Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles

Tegenstander uitgelicht: Heracles

Maar liefst 108 treffers. De wedstrijden van Heracles Almelo in de Eredivisie vormen tot nu toe een garantie voor een enorme productiviteit. Alleen duels van PSV zijn deze jaargang doelpuntrijker. Het zegt alles over de strijdwijze van de Tukkers. Met aanvallend, spectaculair voetbal heeft de club nog alle uitzicht op het behalen van de positieve play-offs.

Naar onderen hoeft de ploeg van trainer Peter Bosz niet meer te kijken. Na de 3-1-uitnederlaag van vorige maand bij ADO Den Haag dreigde Heracles Almelo richting de gevarenzone af te zakken, maar overwinningen op NEC (1-0) en VVV-Venlo (2-0) zorgden ervoor dat de hoop op de play-offs voor het laatste Europa League-ticket weer nieuw leven kon worden ingeblazen. Al was de 1-2-thuisnederlaag van vorige week zondag tegen AZ een kleine tegenvaller.

De club is nog wel afhankelijk van de uitslag in de bekerfinale tussen PSV en AZ op Hemelvaartsdag (9 mei). Dan wordt duidelijk of een achtste of negende plaats in de eindklassering noodzakelijk is om het seizoen met twee of vier duels te verlengen.

Daarmee zou de club opnieuw een huzarenstukje leveren. Heracles Almelo opereert ook dit seizoen met een begroting van 8,5 miljoen euro, waarmee het slechts vier clubs op het hoogste niveau onder zich houdt. Desondanks presteren de zwartwitten al sinds hun promotie naar de Eredivisie in 2005 uitstekend. Geen enkele keer hoefde een extra serie wedstrijden te worden afgewerkt om handhaving af te dwingen. In het seizoen 2009-2010 behaalden de Tukkers zelfs de zesde plaats, de hoogste positie ooit in de historie van de club. Een jaar later werd opnieuw een ticket voor de play-offs afgedwongen en vorig seizoen bereikte de ploeg voor het eerst in de historie de finale van de KNVB Beker. Al bleek PSV daarin met 3-0 te sterk.

Heracles-coach Peter Bosz werkt sinds 2010 in Almelo. Daarvoor was hij tussen 2004 en 2006 ook al werkzaam bij Heracles. Heracles-coach Peter Bosz werkt sinds 2010 in Almelo. Daarvoor was hij tussen 2004 en 2006 ook al werkzaam bij Heracles.

De club wil graag de volgende stappen in zijn ontwikkeling zetten. Daarvoor ligt al jaren de wens voor een nieuwe accommodatie op tafel. In het huidige Polman Stadion is het plafond ruimschoots bereikt. De club kan maar 8.500 toeschouwers herbergen en er is slechts ruimte voor negen skyboxen, waarvoor al jaren een wachtlijst bestaat. Maar de plannen stuiten regelmatig op obstakels. Anderhalve week geleden kwam de situatie weer aan bod in de gemeenteraad van Almelo. Maar de politieke partijen stelden een wijziging van de detailhandelvisie over het gebied achter de huidige accommodatie, waar de nieuwe thuishaven met een capaciteit van 15.000 zitplaatsen moet verrijzen, opnieuw uit.

De komst van het nieuwe stadion zou de begroting zeker met enkele miljoenen euro’s laten stijgen. Daardoor kan ook de trend worden tegengegaan dat Heracles Almelo jaarlijks telkens enkele steunpilaren moet verkopen om de begroting sluitend te krijgen. Zo vertrok Samuel Armenteros, met negen doelpunten nog altijd de clubtopscorer van dit seizoen, afgelopen winter naar RSC Anderlecht en tekende spelmaker Willie Overtoom een contract bij AZ. Basiskrachten Marko Vejinovic en Everton Ramos da Silva kondigden reeds aan komende zomer hun transfervrije status te gaan verzilveren. Geoffrey Castillion, die dit seizoen wordt gehuurd van Ajax, keert in principe terug naar Amsterdam.

In de resterende vijf competitiewedstrijden van het seizoen speelt Heracles Almelo nog drie keer thuis. FC Groningen, RKC Waalwijk en de streekderby met FC Twente staan nog op het programma in het Polman Stadion. Buitenshuis volgen confrontaties met Feyenoord en op de laatste speeldag met FC Utrecht. Maar eerst het bezoek aan de Amsterdam ArenA. Op 11 oktober 1964 boekte Heracles met 1-4 zijn eerste en enige overwinning in de hoofdstad. Dat er opnieuw veel doelpunten zullen vallen, lijkt haast een vanzelfsprekendheid.

Tekst: Sander Berends
Foto's: Pro Shots