Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles

Tegenstander uitgelicht: Heracles

Met nog een inhaalduel voor de boeg staan er mooie cijfers achter Heracles Almelo: plaats veertien, met veertien punten. Opvallend genoeg presteert de ploeg van trainer Jan de Jonge dit seizoen buitenshuis beter dan voor eigen publiek. De club wil in zijn ontwikkeling graag de volgende stappen maken, maar dan is de komst van een nieuw stadion noodzakelijk.

En daar wringt de schoen. Nadat de Tukkers in 2005 waren gepromoveerd naar de Eredivisie, konden enkele delen van het huidige Polman Stadion nog worden dichtgebouwd. Een kleine uitbouw naar voren en een nieuwe businessruimte volgden, maar daarmee was het plafond volledig bereikt. Al jaren strijdt de club daarom voor de komst van een nieuwe thuishaven. Een accommodatie met 15.000 zitplaatsen moet verrijzen achter het huidige complex. De financiering is al sinds de zomer van 2011 rond, toen de gemeenteraad akkoord ging met een lening van vijftien miljoen euro. Via financiers en founders hoest Heracles Almelo hetzelfde bedrag op.
In juni leek ook het laatste struikelblok uit de weg te zijn geruimd. Omdat Heracles Almelo in het nieuwe onderkomen winkels wil vestigen, was een nieuwe detailhandelsvisie nodig. Na de gemeenteraad is de provincie Overijssel de volgende halte. Dat dreigt een subsidie van 8,9 miljoen euro niet te verlenen aan het opknappen van de binnenstad van Almelo, als het winkelplan doorgaat. De club hoopt ook dit obstakel in overleg met de provincie zo snel mogelijk van tafel te krijgen, zodat komende zomer de eerste schop in de grond kan en voor aanvang van het seizoen 2015-2016 de stap definitief gemaakt kan worden.

De club draait daardoor voorlopig met een begroting van 8,5 miljoen euro. Ondanks het feit dat het budget sinds de terugkeer in de Eredivisie een van de laagste is, handhaaft Heracles Almelo zich jaarlijks relatief gemakkelijk op het hoogste niveau. Met creatief en keihard werken is veel mogelijk. Zo behaalde de club in 2010 een knappe zesde plaats en dwarsboomden de play-offs de eerste Europese deelname in de historie. In mei 2012 stond de ploeg voor het eerst in de finale van de KNVB beker. Die werd uiteindelijk met 3-0 verloren van PSV.
Vorig seizoen zorgde Heracles Almelo bijna wekelijks voor spektakel. Met aanvallend voetbal, met vaak een defensie van slechts drie spelers, werd elke tegenstander bestreden. Dat zorgde voor veel doelpunten. De 58 goals voor waren de meeste van alle clubs die in het rechterrijtje finishten. De 71 tegentreffers betekenden tegelijk dat de Heracles-defensie na die van hekkensluiter Willem II het vaakst gepasseerd was van de Eredivisie. Het publiek vermaken was elke wedstrijd het streven. Trainer Peter Bosz zag zijn aanvallende speelwijze beloond worden met een overstap naar Vitesse, de club waarvoor hij zelf ook speelde. Hij nam assistent en Heracles-clubicoon Hendrie Krüzen mee naar Arnhem.
Medio juni moest Heracles Almelo daardoor op zoek naar een nieuwe trainer en die werd gevonden in Jan de Jonge, hoofd opleidingen van sc Heerenveen en oud-trainer van De Graafschap en (op interim-basis) sc Heerenveen. Hij tekende voor twee jaar. Pas begin juli kon hij met Bryan Linssen (VVV-Venlo) zijn eerste aanwinst presenteren. Daarna volgden nog tien versterkingen, waarvan er vier afkomstig waren van sc Heerenveen. Van aanvallers Matthew Amoah en Oussama Tannane werden de contracten in Friesland niet verlengd. Mark Uth en Jens Jurn Streutker kwamen op de allerlaatste dag op huurbasis met een optie tot koop. Zij traden die dag in de voetsporen van Simon Cziommer en Iliass Bel Hassani. Laatstgenoemde, afkomstig van Sparta Rotterdam, was de opvolger van Lerin Duarte. De linkermiddenvelder vertrok naar Ajax.

Opvallend genoeg behaalde Heracles Almelo tot dusver meer punten buitenhuis (9) dan in het eigen Polman Stadion (5). Op vreemde bodem werd afgerekend met sc Heerenveen (2-4), RKC Waalwijk (1-4) en Feyenoord (1-2). De Jonge lijkt zijn basis nu ook definitief te hebben staan. Hij heeft Ben Rienstra, vorig jaar nog centrale verdediger, doorgeschoven naar de middelste linie, de oorspronkelijke positie van de oud-jeugdspeler van Ajax. De Akersloter acteert als defensieve middenvelder naast een andere oud-Ajacied, Kwame Quansah. Jong Oranje-international Thomas Bruns speelt in de punt voor hen. Voorin moeten Mikhail Rosheuvel (rechts), gehuurd van AZ, Uth (centraal) en Linssen (links) voor de doelpunten zorgen. Op de ranglijst ligt Heracles Almelo nog één wedstrijd achter. Het uitduel met Go Ahead Eagles, dat vanwege hevig noodweer na twintig minuten werd gestaakt, wordt op 4 december uitgespeeld. Daardoor krijgt Heracles Almelo voor de winterstop een pittig programma voorgeschoteld, want de club zit ook nog in het bekertoernooi. Daarin is Feyenoord op 18 december in het Polman Stadion te gast. De reeks van zeven duels die de club in 2013 nog op het programma heeft, begint zaterdag in de Amsterdam ArenA.


Tekst: Ajax.nl/Sander Berends
Foto: Heracles