Menu
Tegenstander uitgelicht: Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: Heerenveen

Anderhalve maand na zijn vertrek keert Daley Sinkgraven alweer terug in het Abe Lenstra Stadion. Zijn voormalige werkgever sc Heerenveen is zondag gastheer van Ajax en hoopt de goede thuisreeks uit te bouwen. De Friezen wonnen hun laatste vier duels voor eigen publiek.

Het scoutingsteam van sc Heerenveen is veelvuldig geroemd en geprezen. In het Abe Lenstra Stadion lijkt het eerder regel dan uitzondering dat onbekende namen uitgroeien tot topspelers. Neem alleen al het indrukwekkende lijstje aanvallers dat Heerenveen voortbracht: Klaas Jan Huntelaar, Afonso Alves, Jon Dahl Tomasson, Bas Dost, Miralem Sulejmani, Alfred Finnbogason, Georgios Samaras en Marcus Allbäck. Wellicht dat Mark Uth over een aantal jaar ook aan dit lijstje kan worden toegevoegd. De Duitse spits vond al dertien keer het net en staat derde op de topscorerslijst van de Eredivisie.

Het vertrek van Sinkgraven lijkt Heerenveen moeiteloos te hebben opgevangen. Na de winterstop hebben Simon Thern en Sam Larsson een rol in de schijnwerpers opgeëist. Aan de hand van de Zweedse aanvallers kende Heerenveen een stormachtig begin van 2015. De eerste vijf duels van de tweede seizoenshelft leverden dertien punten op, waardoor Heerenveen zich stevig in de subtop nestelde.

De laatste weken presteerde Heerenveen wisselvallig met nederlagen bij Excelsior en SC Cambuur. Vooral die laatste verliespartij deed pijn in het Friese kamp, vanwege de onderlinge rivaliteit. Afgelopen zaterdag herstelde de equipe van Dwight Lodeweges zich met een overwinning bij ADO Den Haag. Luciano Slagveer tekende in het laatste kwartier met zijn goal voor de broodnodige zege. Met 41 punten is Heerenveen de huidige nummer zeven. Gezien de ruime voorsprong van zeven punten op nummer acht FC Groningen lijkt de ploeg een ticket voor de play-offs nauwelijks meer te kunnen ontgaan.

Vorig seizoen was Christian Eriksen nog van de partij tijdens Heerenveen - Ajax (3-3). Vorig seizoen was Christian Eriksen nog van de partij tijdens Heerenveen - Ajax (3-3).

Ten opzichte van Sinkgraven bewandelde Lerin Duarte de omgekeerde weg. De linkermiddenvelder wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Ajax. Tot veel speelminuten kwam Duarte nog niet in Friesland. Hij speelde vijf duels, waarvan twee in de basis. Tegen ADO mocht Duarte in de basis beginnen, maar sloeg het noodlot toe. De oud-Spartaan viel halverwege de eerste helft uit en ligt er twee tot drie weken uit met een hamstringblessure. Duarte is er zondag tegen Ajax dus niet bij.

Van de Ajax-selectie heeft naast Sinkgraven ook Lasse Schöne een verleden bij Heerenveen. De Deen werd ooit als 16-jarige gescout, maar tot een debuut in de hoofdmacht kwam het niet. In 2006 maakte Schöne de overgang naar De Graafschap. Via NEC belandde de middenvelder annex aanvaller in de zomer van 2012 bij Ajax. Twee weken geleden verlengde Schöne zijn contract tot medio 2017.

Trainer van Heerenveen is dit seizoen Lodeweges. De 57-jarige coach kwam in de zomer over van rivaal Cambuur. Na enige scepsis aan het begin heeft Lodeweges inmiddels de harten van de Heerenveen-fans veroverd. Met name in de eerder genoemde goede fase na de winterstop liet hij Heerenveen uitstekend spelen. Feyenoord (3-1) en PEC Zwolle (4-0) kregen toen een pak op de broek.

Het is de grote vraag hoe Ajax zich dit weekend herstelt van het verloren Europese duel bij Dnipro. Op basis van de statistieken kan Ajax met een gerust gevoel naar het noorden afreizen. Frank de Boer verloor als coach van Ajax nog nooit van Heerenveen. In totaal is Ajax al elf duels ongeslagen tegen Heerenveen. De laatste keer dat de Friezen een overwinning boekten, was in januari 2009.
Ajax moet het zondag stellen zonder de geschorste Nick Viergever. Sinkgraven en Davy Klaassen staan op scherp, evenals Stefano Marzo van Heerenveen.

De laatste twee edities tussen Heerenveen en Ajax eindigden in een gelijkspel. Vorig seizoen werd het 3-3 en het jaar daarvoor 2-2. Eerder dit seizoen won Ajax voor eigen publiek met 4-1 van Heerenveen. Breekpunt in de wedstrijd was de rode kaart voor Luciano Slagveer, die de score had geopend. In de tweede helft maakte Ajax dankbaar gebruik van het numerieke overtal.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst