Menu
Tegenstander uitgelicht: Heracles

Tegenstander uitgelicht: Heracles

Met bescheiden middelen uitgroeien tot een stabiele Eredivisionist. Heracles Almelo is daarin glansrijk geslaagd. Sinds de promotie van 2005 wist de club telkens handhaving op het hoogste niveau af te dwingen en twee keer een startbewijs voor de play-offs om een Europa League-ticket binnen te slepen. Voor het eerst in de historie heeft de club nu ook de finale van de KNVB Beker bereikt en lonkt er een Europees avontuur.

Volgende week zondag reist de club af naar de Rotterdamse Kuip om in die eindstrijd de degens te kruisen met PSV. In de halve finale klopte de ploeg van trainer Peter Bosz koploper AZ na verlenging met 2-4, waardoor de hoop nu op een debuut in de Europa League is gevestigd. Winst op PSV leidt daartoe. En zelfs wanneer de Eindhovenaren het seizoen bij de bovenste vier afsluiten, schuift het behaalde Europese ticket op basis van de eindstand door naar de verliezende bekerfinalist. Alle goede hoop in het oosten van het land is dus gerechtvaardigd.

De afgelopen twee seizoenen bereikte Heracles Almelo reeds de play-offs om het laatste startbewijs in de Europa League. In 2009-2010 middels een zesde plaats in de eindrangschikking, het beste resultaat uit de clubhistorie. Alleen vormde Roda JC in de eerste ronde een obstakel. Vorig seizoen werd na een eindsprint plaats acht bereikt en bleek FC Groningen in de play-offs op basis van de uitdoelpuntenregel in de eerste ronde te sterk. Na een 3-2-overwinning in het eigen Polman Stadion werd in het hoge noorden met 2-1 verloren.

Oud-Ajacied Ben Rienstra wordt bewaakt door Toby Alderweireld. Oud-Ajacied Ben Rienstra wordt bewaakt door Toby Alderweireld.

Gezien de mogelijkheden van de club presteert Heracles Almelo al jarenlang uitstekend. De begroting van de Tukkers ligt net onder de negen miljoen euro, waarmee de club dit seizoen enkel Excelsior en RKC Waalwijk onder zich laat. Maar sinds het kampioenschap van de Eerste Divisie in 2005 is de zwart-witte formatie nooit in de degradatie-play-offs beland. De trainer, met wie de club na negentien jaar afwezigheid terugkeerde op het hoogste niveau, staat sinds de zomer van 2010 ook weer voor de groep. En zal ook de komende twee seizoenen nog voor de selectie staan. Net na de competitiehervatting voor de tweede seizoenshelft maakte de club de contractverlenging van Peter Bosz tot medio 2014 bekend.

Na 27 speeldagen staat Heracles Almelo nu op een twaalfde plaats. Met evenveel doelpunten voor als tegen, waarbij de 7-0 monsterzege op VVV-Venlo een absolute uitschieter vormt. Net voor het sluiten van de winterse transfermarkt raakte de club wel clubtopscorer Glynor Plet kwijt aan buurman FC Twente. Nu acteert Samuel Armenteros, die noodgedwongen vanaf de rechtervleugel moest spelen, weer centraal in de spits. De Zweedse jeugdinternational nam afgelopen zondag het openingsdoelpunt voor zijn rekening in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, waarin een 3-1-zege werd geboekt.

Tegelijk kijkt de club naar de toekomst. In juli van dit jaar moet de eerste paal voor het nieuwe stadion de grond in gaan. Het onderkomen verrijst direct achter de huidige accommodatie en zal plaats bieden aan 15.000 toeschouwers. De club ligt goed op koers wat betreft de financiering van de nieuwe thuishaven. In het seizoen 2013-2014 zou het in gebruik kunnen worden genomen, waardoor de begroting ook structureel kan stijgen. Een wens die al jaren leeft. Maar eerst wil de club het huidige seizoen goed afsluiten. Volgende week de bekerfinale en eerst de ontmoeting in de Amsterdam ArenA met Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Sander Berends
Middelste foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst