voormalig Coöperatie Eerste Divisie-directeur Edwin Lugt vond Go Ahead een prima opvolger voor de vertrokken Mulder. Hij geeft sturing aan een gloednieuw achtkoppig bestuur. Foeke Booy werd hun man om het beleid van Ten Hag voort te zetten.

Al die veranderingen heeft de club buitengewoon goed verteerd. De plek op de ranglijst bewijst dat nog het best, want zelfs nu de competitiestart al een tijd achter ons ligt, bivakkeren de Eagles keurig in de middenmoot. De voor de dood weggehaalde promovendus is weer springlevend.

Tekst: Ajax.nl/ Martijn Mooiweer